Ισπανία: Παρασημοφόρηση του Γκουτέρες για την υπεράσπιση των αμάχων Παλαιστινίων

 Ισπανία: Παρασημοφόρηση του Γκουτέρες για την υπεράσπιση των αμάχων Παλαιστινίων

Η ισπανική κυβέρνηση παρασημοφόρησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κυρίως για τον ρόλο που διαδραματίζει «για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε όλη την πολιτική και διεθνή καριέρα του ο Αντόνιο Γκουτέρες έλαμψε υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία, την πολυμέρεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ. Αυτή η δέσμευσή του «είναι ιδιαίτερα προφανής τις τελευταίες εβδομάδες στην κρίση της Γάζας» όπου ο γγ υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και «τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες, πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (2005-2015) και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζει τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει μετατραπεί, όπως είπε, «σε νεκροταφείο παιδιών».

Αν και καταδίκασε κατηγορηματικά «τις φρικτές και πρωτοφανείς τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στο Ισραήλ», εκτίμησε επίσης στα τέλη Οκτωβρίου ότι η σφαγή αυτή «δεν διαπράχθηκε εν κενώ».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες και είπε ότι το Ισραήλ δεν θα χορηγεί στο εξής θεωρήσεις εισόδου στους εκπροσώπους του Οργανισμού τους οποίους θεωρεί «εχθρικούς» για το Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα