Μπαράκ Ομπάμα: “Όλοι είμαστε συνένοχοι για τον πόλεμο στη Γάζα – Κανενός τα χέρια δεν είναι καθαρά”

 Μπαράκ Ομπάμα: “Όλοι είμαστε συνένοχοι για τον πόλεμο στη Γάζα – Κανενός τα χέρια δεν είναι καθαρά”

“Κανενός τα χέρια δεν είναι καθαρά, όλοι μας είμαστε συνένοχοι σε κάποιο βαθμό. Αν θέλεις να λύσεις το πρόβλημα, τότε πρέπει να δεις όλη την αλήθεια”, είπε μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pod Save America.

Αναλογιζόμενος την προεδρία του, ο Ομπάμα απάντησε σε ερώτηση αν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσε να είχε κάνει για το ζήτημα.

Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πολλές φαινομενικά αντιφατικές αλήθειες: οι ενέργειες της Χαμάς ήταν “φρικτές“, αλλά “η κατοχή και αυτό που συμβαίνει στους Παλαιστίνιους είναι επίσης αφόρητο“.

Ο Ομπάμα μίλησε και για τη σύγκρουση, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε ενέργειες από το Ισραήλ που αγνοούν το ανθρώπινο κόστος του πολέμου κατά της Χαμάς θα μπορούσαν τελικά να γυρίσουν μπούμερανγκ“.

Σε μια ομιλία στο φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Σικάγο την Παρασκευή, ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι “είναι αδύνατο να είσαι απαθής μπροστά σε αυτή τη σφαγή. Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι ελπίδα. Οι εικόνες των οικογενειών που θρηνούν, των σωρών που ανασύρονται από τα ερείπια, επιβάλλουν έναν ηθικό απολογισμό από όλους μας”».

“Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο δεκαετιών αποτυχίας επίτευξης μιας βιώσιμης ειρήνης τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, μια ειρήνη που βασίζεται στην πραγματική ασφάλεια για το Ισραήλ, στην αναγνώριση του δικαιώματός του να υπάρχει και σε μια ειρήνη που βασίζεται σε τέλος της κατοχής και τη δημιουργία βιώσιμου κράτους και αυτοδιάθεσης για τον παλαιστινιακό λαό”, πρόσθεσε.

Τις δηλώσεις Ομπάμα αντέκρουσε ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας και Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Τιμ Σκοτ, σε δήλωσή του στο POLITICO το Σάββατο.

“Από τον Ομπάμα μέχρι τον Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί έχουν ένα πρόβλημα: η υποστήριξη του Ισραήλ έχει πάντα έναν αστερίσκο“, είπε ο Σκοτ. “Ο Ομπάμα κάνει λάθος και έχει το προηγούμενο να βοηθά αυτούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η αλήθεια είναι απλή: η Χαμάς είναι κακιά”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα