Γάζα: 19 νεκροί από νέο ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια – “Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στα βόρεια” – Νετανιάχου: Καμία κατάπαυση πυρός – Πρόταση Χαμάς για τους ομήρους

 Γάζα: 19 νεκροί από νέο ισραηλινό βομβαρδισμό στην Τζαμπάλια – “Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στα βόρεια” – Νετανιάχου: Καμία κατάπαυση πυρός – Πρόταση Χαμάς για τους ομήρους

Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα. Κατά την επίθεση χτυπήθηκε σπίτι στο κέντρο του καταυλισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν φτάσει τους 10.569 με το 40% των θυμάτων να είναι παιδιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζαμπαλίγια δέχεται επίθεση. Σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Χ, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρθηκε σε «υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και στην έκταση της καταστροφής» μετά τις επιθέσεις στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στην Γάζα.

IDF: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αυτής μετακινήθηκαν προς τα νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Είδαμε 50.000 Γαζαίους να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά», είπε ο Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση που έκανε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στον βορρά», επέμεινε.

Ο Χαγκάρι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Απόλυτος ο Νετανιάχου: Κατάπαυση πυρός μόνο αν απελευθερωθούν οι όμηροι μας

«Καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είναι η λακωνική απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σήμερα στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες από τη Χαμάς.

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι οι 240 όμηροι που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους γίνονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Νωρίτερα σήμερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε – επικαλούμενο πηγές της Χαμάς – ότι το Κατάρ μεσολαβεί για την απελευθέρωση 12 ομήρων, οι μισοί εκ των οποίων έχουν και αμερικανικό διαβατήριο, γι’ αυτό στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονταν και οι ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων θα έχει αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Όμως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέρριψε αυτά τα δημοσιεύματα, δηλώνοντας λακωνικά μέσω X (πρώην Twitter) ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Πρόταση Χαμάς σε Ισραήλ για ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σε τηλεοπτικό μήνυμά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «σκοτώσει όλους τους ομήρους του» ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να «ξεφύγει από μία συνολική προσφορά», εννοώντας την ανταλλαγή τους με τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ εξαπολύθηκε για διάφορους λόγους, είπε ο Αρούρι, κυρίως για να «διασφαλιστεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία του λαού μας, η οποία ξεκινά με την ελευθερία των πολιτικών μας κρατουμένων».

Η Χαμάς δεν θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους «όλα αυτά τα χρόνια» να παραμείνουν στις ισραηλινές φυλακές.

«Όλοι οι φυλακισμένοι μας πρέπει να απελευθερωθούν από τις φυλακές», δήλωσε ο Αρούρι, προσθέτοντας ότι η ομάδα έκανε μια προσφορά και επανέλαβε την ετοιμότητά της για μια «συνολική συμφωνία».

«Πάρτε όλους όσους έχουμε και δώστε μας όλους τους κρατούμενους που έχετε», είπε, αναφερόμενος στους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Απευθυνόμενος προς το Ισραήλ, ο Αρούρι είπε: «Το καλύτερο είναι να πάρετε τους ομήρους σας ζωντανούς. Ελάτε μπροστά και συμφωνήστε σε μια ανταλλαγή τώρα».

Σχετικά Άρθρα