Ηλεκτρονικές απάτες : Συμβουλές από ειδικό σε κυβερνοεγκλήματα

 Ηλεκτρονικές απάτες : Συμβουλές από ειδικό σε κυβερνοεγκλήματα

Για τα αυξημένα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης με την μορφή του phishing (αλίευση δεδομένων) μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Νewsroom» ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, αντιστράτηγος ε.α., ειδικός σε θέματα κυβερνοεγκλήματος εξηγώντας τι θα πρέπει να κάνουμε για να μην δώσουμε κατά λάθος σημαντικά δεδομένα μας σε επιτήδειους

«Τα αυξημένα περιστατικά απατών συνεχίζονται και αυτό γίνεται μέσα από μια διαδικασία. Η φετινή χρονιά στην κυβερνοασφάλεια ήταν αφιερωμένη στην κοινωνική μηχανική, κυριότερη μορφή του οποίου είναι η αλίευση δεδομένων», ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου.

Σύμφωνα με τον ειδικό οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν ένα συνδυασμό τεχνικών είτε με αποστολή στοχευμένων μηνυμάτων είτε με το υποδύονται ένα άλλο πρόσωπο ώστε να υφαρπάξουν ουσιαστικά λεπτομέρειες, κωδικούς, οικονομικά στοιχεία τα οποία θα είναι στη συνέχεια χρήσιμα γι’ αυτούς για να μπορούν να μεταφέρουν ποσά ή να τα διαθέσουν.

«Αυτοί που αλιεύουν τα δεδομένα, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι είναι και αυτοί που χρησιμοποιούν. Μιλάμε για ένα σκοτεινό χώρο του οργανωμένου εγκλήματος που απειλεί φυσικά άτομα, οργανισμούς και κοινωνίες. Γιατί ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς» ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά ο αντιστράτηγος ε.α. δήλωσε ότι ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα μιας ανάλογης συμπεριφοράς γι’ αυτό θα πρέπει ο κόσμος να είναι ευαισθητοποιημένος.

«Μπορούμε να δεχθούμε ένα ασυνήθιστο μήνυμα, κάτι το οποίο δεν το περιμένουμε» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι κυβερνοεγκληματίες παρακολουθούν την ατζέντα της επικαιρότητας και προσαρμόζουν τις τακτικές τους σε αυτό.Να ανανεώνουμε τακτικά τους κωδικούς

«Θα είμαστε ενημερωμένοι, να ανανεώνουμε κωδικούς. Δεν δίνουμε στοιχεία, δεν μπαίνουμε σε οργανισμούς που προκύπτουν από συνδέσμους που υπάρχουν στα μηνύματα, στα email, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, είτε στο sms που μας έρχεται, πρόσθεσε.

Και όπως τόνισε, «δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ενισχυμένους και πολύπλοκους κωδικούς, όχι εύκολους και προβλέψιμους κωδικούς».

Πηγή: EΡΤ

Σχετικά Άρθρα