Γάζα: Καμία εκεχειρία στον ορίζοντα – Μπαίνουν στην πόλη οι ισραηλινοί εν μέσω εφιαλτικού σφυροκοπήματος – Χιλιάδες νεκροί, σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή

 Γάζα: Καμία εκεχειρία στον ορίζοντα – Μπαίνουν στην πόλη οι ισραηλινοί εν μέσω εφιαλτικού σφυροκοπήματος – Χιλιάδες νεκροί, σε εξέλιξη ανθρωπιστική καταστροφή

Άλλη μια νύχτα φονικών βομβαρδισμών από το Ισραήλ, με τις IDF να έχουν αποκόψει το βόρειο από το νότιο κομμάτι του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα, στον οποίο για για άλλη μια φορά διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες. Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με συλλήψεις και καταστροφές υποδομών που γεμίζουν οργή τους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονται για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 9.770 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων θυρών τη Δευτέρα. Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ιατρική βοήθεια από αέρος μετά από συνεννόηση με το Ισραήλ.

Το Associated Press μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χαρακτήρισε την περικύκλωση της πόλης της Γάζας «σημαντικό στάδιο» στον πόλεμο μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς, που προκλήθηκε από μια επίθεση που οργάνωσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Σημαντικά πλήγματα είναι τώρα σε εξέλιξη… και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η κυβέρνηση της Χαμάς κάνει λόγο για «σφοδρούς βομβαρδισμούς» γύρω από αρκετά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από 30 ημέρες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής Χαμάς, η περικύκλωση του βόρειου τμήματος του θύλακα και ο de facto διαχωρισμός του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιχείρησης που πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο του «αναγκαστικού εκτοπισμού» των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς, εκ των οποίων 4.800 παιδιά και 2.550 γυναίκες, από τις 7 Οκτωβρίου σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να «εξοντώσει» την παλαιστινιακή οργάνωση.

Σχετικά Άρθρα