Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη διάσπαση με κομβικούς σταθμούς ΚΕ και Συνέδριο – Οι θέσεις Κασσελάκη, Τσακαλώτου και τάσεων

 Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη διάσπαση με κομβικούς σταθμούς ΚΕ και Συνέδριο – Οι θέσεις Κασσελάκη, Τσακαλώτου και τάσεων

Ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι διαγραφές των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα που έχει εισηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και η Κ.Ε (το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επ’ αυτών, η χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» όπου παραβρέθηκαν δεκάδες επώνυμα στελέχη του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς και ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπου μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Τα τρία πρώτα προαναφερόμενα στελέχη παραβρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, όπου μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

  • Στην παρέμβαση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε συγκεκριμένα μηνύματα.

Πως η σημερινή ηγεσία του δεν επιθυμεί να υπάρξει στο εσωτερικό του μία πολιτική συζήτηση. Δηλαδή μία διαδικασία που θα μπορούσε δυνητικά είτε να οδηγήσει σε συνθέσεις, συμβιβασμούς ή να διαπιστώσει αγεφύρωτες αποκλίσεις. Οδηγώντας αντίστοιχα είτε σε υπερβάσεις που θα διαμόρφωναν μια νέα ισορροπία, είτε σε αδυναμία συνύπαρξη. Αντιθέτως ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η ηγετική ομάδα του κόμματος μετρά απλά συσχετισμούς και ψήφους «υπέρ και κατά» σε όργανα προκειμένου να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της. Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου – όπως είπε- ασκήθηκε έντονη κριτική από 17 μέλη της δίχως ο Στέφανος Κασσελάκης να επιχειρήσει μια απάντηση σε αυτή την κριτική.

Για τις αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση άσκησε κριτική και στην προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνοντας πως υπήρχε μία σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Κυβερνητισμός και αρχηγισμός. Στοιχεία που είχαν επιπτώσεις τόσο στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον τρόπο λειτουργίας του. Σε αυτά τα δεδομένα ο πρώην υπουργός φαίνεται να εκτιμά ότι στηρίχθηκε η εξέλιξη που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια κατάσταση που έδειξε να θεωρεί ως «επόμενο στάδιο» των βημάτων που είχαν προηγηθεί.

Τέλος όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μία συνθήκη «μη-αναστρέψιμη». Ενδεικτική ήταν η αναφορά σύμφωνα με την οποία κατήλθε στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να επιστρέψει η περηφάνια της αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ όμως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα». Επίσης εκτίμησε ότι δεν μπορεί να απαντηθεί θετικά το ερώτημα του αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική – ριζοσπαστική αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα, ενώ αντιθέτως μπορεί να απαντηθεί θετικά το ερώτημα του αν υπάρχει πολιτικός χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Έτσι συνάγεται το συμπέρασμα πως η «Ομπρέλλας» θα πρωτοστατήσει στις εσωκομματικές αντιδράσεις ενώ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την ιχνηλάτηση της δυνατότητας δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, όπως και για το ενδεχόμενο να μην βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και πριν γίνει το συνέδριο του. Για το οποίο συνέδριο, άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θεωρεί πως μπορεί να έχει πολιτικό περιεχόμενο με βάση τις προθέσεις της ηγεσίας.

  • Η Σία Αναγνωστοπούλου, δήλωσε ότι θα παραμείνει … μαχόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός φέρει ακόμη τον όρο «ριζοσπαστική» στο όνομά του αφήνοντας ανοιχτό την επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων στο επικείμενο συνέδριο.
  • Σαφείς διαφωνίες με την ηγεσία έχουν εκφράσει τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου.
  • Επίσης και άλλα στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Την ίδια ώρα και ενώ οι δημοσκοπήσεις διατηρούν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με συνεχή πτώση των ποσοστών του, η ηγετική Κασσελάκη επιχειρεί να καλλιεργήσει το προφίλ μίας «πλειοψηφίας» η οποία «κοιτάζει μπροστά» και ασχολείται με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σειρά θεσμικών και συναντήσεων με αρχηγούς άλλων κομμάτων και θεσμικούς παράγοντες κ.λ.π. με την αγωνία και το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκτιμά ότι διαθέτει πλειοψηφία προκειμένου να «περάσει» τις όποιες αποφάσεις της που όμως είναι οριακή.

Σχετικά Άρθρα