Τι έχει στο μυαλό του ο Κασσελάκης; Η πιο κρίσιμη ΚΕ με αντιφατικές εκτιμήσεις – Η “σφήνα” Βενιζέλου με προσεκτικό ακροατή… Ανδρουλάκη

 Τι έχει στο μυαλό του ο Κασσελάκης; Η πιο κρίσιμη ΚΕ με αντιφατικές εκτιμήσεις – Η “σφήνα” Βενιζέλου με προσεκτικό ακροατή… Ανδρουλάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει βάρος στη θεσμική ατζέντα που έχει ανοίξει με επαφές με πολιτικούς αρχηγούς και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς την ώρα που τα κορυφαία στελέχη της νέο-προεδρικής φρουράς εμφανίζονται με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τρέχουν την υπόθεση διάσπαση. Η Ομπρέλα ανοίγει το βηματισμό της και την απόστασή της από τον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ. Μπήκαμε στην τελική ευθεία του διαζυγίου ή ο νέος πρόεδρος έχει άλλα στο μυαλό του;

Εν χορώ οι οπαδοί της διάσπασης και οι διώκτες της «αριστερής ορθότητας» εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν άλλοτε θερμά και άλλοτε οργισμένα υπερ των διαγραφών και του μεγάλου ξεκαθαρίσματος με την μετριοπάθεια και την ενότητα να απουσιάζουν από αυτές τις τοποθετήσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρ’ όλα αυτά τηρεί μια αμφιλεγόμενη στάση σε σχέση με όσα συντελούνται στο κόμμα του. Εμφανίζεται στοχοπροσηλωμένος στο σκοπό του να μπει στο κάδρο των πολιτικών αρχηγών ακολουθώντας μια βαριά θεσμική ατζέντα και σήμερα πριν τον Νίκο Ανδρουλάκη θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμο και αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΑΠΔΠΧ κ. Μενουδάκο.

  • Την ίδια στιγμή όμως η ηγετική του ομάδα, όπως η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου του Δώρα Αυγέρη και ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας λειτουργούν σαν να έχουν λάβει τις ακριβώς αντίθετες οδηγίες από αυτές που έδωσε από το βήμα της ΚΟ ο πρόεδρος του κόμματος, όταν κάλεσε όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση η στάση του ερμηνεύεται ως στάχτη στα μάτια του αντιπάλου θεωρώντας ότι οι θιασώτες της διάσπασης έχουν καταφέρει να τον πείσουν ότι το διαζύγιο είναι μονόδρομος.

Το σχέδιο Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο χαράσσει τη δική του πορεία. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ ο επικεφαλής της Ομπρέλας θα πάρει τον λόγο στην εκδήλωση για το μέλλον της Ανανεωτικής Αριστεράς και εκεί θα ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του.

  • Με τον κ. Κασσελάκη να μην έχει ακόμη ανταποκριθεί στην επισήμανση που του έκανε στην συνάντησή τους στην Κουμουνδούρου ότι ενότητα με διαγραφές δεν γίνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αποκλείεται να φωτογραφίσει ότι για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Το μείζον ερώτημα είναι αν ο κ. Τσακαλώτος μαζί με την αποχώρηση της τάσης από τα κάτω θα ακολουθήσει και από τα πάνω και και εκείνος στο τέλος της ημέρας θα επιλέξει να ανεξαρτητοποιηθεί και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκοπήσεις και κεντροαριστερά

Για τους νέο-προεδρικούς και μετά από ένα μπαράζ αναρτήσεων και παρεμβάσεων μη κομματικών μελών, όπως ο Νίκος Μωραΐτης και ο Λάκης Λαζόπουλος που έθεσαν αντι τελεσιγράφου προς τον νέο πρόεδρο την ανάγκη να «πάνε στο διάολο οι μίζεροι», η αποχώρηση στελεχών όπως ο Σκουρλέτης, ο Φίλης και ο Βίτσας θα φέρει και τη δημοσκοπική ανάκαμψη τόσο του ίδιου του κ. Κασσελάκη όσο όμως και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Εκτιμάται δηλαδή ότι μόλις φύγουν τα βαρίδια – εσωκομματική αντιπολίτευσης και Αριστερή πτέρυγα – το αερόστατο θα αρχίσει να σηκώνεται και πάλι, ωστόσο το πρόβλημα είναι βαθύτερο σημειώνουν οι πιο ψύχραιμες φωνές που διαφωνούν ταυτόχρονα και με τις διαγραφές.

Μετά από τέσσερις διαδοχικές δημοσκοπήσεις η κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και μάλιστα επιδεινούμενη με τον κ. Κασσελάκη να έρχεται μάλιστα τελευταίος σε δημοτικότητα. Στον κύκλο ιδεών μάλιστα του Ευάγγελου Βενιζέλου παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση του Στράτου Φαναρά και της metron analysis για την εικόνα συνολικά της αντιπολίτευσης.

Η βουτιά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητή

Στο ερώτημα για το τι εκτιμούν οι ερωτηθέντες ότι θα συμβεί στο χώρο της αντιπολίτευσης μόλις ένα 12% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί στο ρόλο του ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, το εντυπωσιακό 26% εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια δυναμική αντιπολίτευση, αλλά και για τα δυο κόμματα μαζί το 59% εκτιμά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους συνολικά ως αξιωματική αντιπολίτευση.

  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα για πρώτη φορά άνοιξε το θέμα της συνεργασίας των κομμάτων θέτοντας το ορόσημο των ευρωεκλογών.

«Ή θα έχουμε τρεις προτάσεις αυτοδυναμίας ή θα πρέπει να γίνει μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις εκδοχές συνεργασιών… Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα μέχρι ή και μετά τις ευρωεκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον ακούει με προσοχή ανάμεσα στο κοινό της εκδήλωσης.

  • Είναι η πρώτη φορά που ο πατέρας του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δεν αποκλείει ούτε εμμέσως από τη συζήτηση για τις συνεργασίες την Κουμουνδούρου κι αυτό ένα μόλις 24ωρο πριν το τετ α τετ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άνοιγμα της συζήτησης για την ανάγκη ευρύτερων συνεργατικών σχημάτων και μάλιστα από ένα πρόσωπο ο κ. Βενιζέλος δίνει άλλη διάσταση στην συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της κεντροαριστεράς. Η παρότρυνση του κ. Βενιζέλου να παραμεριστούν χωρίς πολιτικά κόμπλεξ οι όποιες διαφορές ερμηνεύει ως ένα βαθμό και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Ουσιαστικά η πρόταση Βενιζέλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ακυρώνει τις εκτιμήσεις εκείνων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης που γεννιέται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ίδιου του κ. Κασσελάκη θα ανακτηθεί αμέσως μετά την αποπομπή των εκπροσώπων της εσωκομματικής αμφισβήτησής. Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει από την έρευνα το έλλειμμα αξιοπιστίας είναι πολύ βαθύτερο για το χώρο της κεντροαριστεράς.

Σχετικά Άρθρα