Σαρώνει την Ευρώπη η κακοκαιρία Ciaran – Τουλάχιστον 6 νεκροί

 Σαρώνει την Ευρώπη η κακοκαιρία Ciaran – Τουλάχιστον 6 νεκροί

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Ciaran σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, από την οποία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 6 θάνατοι. Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός, ενώ στην Ολλανδία έχουν ματαιωθεί δεκάδες πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Στη νότια και δυτική Αγγλία και την Ουαλία, όπου έχουν εκδοθεί κόκκινες προειδοποιήσεις, οι βροχοπτώσεις είναι ισχυρές και οι άνεμοι ξεπερνούν τα 126 χλμ την ώρα. Σαν αποτέλεσμα τα σχολεία έκλεισαν, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ζημιές, διακοπή ηλεκτροδότησης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το BFMTV, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πρόκειται για έναν οδηγό φορτηγού, που φέρεται να παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις άνεμους και να προσέκρουσε σε δένδρο, και για έναν άνδρα ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση, ενώ προσπαθούσε να κλείσει παντζούρια.

Ένας θάνατος καταγράφηκε επίσης στα νότια της Ολλανδίας εξαιτίας ενός δέντρου που έπεσε πάνω στο θύμα, σύμφωνα με ανάρτηση της τοπικής αστυνομίας στο X την Πέμπτη 2/11. Από πτώση δέντρου σκοτώθηκε και ένα άτομο στη Μαδρίτη.

Ακόμα, η ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε επίσης έναν θάνατο στη Γάνδη του Βελγίου, ανέφερε η βελγική εφημερίδα Le Soir. Επίσης, στη Γερμανία καταγράφηκε ο θάνατος ενός 40χρονου.

Τμήματα της Βρετάνης και της Νορμανδίας έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ισχυρούς ανέμους ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω της καταιγίδας Κιαράν, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Στο νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χλμ/ώρα καταγράφηκαν στο Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και η οδική κυκλοφορία απαγορεύθηκε μέχρι νεωτέρας, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο νομάρχης Αλέν Εσπινάς.

«Επαναλαμβάνω: μείνετε στο σπίτι», τόνισε ο Εσπινάς. Ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον δήλωσε στο ραδιοσταθμό Franceinfo πως ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στο νομό Εν, βορειοανατολικά του Παρισιού, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο φορτηγό του.

«Αυτό δείχνει πως, ακόμη και σε περιφέρειες που δεν έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος στο δρόμο», δήλωσε ο Μπον.

Η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως εξαιτίας της καταιγίδας 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Σχετικά Άρθρα