Ιταλία: Δύτης ανακάλυψε έως και 50.000 ρωμαϊκά νομίσματα ανοιχτά της Σαρδηνίας

 Ιταλία: Δύτης ανακάλυψε έως και 50.000 ρωμαϊκά νομίσματα ανοιχτά της Σαρδηνίας

Έκπληκτος έμεινε ένας Ιταλός δύτης όταν κάτι μεταλλικό που παρατήρησε κοντά στις ακτές της Σαρδηνίας, τον οδήγησε στην ανακάλυψη δεκάδων χιλιάδων ρωμαϊκών χάλκινων νομισμάτων. Ο άνδρας ειδοποίησε τις αρχές και έπειτα δύτες από μια ομάδα προστασίας τέχνης και το τμήμα υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας μετέβησαν στο σημείο για έρευνα.

Τα νομίσματα, που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα, βρέθηκαν ανάμεσα σε θαλάσσιο γρασίδι, όχι μακριά από τη βορειοανατολική ακτή του νησιού της Μεσογείου.

Η ακριβής ημερομηνία της αρχικής θεώρησης δεν έχει αποκαλυφθεί από το υπουργείο, ωστόσο έγινε γνωστό ότι τα ευρήματα ήταν κοντά στην πόλη Arzachena. Ο αριθμός των νομισμάτων που έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής εξακολουθεί να προσδιορίζεται, καθώς βρίσκονται υπό διαλογή. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 νομίσματα, που μπορούν να φτάσουν έως και 50.000.

Τα αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα που ανακτήθηκαν ονομάζονται follis, ένα χάλκινο νόμισμα που εισήχθη γύρω στο 294 μ.Χ. με τη νομισματική μεταρρύθμιση του πρώην Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, αναφέρει ο Guardian.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα νομίσματα βρίσκονται σε εξαιρετική και σπάνια κατάσταση διατήρησης. Ακόμη και τα λίγα νομίσματα που υπέστησαν ζημιές εξακολουθούν να έχουν ευανάγνωστες επιγραφές, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Λουίτζι Λα Ρόκα, αξιωματούχος από το αρχαιολογικό τμήμα της Σαρδηνίας, χαιρέτισε το εύρημα ως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις νομισμάτων τον τελευταίο καιρό.

Είπε ότι αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του πλούτου και της σημασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς, που διατηρείται κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Η πλειονότητα των νομισμάτων βρέθηκε σε αμμώδη περιοχή μεταξύ του υποθαλάσσιου θαλάσσιου γρασιδιού και της παραλίας, υποδηλώνοντας την παρουσία ναυαγίων κοντά, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μια παρόμοια ανακάλυψη έγινε στο Ντέβον του Ηνωμένου Βασιλείου το 2013, όταν 22.888 θύλακες αναδύθηκαν από τα βάθη της θάλασσας. Αυτός ο εξαιρετικός θησαυρός νομισμάτων βρέθηκε από τον Laurence Egerton μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση μιας ρωμαϊκής βίλας και μιας στρατιωτικής οχύρωσης που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα.

Σχετικά Άρθρα