Η Ciarán στη βορειοδυτική Ευρώπη με ανέμους ακόμη και 170 χλμ. και κύματα έως 12 μέτρα – Έκκληση Μακρόν: Μείνετε σπίτια σας

 Η Ciarán στη βορειοδυτική Ευρώπη με ανέμους ακόμη και 170 χλμ. και κύματα έως 12 μέτρα – Έκκληση Μακρόν: Μείνετε σπίτια σας

Η κακοκαιρία Ciarán πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τους μετεωρολόγους να έχουν προειδοποιήσει για ακραία καιρικά και ασυνήθιστα φαινόμενα. Η καταιγίδα Ciarán αναμένεται να πλήξει τη βόρεια Γαλλία Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία και Ιρλανδία, με ανέμους ταχύτητας έως και 150 km/h και πολύ υψηλά κύματα έως 12 μέτρα.

Αυτή η λεγόμενη «μετεωρολογική βόμβα» δημιουργείται από τη σύγκρουση μεταξύ του ατλαντικού ρεύματος πίδακα και ενός συστήματος χαμηλής πίεσης που κατεβαίνει από τη βόρεια Ευρώπη.

  • Το επίκεντρο αυτού του ακραίου καιρικού φαινομένου θα είναι πιθανότατα πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ενώ ορισμένα δρομολόγια πλοίων, τρένων και πτήσεων έχουν ήδη ακυρωθεί την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ενόψει της καταιγίδας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έθεσε ορισμένες βόρειες και δυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετάνης, σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, λέγοντας ότι η καταιγίδα Ciaran επρόκειτο να χτυπήσει τη νύχτα με ισχυρές βροχές και ανέμους ταχύτητας έως και 170 χλμ/ώρα.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποίησε ότι η στάθμη του ποταμού Μπαν στο Μπάνμπριτζ έχει ανέβει «επικίνδυνα». Η προειδοποίηση ακολουθεί τις σοβαρές πλημμύρες στο κέντρο της πόλης Νιούρι και τη μερική κατάρρευση μιας γέφυρας στο βόρειο Λουθ.

Στο Νιούρι, η αστυνομία συνέστησε στον κόσμο να αποφύγει το κέντρο της πόλης λόγω «πρωτοφανούς πλημμύρας». Μεγάλα τμήματα της πόλης βρίσκονται για ώρες κάτω από το νερό.

Έκκληση Μακρον

Άνεμοι έως και 150 χλμ χτυπούν ήδη τη Γαλλία με τις αρχές να είναι ήδη σε γενική επιφυλακή για το πέρασμα της κακοκαιρίας Ciaran.

Το Meteo France προειδοποίησε ότι η καταιγίδα Ciaran πρόκειται να σαρώσει τη βορειοδυτική Γαλλία από το βράδυ της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου έως το πρωί της Πέμπτης. Όπως αναφέρει η «Le Figaro», «η πίεση στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού θα πέσει πολύ γρήγορα, ενισχύοντας τις ριπές του ανέμου. Αυτό είναι γνωστό ως “μετεωρολογική βόμβα”».

Την ίδια στιγμή με μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στο Instagram , ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τους κατοίκους των τμημάτων που βρίσκονται σε εγρήγορση να μην ρισκάρουν. «Μια μεγάλη καταιγίδα θα πλήξει μέρος της χώρας. Μείνετε στο σπίτι και ελέγξτε τους απομονωμένους αγαπημένους σας», έγραψε ο Εμ. Μακρόν.

Σημειώνεται ότι δρομολόγια των τρένων ακυρώνονται, ενώ η κυκλοφορία βαρέων φορτηγών οχημάτων θα απαγορευτεί την Πέμπτη σε ολόκληρη σχεδόν τη Βρετάνη λόγω των αναμενόμενων ισχυρών ριπών ανέμου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον.

«Έχουμε λάβει μέτρα μέσω των νομαρχιών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων φορτηγών οχημάτων. Πολλά είχαν ήδη απαγορευτεί καθώς είναι αργία, αυτό θα συνεχιστεί αύριο, ιδιαίτερα σε όλη την περιοχή της Βρετάνης », είπε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα