Ο τηλεαστέρας που “τσάκωσε” η Εφορία για φοροδιαφυγή – Πώς πλούτιζε μέσα από τα social media

 Ο τηλεαστέρας που “τσάκωσε” η Εφορία για φοροδιαφυγή – Πώς πλούτιζε μέσα από τα social media

Πασίγνωστος παρουσιαστής με εκατοντάδες … χιλιόμετρα σε τηλεοπτικές εκπομπές πολύ υψηλής θέασης ψυχαγωγικού περιεχομένου, είναι ο influencer που πιάστηκε στα δίχτυα των ελεγκτών της Εφορίας και ο οποίος –όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – φοροδιέφευγε συστηματικά. 

Μάλιστα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις «επώνυμων» στο «μικροσκόπιο» που έχουν συγκεκριμένο τιμοκατάλογο χρεώσεων για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ελέγχονται για τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Ο διάσημος τηλεοπτικός αστέρας δεν είναι ο μόνος που πιάστηκε στην «φάκα» και ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκονται δεκάδες ακόμη influencer.

Είχε προηγηθεί πολύ γνωστό μοντέλο, που υπέβαλε δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα των ελέγχων.

Το δημοφιλές μοντέλο – influencer που πιάστηκε πριν τον διάσημο τηλεαστέρα στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ με την χρήση αλγόριθμου ήταν μόνον η αρχή: Μέσω ειδικής ομάδας ελεγκτών η Εφορία αναζητά «λαβράκια» φοροδιαφυγής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κυρίως το… Facebook, το Instagram ή το Tik Tok. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι «αστέρες» του διαδικτύου που προσελκύουν μεγάλο αριθμό «ακολούθων» και κατόπιν εκμεταλλεύονται αυτή την «απήχηση» εμπορικά χωρίς όμως να δηλώνουν… ούτε ευρώ από τα κέρδη τους.

Ειδική υπηρεσία έχει αναλάβει το έργο του εντοπισμού όσων παραβιάζουν την φορολογική νομοθεσία αξιοποιώντας τα «εργαλεία» τα οποία εξασφαλίζουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα: Άλλωστε ήδη τα τελευταία χρόνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ανακαλυφθεί μεγάλος και σημαντικός αριθμός υποθέσεων φοροδιαφυγής και μάλιστα με βάση τυχαίους ελέγχους.

Πώς πλούτιζε σε βάρος του κράτους η γνωστή influencer – μοντέλο

Σε αυτό το πλαίσιο εντοπίστηκε το γνωστό μοντέλο, το οποίο διαφήμιζε ρούχα και αξεσουάρ στα social media και τα πουλούσε διαδικτυακά.

Οι ελεγκτές αξιοποίησαν πληροφορίες και από εταιρείες μεταφορών, μέσω των οποίων διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Είναι ενδεικτικό ότι για δύο ελεγχόμενα φορολογικά έτη, διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για την οποία η ελεγχόμενη επιχείρηση υπέβαλε οικειοθελώς δηλώσεις, τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και στον ΦΠΑ.

Μετά από αυτό, το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων για τις δυο ελεγχόμενες χρήσεις έφτασε στα 270.000 ευρώ. Ο φορολογικός έλεγχος θα επεκταθεί και σε επόμενες χρήσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχετικά Άρθρα