Ανάλυση Sky News για Μπλίνκεν: Ένας στόχος, τρία ζητήματα – Κανένα δεν είχε την εξέλιξη που θα ήθελαν οι ΗΠΑ

 Ανάλυση Sky News για Μπλίνκεν: Ένας στόχος, τρία ζητήματα – Κανένα δεν είχε την εξέλιξη που θα ήθελαν οι ΗΠΑ

Τελ Αβίβ, Ραμάλα, Αμμάν, Βαγδάτη, Λευκωσία, Άγκυρα. Ο διπλωματικός μαραθώνιος που έχει επιδοθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχει ως στόχο να μειωθούν οι κίνδυνοι επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και την Χαμάς. «Πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης, την εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές» είχε δηλώσει την Παρασκευή από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του SkyNews, Dominic Waghorn, ο Μπλίνκεν είχε επικεντρώσει σε τρία ζητήματα, ωστόσο κανένα δεν φαίνεται πως είχε την εξέλιξη που επιθυμούν οι ΗΠΑ.

  • Πρώτον, να πείσει το Ισραήλ να προβεί σε μια παύση στο πεδίο των μαχών για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και η έξοδος των ομήρων – αυτό έχει απορριφθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
  • Δεύτερον, να πείσει τις αραβικές χώρες να σκεφτούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης.

«Αστειεύεστε;» φέρεται να αποκρίθηκαν οι Άραβες οικοδεσπότες του. Σύμφωνα με το SkyNews, οι εν λόγω ηγέτες πιστεύουν ότι πραγματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα, με την κατάσταση στη Γάζα να είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική.

Ένα ακόμη πρόβλημα στις σχέσεις με τους Άραβες είναι και οι ισραηλινοί εποικισμοί. Όσο αυτοί επεκτείνονται στη Δυτική Όχθη, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι δύο πλευρές.

  • Τρίτον, να σταματήσει την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Κανείς από όσους συνάντησε ο Μπλίνκεν δεν θέλει να συμβεί ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο δεν αποτελούν αυτοί τους κύριους «παίκτες» που ενδέχεται να κλιμακώσουν.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν είναι ο άμεσος κίνδυνος και για προφανείς λόγους δεν βρέθηκαν… στον δρόμο του Μπλίνκεν. Εν τω μεταξύ, η άνευ προηγουμένου καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ επιδεινώνει τη γεωπολιτική κατάσταση σε όλη την περιοχή, καθιστώντας μια μεγαλύτερη έκρηξη βίας όλο και πιο πιθανή.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ στη Γάζα αυτό που κάνει τώρα.

Μέσα σε μία εβδομάδα έριξε τόσες βόμβες στη μικρή, πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης όσες έριξε ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στη Μοσούλη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, μέσα σε δύο μήνες.

  • Χτύπησε κτίρια με πολίτες, σχολεία, ασθενοφόρα και περιοχές όπου, όπως είπε, οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν για να είναι ασφαλείς.

Οι εικόνες νεκρών παιδιών στην Παλαιστίνη έξω από τα νοσοκομεία της Γάζας και οι σκηνές καταστροφής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κινητοποιούν την κοινή γνώμη σε όλη την περιοχή, προκαλώντας τη δημόσια οργή των ηγετών.

Το ενδεχόμενο για ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή μπορεί να μη συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ζοφερή για τους αθώους στη Γάζα που εξακολουθούν να πεθαίνουν κατά χιλιάδες, και τους εκατοντάδες ομήρους.

Σχετικά Άρθρα