Εύβοια: 5,2 Ρίχτερ ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική – Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων – Μαρτυρίες πολιτών

 Εύβοια: 5,2 Ρίχτερ ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική – Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων – Μαρτυρίες πολιτών

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Εύβοια, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης καταγράφεται στα 14,2 χιλιόμετρα.

Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα του Προκοπίου Ευβοίας.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,3 Ρίχτερ.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 08.33 σημειώθηκε στην ίδια περιοχή ακόμη ένας μετασεισμός της τάξεως των 3,8 Ρίχτερ.

Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή από τη Λιβαδειά και τα βόρεια προάστια της Αττικής έως τα νότια πρόαστια της Αθήνας, ενώ υπήρξαν αναφοράς και από το Κιάτο.

Λέκκας : Πιθανότατα είναι η οροφή

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε», σημείωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης είπε ότι τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση. «Είναι ένας σεισμός μετρίου μεγέθους και ήδη γίνονται μετασεισμοί οπότε θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση».

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «το μέγεθος ήταν 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια. Ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερης εντάσεως, μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ».

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια, την Αττική και την κεντρική Ελλάδα, πράγμα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, θα χρειασθούμε περισσότερα στοιχεία. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες ή μέχρι αύριο το πολύ, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για αυτό το θέμα, δηλαδή εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χαρακτηριστικά είναι κάποια σχόλια χρηστών του X…

Σχετικά Άρθρα