Κακοκαιρία “Π” -Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο

 Κακοκαιρία “Π” -Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία τύπου «Π», η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες. Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για έντονα φαινόμενα, όπως καταιγίδες που μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους, αλλά και χαλάζι μεγάλου μεγέθους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε στις 13:00 της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, το Meteo δημοσίευσε νέους χάρτες για τη σφοδρότητα των φαινομένων, ενώ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

https://www.windy.com/?12.125,22.324,3

Τι αναφέρει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Τα έντονα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής (5/11).

Ειδικότερα, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια, με επέκταση των φαινομένων στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.

Ειδικότερα, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική Πελοπόννησο και στη δυτική Μακεδονία.
Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στη Θεσσαλία.
Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν:

Τις πρωινές ώρες στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.
Από το πρωί του Σαββάτου (4/11) οι νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 Μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και στο βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 Μποφόρ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού, στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο.

Meteo: Οι νέοι χάρτες με την πορεία της κακοκαιρίας

Παράλληλα, νεότερη ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προειδοποίησε για χαλάζι μεγάλου μεγέθους και κύματα 4 μέτρων, φαινόμενα τα οποία θα προκαλέσει η κακοκαιρία τύπου «Π».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και σε νησιωτικά τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου ενδέχεται να πέσει χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων κατά τα τρίωρα 05:00-08:00, 11:00-14:00 και 14:00-17:00 του Σαββάτου (4/11).

Επίσης, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο, ενδέχεται να σχηματιστούν κύματα ύψους άνω των 4 μέτρων, όπως αποτυπώνεται και στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή το Σάβββατο 3/11/23 -Σε ποιες περιοχές θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον καιρό του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου και θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 27 και στα νησιά του Αιγαίου τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί 5 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και από αργά το απόγευμα δυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά βαθμιαία μετά το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται εξασθένηση.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα το μεσημέρι ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 Μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και πρόσκαιρα 8 Μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα μετά το μεσημέρι αυξημένες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ και απο το βράδυ δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα ενταθούν. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στα βόρεια έως 9 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σάκης Αρναούτογλου: Μεγάλη προσοχή για τους έντονους νοτιάδες
«Καμπανάκι» κινδύνου σήμανε ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό που θα επικρατήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, καθώς οι νοτιάδες θα φτάσουν σε κάποιες περιοχές στα ορεινά ακόμη και τα 9 με 10 Μποφόρ. Μάλιστα, κάλεσε τους ποδηλάτες, τους μοτοσικλετιστές και τους οδηγούς αυτοκινήτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους δρόμους και κάλεσε να μην παρκάρουν κάτω από δέντρα -ιδιαίτερα τα μεγάλα.

Όπως είπε ο προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, οι άνεμοι θα είναι έντονοι αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία.

Το πρωί η κακοκαιρία θα παραμείνει στα κεντρικά και βορειοδυτικά τμήματα της Ελλάδας, ενώ όσο πιο ορεινές είναι οι περιοχές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ένταση. Βροχές θα πέσουν επίσης στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια της Πελοποννήσου, της Στερεάς και στη Θεσσαλία.

Από το μεσημέρι και μετά, στα δυτικά ο καιρός θα ανοίξει, αλλά στα κεντρικά ορεινά θα παραμείνουν οι τοπικές βροχές. Όμως, τα φαινόμενα θα ενταθούν στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως στη Θράκη και στο Θρακικό Πέλαγος. Το βράδυ τα περισσότερα φαινόμενα θα παραμείνουν στα ανατολικά νησιωτικά.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα αγγίξει τους 26 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά, τους 21°C στα βόρεια, ενώ στα νότια θα είναι… καλοκαίρι, καθώς θα αγγίξει μέχρι και τους 32°C στα νότια. Στα ανατολικά νησιωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 26-27°C, ενώ στα δυτικά τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική το πρωί του Σαββάτου θα έχει συννεφιές και θολούρα, ενώ προς το μεσημέρι θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 9 Μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός το επόμενο 24ωρο θα είναι άστατος με μπόρες ίσως και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Στη συνέχεια, όμως, τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Από εκεί και πέρα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου θα επικρατεί ηλιοφάνεια σχεδόν παντού στη χώρα, ενώ ανάλογο θα είναι το σκηνικό τη Δευτέρα (6/11) και την Τρίτη (7/11).

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, όμως, έρχονται νέες συννεφιές που θα επηρεάσουν κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια δυτικά και κάποιες περιοχές της κεντρικής χώρας, που θα συνδυαστούν με νέες μπόρες και καταιγίδες. Μάλιστα, τα φαινόμενα θα συνδυαστούν με μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Ο καιρός στη χώρα μέχρι και την Τετάρτη 8/11/23
Σύμφωνα με την πρόγνωση των επόμενων ημερών από την ΕΜΥ, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και γρήγορη βελτίωση. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και το βράδυ πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της, στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φθάσει τους 19 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 22 με 25 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα πελάγη τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και βαθμιαία στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές και νυχτερινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 2 έως 4, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Σχετικά Άρθρα