Ψηφίστηκε το ν/σ για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών

 Ψηφίστηκε το ν/σ για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών

Ως μία πρωτοβουλία, μία παρέμβαση που θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων και των αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ)», το οποίο ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις ΜΑΦ

Ο υπουργός Υγείας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας το αρνητικό δεδομένο ότι τα εγκεφαλικά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο: Καταγράφονται, περίπου, 57.000 εγκεφαλικά κάθε χρόνο, τα οποία αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο, ο οποίος αφορά είτε στη γρήγορη μεταφορά, που είναι κρίσιμο στοιχείο, είτε στη διαχείριση του εγκεφαλικού την ώρα που φτάνει σε ένα νοσοκομείο και από εκεί και πέρα με ποιον τρόπο αναλαμβάνουν οι θεράποντες να επέμβουν σε αυτό το περιστατικό.
Καταγράφονται περίπου 11.000 θάνατοι από εγκεφαλικά και 14.000 αναπηρίες, δηλαδή με τους ασθενείς που καθίστανται παραπληγικοί, και από εκεί και πέρα, δεκάδες χιλιάδες αναπηρίες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτού του ελλείμματος που έχει η χώρα.

Ξεκινάει μια πρωτοβουλία να φτιάξουμε κάτι, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς, μέχρι τώρα, δεν είμαστε μέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου για τα εγκεφαλικά, προσθέτοντας ότι «πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν υπάρχει σε κάθε περιοχή, σε κάθε νομό, μια ΜΑΦ. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο.
Αλλά το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Αθήνας πέντε κέντρα, στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δύο κέντρα, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας -στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο- κάνουμε άλλα τόσα κέντρα, αντίστοιχα με τα πανεπιστημιακά και κάνουμε και σε κάποιες περιοχές της χώρας όπως στη Λέσβο για το Βόρειο Αιγαίο, στη Ρόδο για το Νότιο Αιγαίο, στην Κέρκυρα, στην Κοζάνη για τη Δυτική Μακεδονία, στην Καλαμάτα για την Πελοπόννησο, έτσι ώστε να υπάρχει μια γεωγραφική κατανομή».

Με ποιον τρόπο φτάνουν τα περιστατικά στις ΜΑΦ

Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε: «Υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές. Αεροδιακομιδές με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα του «Σταύρου Νιάρχος» από την Ελευσίνα και υπάρχουν και τα ελικόπτερα του στρατού που ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα.

Η κυβέρνηση δημιουργεί έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, με το σχέδιο HEMS, που σημαίνει πια ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πέρα από την έρευνα-διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να έχουμε αεροδιακομιδές, πολύ γρήγορα. Αυτό είναι ένα ολόκληρο σχέδιο, γιατί όπως είπαμε η ταχύτητα είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα». 

Επάνδρωση των ΜΑΦ 

«Θα κάνουμε προσλήψεις, 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές για τις ΜΑΦ. Περιμένουμε φέτος, όπως ξέρετε και άλλες περίπου 4.500. Για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1000 σε 15 μέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αλλά πέρα απ΄ αυτά έχουμε άλλες 3.000 νοσηλευτές νοσηλεύτριες το 2024. Για κάθε ΜΑΦ χρειάζονται 10 νοσηλευτές. Και μετά χρειάζονται ο νευρολόγος, ο παθολόγος, ο βασικός «παίκτης» στη ΜΑΦ που είναι ο ακτινολόγος ο επεμβατικός, άρα ο αγγειογράφος που κάνει τη θρομβεκτομή με τον κατάλληλο ακτινολόγο. Αλλά η δαπάνη για τη δημιουργία της ΜΑΦ είναι 120.000 ευρώ. Ο αγγειογράφος είναι το κρίσιμο μηχάνημα, ο εξοπλισμός ο οποίος κοστίζει».

Πανευρωπαϊκό το έλλειμα υγειονομικών 

«Υπάρχει ένα θέμα στο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει υγειονομικό προσωπικό. Δεν υπάρχει προθυμία προσωπικού να προσέλθει για πάρα πολλούς λόγους. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα έλλειμμα δηλαδή εργατικών χεριών στον τομέα της υγείας, 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στα συστήματα υγείας λείπουν στην Ευρώπη και υπάρχει μια ανταλλαγή, όπως βλέπετε, από τη Νότια Ευρώπη πηγαίνουν στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η Βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της. Μπορεί να τις καλύψει σε γιατρούς από τη Νότια Ευρώπη, από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία ενδεχομένως, αλλά σε νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται ή θέλει να εισάγει μεταναστευτικό προσωπικό, μετανάστες από άλλες ηπείρους. Υπάρχει μια πραγματικότητα. Πάνω σε αυτά πρέπει να σκύψουμε.

Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα. Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι μια παρέμβαση η οποία πραγματικά θα δώσει, προσπαθεί να δώσει, θα επιχειρήσουμε, θα παλέψουμε να χτίσουμε τις ΜΑΘ, να σώσουμε ζωές. Να έχουμε λιγότερες αναπηρίες. Λιγότερους θανάτους. Δεν θα τα λύσουμε όλα, αλλά είναι ένα βήμα μπροστά. Επιτέλους η χώρα να αποκτήσει μια δομή και υποδομές στα νοσοκομεία μας που θα σώσει ζωές». 

Για το τραύμα και τα τροχαία ατυχήματα 

Αποδεχόμενος ότι δεν έχουμε πολιτική για το τραύμα, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα τεθεί σύντομα προς συζήτηση στη Βουλή την πολιτική της κυβέρνησης για το τραύμα, αναφερόμενος στα τροχαία, ειδικά στους νέους που τραυματίζονται σε τροχαία με μηχανές. 

Για τις λίστες των χειρουργείων 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει και για τις λίστες των χειρουργείων: «Κάναμε νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουμε εικόνα σε ένα μήνα, και μετά θα δώσουμε απάντηση. Τίποτα δεν θα το αφήσουμε έτσι», τόνισε, καλώντας τα κόμματα να κάνουν ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Σχετικά Άρθρα