Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία, είναι εκτός ατζέντας

 Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία, είναι εκτός ατζέντας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε την πρόθεση να συζητηθούν με γενναιότητα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι βρίσκονται εκτός ατζέντας θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, σε σημερινό (07/11) χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει εκείνοι που ασκούν εξουσία να αντιλαμβάνονται ότι το κρίσιμο είναι να ενσωματώνεις στις πολιτικές σου το μέλλον, τις επόμενες γενεές, η δικιά μου προδιάθεση, με την εντολή του πρωθυπουργού, είναι να αγγίξουμε με γενναιότητα τα θέματα, τα οποία μας ταλανίζουν επί δεκαετίες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά θετικοί. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από πλευράς μας. Προχωράμε βήμα – βήμα, αλλά η διάθεσή μας είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα θέματα, έτσι ώστε οι γενιές που θα έρθουν να έχουν μία πατρίδα που θα είναι πιο ασφαλής και μία γειτονιά που θα τους προσφέρει ευημερία», υπογράμμισε.

«Δε χρειάζεται για να συνομιλείς με κάποιον, να μοιράζεσαι την κοσμοθεωρία του. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όταν είμαστε εκεί σε μία πολυκατοικία δεν χρειάζεται όλοι να πιστεύουμε το ίδιο για να μπορέσουμε να λύσουμε τα θέματα, που απασχολούν την ασφάλεια, την καθαριότητα ή την τροφοδοσία της πολυκατοικίας. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δε χρειάζεται να είμαστε σε όλα ταυτόσημοι αλλά θα πρέπει να συζητούμε», τόνισε στη συνέχεια.

Οι έξι βασικές αρχές στο θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας

«Αρχή πρώτη: Οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονές μας. Όπως λέει και ο Πρωθυπουργός συχνά, η γεωγραφία μάς έχει κατατάξει δίπλα στην Τουρκία. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει και οφείλουμε να το διαχειριστούμε».

Αρχή δεύτερη, οδηγός μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο. Επανέρχομαι στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής αρχών. Αν το χρησιμοποιείς επιλεκτικά, σε κάθε περίπτωση που ανακύπτουν διεθνείς διαφορές κάποια στιγμή, θα βρεθείς απέναντι από την ιστορία σου. Αν είσαι συνεπής με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αργά ή γρήγορα θα δικαιωθείς».

Τρίτον, όπως σημείωσε: «Θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας δεν πρόκειται να τεθεί σε συζητήσει ποτέ ένα ζήτημα που αφορά την εθνική κυριαρχία δηλαδή θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με μονομερή απόφαση της Ελλάδος».

Τετάρτη αρχή είναι ότι «οφείλουμε να έχουμε τις δικλείδες ασφάλειας, αποσυμπίεσης, έτσι ώστε κάθε φορά που προκύπτει μία διαφορά ή μία διαφωνία, αυτό να μην καταλήγει σε ένταση και σε κρίση.

Αυτό αισθάνομαι ότι έχουμε πετύχει σε ικανό βαθμό. Ίσως μερικές φορές να χρειάζεται να μιλάμε περισσότερο οι δύο υπουργοί. Ακόμα και ζητήματα ήσσονος πολιτικής, μικρή σημασίας να φτάνουν στο υπουργικό επίπεδο για να επιλυθούν αλλά ίσως αυτός να είναι ο τρόπος για να μπορούμε να επιλύουμε αναίμακτα ότι προβλήματα προκύπτουν».

Πέμπτον, επεσήμανε πως «η μακρά περίοδος ησυχίας, την οποία βιώνουμε περίπου δέκα μήνες είναι από μόνο του μία κατάκτηση. Είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο».

Έκτον, τόνισε πως «την ειρήνη και την ευημερία δεν την προάγει κατά την άποψή μου η αδράνεια, την προάγει η ευθυκρισία και η γενναιότητα στις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνεις. Το διεθνές κεφάλαιο που έχουμε αποκτήσει, είναι δυσανάλογο της ιστορικής ισχύος που διαθέτουμε».

Οι πέντε κρίσεις

«Υπάρχουν πέντε κρίσεις, οι οποίες προσδιορίζουν την εποχή μας», ανέφερε και προσέθεσε: «Η επιθετικότητα, ο γενικός αναθεωρητισμός, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η επισιτιστική κρίση και η κρίση δημόσιας υγείας.

Το πρώτο είναι ότι καταργούν τις βεβαιότητες. Δεν υπάρχει πια μία βεβαιότητα πάνω στην οποία μπορείς να χτίσεις και να εδραιώσεις μία προβλεψιμότητα για να μπορείς να οικοδομήσεις πολιτικές».

«Από εκεί όπου σκεφτόμασταν με βάση δεδομένα στην εξωτερική πολιτική, πλέον νομίζω η προοπτική διερεύνησης των πραγμάτων γίνεται στη βάση διερεύνησης σεναρίων. Ο επιτυχημένος υπουργός δεν είναι εκείνος ο οποίος προβλέπει τι θα γίνει, είναι εκείνος ο οποίος έχει την απάντηση για όλα τα δυνατά σενάρια, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει», ανέφερε.

«Η δεύτερη ενότητα η οποία διατρέχει τις μεγάλες κρίσεις της εποχή μας είναι η υπέρεδαφικότητα. Δεν υπάρχει καμία κρίση που να μπορεί να περιοριστεί γεωγραφικά να περιοριστεί και εξ αυτού του λόγου να έχει ένα περιορισμένο διαχυτικό αποτέλεσμα. Όλες πλέον οι κρίσεις έχουν ένα αποτέλεσμα εντελώς διαχυτικό».

Και το τρίτο, σημείωσε, «είναι η απόλυτη ρευστότητα. Άλλο η αβεβαιότητα και άλλο ότι υπάρχει μία ρευστότητα η οποία παράγεται με τις αντιθέσεις».

«Η προσπάθεια που κάνουμε και η προσπάθεια που κάνω εγώ για να μπορέσω να υπηρετήσω όσο το δυνατόν καλύτερα την πατρίδα μου από αυτό το χαρτοφυλάκιο είναι να έχουμε αρχές στην εξωτερική μας πολιτική», επεσήμανε και ανέλυσε τις τρεις αρχές τις οποίες υιοθετεί:

Η πρώτη είναι η ενεργητική διπλωματία. «Ως ενεργητική διπλωματία εννοώ πάντοτε την προσπάθεια η οποία γίνεται να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα να τρέχουμε τα γεγονότα και να μην είμαστε απλώς ακόλουθοι των εξελίξεων».

Η τελευταία τετραετία, όπως ανέφερε, «σηματοδότησε ακριβώς αυτή την ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία και συνεχίζεται».

«Θέλω να σας θυμίσω ελληνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες υιοθετήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο: το ταμείο ανάκαμψης συνθετικό ανθεκτικότητας, ελληνική πρόταση. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κορονοϊού, το οποίο επέτρεψε τις μετακινήσεις εν μέσω πανδημίας. Το πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο υιοθετήθηκε εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

O μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών από εταιρίες παραγωγής ενέργειας. H ευρώμεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα ολοκληρώνεται, υιοθετείται με το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης, ήταν κατά βάσει ελληνικές θέσεις, οι οποίες κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής κοινότητας της ευρωπαϊκής ένωσης της οικογένειας μας».

Ακόμη, επεσήμανε, «τα τελευταία συμπεράσματά του ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι στην πραγματικότητα η αποτύπωση όλων των αρχών που εμείς αναδείξαμε από την επαύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της 7 Οκτωβρίου και στηριζόταν ακριβώς τις αρχές τις οποίες είχαμε υιοθετήσει».

«Η δεύτερη θεμελιώδης αξία της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε είναι η πολύτροπη διπλωματία, μία διπλωματία η οποία δεν εξαντλείται μόνο στις συμβατικές μορφές της, ούτε στην πρόσωπο προς πρόσωπο διπλωματία, ούτε στην διπλωματία λαού έναντι λαού.

Είναι μία διπλωματία, η οποία υιοθετεί τις νέες εκδοχές εξωτερικής πολιτικής, ιδίως αυτό που ονομάζουμε δημόσια διπλωματία, δηλαδή την δημόσια εικόνα της χώρας το branding της χώρας πόσο εξαγώγιμη και ελκυστική μπορεί να γίνει χώρα αλλά και βέβαια τις ήπιες μορφές ισχύος. H Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο ισχυρές ήπιες ισχύος του κόσμου».

Η τρίτη αξιωματική μας θέση, ανέφερε, είναι η διπλωματία αρχών. «Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι μία πολιτική η οποία είναι συγκυριακή. Εμείς δεν θα επηρεαστούμε σε ό,τι αφορά τη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής από ένα γεγονός το οποίο θα έρθει, απρόβλεπτο. Είναι μία εξωτερική πολιτική, η οποία δεν είναι συναλλακτική. Εμείς δεν θα μπούμε σε μία λογική να ανταλλάξουμε αγαθά για να κερδίσει χώρα. Έχουμε αρχή σε αυτό το οποίο πράττουμε και βεβαίως δεν είναι ωφελιμιστική».

«Η δική μας άποψη είναι ότι ειλικρινής στάση της χώρας μας είναι εκείνη που της προσδίδει μία πολύ ισχυρή θέση στο διεθνές στερέωμα. Το διεθνές κεφάλαιο που έχουμε αποκτήσει είναι δυσανάλογο της ιστορικής ισχύος που διαθέτουμε στο σύγχρονο κόσμο. Πίστη, προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, πίστη και προσήλωση στις διαβουλευτικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής».

Αυτές τις αρχές, όπως τόνισε, η Ελλάδα τις εφαρμόζει στην περίπτωση της Ουκρανίας, στη μέση Ανατολή, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου υπάρχει κρίση.

«Στάση αρχής της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, που πάντοτε επιβραβεύεται»

«Η Μέση Ανατολή μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρίση που έχει την δυναμική να μπορέσει να επεκταθεί και να καταστεί ανεξέλεγκτη», επεσήμανε. «Εάν κάποιος ανατρέξει στη στάση της Ελλάδος στην κρίση της μέσης Ανατολής θα δει το εξής: Την επόμενη ακριβώς της 7 Οκτωβρίου έτυχε να ταξιδέψω στο Ομάν. Εκεί, την επαύριον της τρομοκρατικής επίθεσης διατυπώσαμε την βασική μας θέση για το μεσανατολικό η οποία παραμένει έως και σήμερα ακριβώς απαράλλαχτη».

Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα είπε ότι «θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον παλαιστινιακό λαό από την Χαμάς, που είναι μία τρομοκρατική οργάνωση. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στο Ισραήλ το δικαίωμα της άμυνας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, εντός των ορίων που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας».

Ακόμη, ότι «εμμένουμε στην βασική λύση έχει υιοθετήσει το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των δύο κρατών στα εδαφικά όρια του 1967 με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Και προτείναμε ήδη από την έκρηξη 7 Οκτωβρίου 2001 πλάνο καταλαγής πέντε σημείων τα οποία τα οποία περιλαμβάνουν τα σημεία τα οποία υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαΐκή Ένωση και αποτελούν περιεχόμενο όλων των διακηρύξεων σήμερα».

Τα πέντε σημεία περιλαμβάνουν την καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, της απάνθρωπης μεταχείρισης, της βίας, την προστασία των αμάχων, την ασφάλεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται έτσι ώστε να μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να παρέχεται διαρκώς μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών, την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και την οργάνωση μίας διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα αναλάβει να επιλύσει την πολύ θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Μέση Ανατολή.

«Η στάση μας αυτή μας έχει ωφελήσει, ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε με συνέπεια και ειλικρίνεια και να ‘γινόμαστε σεβαστοί και από τις δύο πλευρές. Και από την πλευρά του Ισραήλ, με το οποίο έχουμε μία στρατηγική σχέση, η οποία διατηρείται και βεβαίως με τον αραβικό κόσμο».

«Η στάση αρχής πάντοτε επιβραβεύεται. Σήμερα που μιλάμε ερχόμαστε, υπό διάφορες μορφές, να μιλήσουμε για την σημερινή κατάσταση στη Γάζα».

«Πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, αυτό το οποίο συμβαίνει στη Γάζα»

Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε ακόμη, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ένα φορτίο με ιατροφαρμακευτικό υλικό που έφτασε εχθές στο Σινά και δια της μεθοριακής εισόδου της Ράφα στη Γάζα.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Βρίσκεται μέσα στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Μπορεί αυτή τη στιγμή να παρέχει καλές υπηρεσίες προς όλους».

Όπως τόνισε η Ελλάδα ήταν στο Κάιρο με τον αραβικό κόσμο, στο Ισραήλ για να αναδείξουμε την στήριξη μας στο Ισραήλ αλλά και τα όρια, τα οποία οφείλει να έχει, θα ταξιδέψουμε την Πέμπτη στο Παρίσι για την ανθρωπιστική διάσκεψη και τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα την Μέση Ανατολή.

«Ειδικά. το θέμα που έχει ταλανίσει όλους μας τις εικόνες που έχουμε δει από το Ισραήλ και τη Γάζα βεβαίως να καταδικάσουμε ό,τι έχουμε δει να συμβαίνει στην τρομοκρατική επίθεση της 7 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά να δεχτούμε ότι πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Γάζα».

«Βεβαίως υπάρχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά το πως ασκείται το δικαίωμα αυτό έχει σημασία», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα