Ο συμβολισμός της παρουσίας Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για Γιαννάκου και Σημίτη – Η συσπείρωση της βάσης και η διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο

 Ο συμβολισμός της παρουσίας Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για Γιαννάκου και Σημίτη – Η συσπείρωση της βάσης και η διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο

Ισχυρό συμβολισμό είχε η παρουσία του πρωθυπουργού σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις χθες το απόγευμα. Από την μια πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να συσπειρώσει την βάση της γαλάζιας παράταξης και παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης για την Μαριέττα Γιαννάκου και απο την άλλη πλευρά θέλησε να συνεχίσει την προσπάθεια διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο και παρευρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη. 

Αποτέλεσμα ήταν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονταν απο το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ να επιδωθούν σε «σπριντ» από το Μέγαρο Μουσικής ως το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος για να προλάβουν να παρευρεθούν και στις δύο εκδηλώσεις προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. 

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεβρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης της Μαριέττας Γιαννάκου που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό ομηλιτή τον  πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο  Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κορυφαίοι υπουργοί, βουελυτές και ιστορικά στελέχη της παράταξης. Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στην εκδήλωση θέλησε να περάσει το μήνυμα της συσπείρωσης στα στελέχη του κόμματος και της συμπόρευσης με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά. 

Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έστειλε τα δικά του μηνύματα κάνοντας λόγο για την αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε πως « Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης». Υπενθυμίζεται πως ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ με 41% στις εθνικές εκλογές, παρουσίασαν σημάδια αλαζονείας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να στείλει αυστηρότατο μήνυμα προς το υπουργικό συμβούλιο  λέγοντας πως δεν θα συγχωρέσει τέτοιες συμπεριφορές, πως πρέπει να εργάζονται με «χαμηλά το κεφάλια τους και ψηλά τα μανίκια» και πως θα πρέπει πριν μιλήσουν να βουτάνε την γλώσσα τους στο μυαλό τους. 

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός «διακτινίστηκε» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος για να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη. 

Δεδομένου ότι η διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο είναι μια από τις βασικές επιλογές του από την αρχή της θητείας του, κάτι που αποτυπώνεται εμπράκτως και με την ύπαρξη πολλών πρώην στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μόνο κέρδη θα έχει από την παρουσία του εκεί. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στην ρητορική του τον όρο «εκσυγχρονισμός» μιλώντας για «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό του κράτους». Είναι γεγονός πως βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να μην αφήσει καθόλου ζωτικό χώρο στο κέντρο για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, όπως είχε τονίσει ο ίδιος «η νέα πραγματικότητα δηλώνει ότι σε έναν βαθμό παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, στη θέση τους αναδύονται νέα δίπολα». 

Σχετικά Άρθρα