Ανατροπή με τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή- Προς την έξοδο ο Γιώργος Σταθάκης

 Ανατροπή με τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή- Προς την έξοδο ο Γιώργος Σταθάκης

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, εξήγησε μιλώντας στο Attica TV ότι «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το 2022 δεν προέβλεπε διαγραφές, είχε μια πολύ πιο αόριστη διαδικασία». Ωστόσο, συνέχισε, «στο συνέδριο του 2022, το καταστατικό συνέδριο, φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο αντικειμενικό, ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα όργανα που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, άρα δεν υπάγεται πουθενά, και φτιάξαμε και έναν συγκεκριμένα κανόνα, έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, πέραν όσων προβλέπει το καταστατικό».

«Ο κώδικας αυτός, λοιπόν, τι προβλέπει; Για κάθε υπόθεση η οποία πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η Επιτροπή ορίζει επιτροπές που εξετάζουν την υπόθεση, φέρνει εισήγηση και αποφασίζει η Ολομέλεια. Πλην αν στην εισήγηση προβλέπεται η πρόταση για ποινή διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας, οπότε τότε χρειάζεται και γνώμη από το ανώτερο όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο υπόλογος», πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει εκκινήσει, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και όταν θα υπάρχει εισήγηση, αν στην εισήγηση υπάρχει διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας τότε θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή».

  • «Πολιτικά, αν με ρωτάτε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κουβέντα» για το θέμα των διαγραφών εκτίμησε ο κ. Βασιλειάδης.

Ερωτηθείς, ωστόσο, αν υπάρχει ήδη η σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος ή αν πρόκειται να υπάρξει μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε κατηγορηματικά «όχι», καταλήγοντας πως «υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν σήμερα είναι Τρίτη, δεν πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει εισήγηση».

Κληθείς να σχολιάσει την ατζέντα της επικείμενης Κεντρικής Επιτροπής, χθες, ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς τόνισε ότι αυτή «δεν είναι αρμόδια για τις διαγραφές, είναι το πειθαρχικό που κάνει φακέλους, τους στέλνει στην Κεντρική Επιτροπή που γνωμοδοτεί και τελικά αποφασίζει το πειθαρχικό. Δεν θα είναι μια Κεντρική Επιτροπή Διαγραφών».

Με αυτά τα δεδομένα των καθυστερήσεων, η «προεδρική» πλειοψηφία θα επιδιώξει τη ρητή «πολιτική καταδίκη» συμπεριφορών και λεκτικών εκφράσεων των πολιτικών στελεχών, αλλά θα αποφύγει κάθε καταμέτρηση δυνάμεων στη συνήθη, σχετική ψηφοφορία, καθώς υπάρχει δυστοκία να υπερψηφιστούν οι διαρροές ακόμη και εντός του «προεδρικού» μπλοκ.

Ήδη, κλίμα υπέρ της απόσυρσης των διαγραφών διαμόρφωσε χθες το «Κείμενο Συμβολής» για την Κεντρική Επιτροπή, το οποίο συνυπογράφουν οι: Χάρης Τσιόκας, Λαμπρίδης Χρήστος, Μιχαηλιδης Ανδρέας, Ευαγγελοπούλου Ελένη, Λαμπρινίδης Φώτης και Μπουλέκος Γιάννης, αναφέροντας πως «πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκητων φραστικών/θυμικών υπερβολών. Πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και όχι να αναλωθούμε περαιτέρω στις εσωκομματικές αντιθέσεις», καταλήγουν.

Σε ρόλο «γεφυροποιού» εμφανίστηκε χθες στον ΣΚΑΪ και ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας ότι το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί, υπάρχει χώρος για ενότητα.

«Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλιώς. Είναι μία ευκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Τεμπονέρας.

«Οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν απολύτως. Η Αριστερά έχει ζήσει διασπάσεις στο παρελθόν και αυτό έχει δείξει ότι τα γεγονότα αυτά δεν ευνοούν το συνολικό εγχείρημα» κατέληξε.

  • TIP: Στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Σαββατοκύριακο, θα συζητηθούν οι παραπομπές προς διαγραφή των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του κόμματος, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

Αποχωρεί ο Γιώργος Σταθάκης

Εν τω μεταξύ προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης (που είχε στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον δεύτερο γύρο την Έφη Αχτσιόγλου). Με σκληρό άθρο του κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη για λαϊκισμό και προβλέπει το “τέλος του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σχετικά Άρθρα