Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν… αποφεύγει να τον δει ο Ερντογάν – Διπλωματικός μαραθώνιος του αμερικανού ΥΠΕΞ – Η ξαφνική επίσκεψη στο Ιράκ και την Κύπρο… με στάση στη Σούδα

 Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν… αποφεύγει να τον δει ο Ερντογάν – Διπλωματικός μαραθώνιος του αμερικανού ΥΠΕΞ – Η ξαφνική επίσκεψη στο Ιράκ και την Κύπρο… με στάση στη Σούδα

Συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν σήμερα Δευτέρα, μεσούσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα έχει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποφύγει να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό, επικαλούμενος επίσκεψη στην πόλη Αιντέρ στα βορειοανατολική Τουρκία.

Πριν από τις δηλώσεις Ερντογάν, το περιβάλλον του Μπλίνκεν είχε εκφράσει αισιοδοξία για πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα δεν είχε αρχικά συμπεριληφθεί στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να ανακοινώσουν την επίσκεψη. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα και θεωρήθηκε πως αντανακλά τις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί μια μεγάλη περιοδεία, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου, πραγματοποιώντας συνεχείς διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση στον πόλεμο του Ισραήλ και τουλάχιστον να μην εμπλακούν άλλες χώρες.

Αρχικά, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στην επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • «Το μέλλον της Γάζας δεν ήταν στο επίκεντρο της συνάντησής τους, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή φάνηκε πρόθυμη να παίξει ρόλο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να αναλάβει την εξουσία μόνο αν βρεθεί μια «συνολική πολιτική λύση» για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

  • «Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης, θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμπάς.

Ευχαριστώντας τον Αμπάς επειδή βοήθησε να διατηρηθεί η ηρεμία στη Δυτική Όχθη, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας «δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν βίαια».

Στη συνέχεια, το προεδρικό αεροσκάφος έφτασε στην Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το αεροσκάφος έκανε έκτακτη στάση στη βάση της Σούδας περί τις 16:45 και απογειώθηκε στις 18:15.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, είδε ανώτερους αξιωματικούς των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην χώρα μας καθώς στην περιοχή κινούνται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ένα ελικοπτεροφόρο, τρεις ναύαρχοι της τακτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και προφανώς υφίσταται μεγάλη κινητικότητα.

  • Και ενώ ήταν να ταξιδέψει για την Τουρκία, όπως ήταν προγραμματισμένο, μετέβη στο Ιράκ!

Μετά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη την οποία επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.

  • Πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που – μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – οι επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτες» οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του «είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες», όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για την Τουρκία.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Άντονι Μπλίνκεν αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο υπό πλήρη μυστικότητα,φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο τύπου Black Hawk με προορισμό την «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, μια περιοχή που ελέγχεται ακόμα από τις ΗΠΑ,από τον πόλεμο του 2003.

Πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό, βρέθηκε στην οικία του αμερικανού πρέσβη όπου ενημερώθηκε για τις συνεχείς απειλές και επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στη χώρα.

  • Αργά την Κυριακή, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τον σταθμό που έκανε στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τώρα 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή «είναι εντελώς ανεπαρκής».

Σχετικά Άρθρα