Χρυσοχοΐδης: Στελέχωση των νοσοκομείων με καθηγητές από το εξωτερικό

 Χρυσοχοΐδης: Στελέχωση των νοσοκομείων με καθηγητές από το εξωτερικό

Τη στελέχωση των Πανεπιστημιακών Κλινικών με Έλληνες καθηγητές Ιατρικής από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στόχος αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όπως είπε ο ίδιος, είναι η καταπολέμηση της φυγής των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό και η αντιστροφή του φαινόμενου του brain drain. Μάλιστα, σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη του ΕΣΥ στο πλαίσιο του οποίου, θα γίνει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση.

«Με απόφασή μου, η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες και ίσως ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό, το ΠΑΓΝΗ και όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών. Δηλαδή θα γεμίσει στην κυριολεξία το ΠΑΓΝΗ από νέους καθηγητές πανεπιστημίων της ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 fm και συνέχισε:

«Να πώς αντιστρέφουμε τα πράγματα. Θα έρθουν δηλαδή από το εξωτερικό επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές τη θέση στην ιατρική σχολή της Κρήτης και ταυτόχρονα θα στελεχώσουν το νοσοκομείο μας με καλούς γιατρούς. Θα μπορώ να σας πω και αριθμό σε λίγες μέρες», σημείωσε και τόνισε πως εκτός από τη στελέχωση του ΠΑΓΝΗ με Καθηγητές, θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις με fast track διαδικασίες για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο: «Περιμένω να μου στείλουν ποιες θέσεις ακριβώς είναι οι επείγουσες, έχουμε αναισθησιολόγους και μια σειρά άλλες ειδικότητες», τόνισε.

Στόχος το ΕΣΥ να γίνει από τα καλύτερα της Ε.Ε

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στον Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι το ΕΣΥ θα γίνει από τα καλύτερα στην Ευρώπη: « Έχουμε ευθύνες, έχω δεσμεύσεις απέναντι και στον Πρωθυπουργό και στον λαό της περιοχής. Λοιπόν, αυτή είναι η αποστολή μου και θα την τηρήσω στο ακέραιο. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να κάνουμε εκπτώσεις γύρω από αυτά τα θέματα, έχουμε προβλήματα, έχουμε ελλείψεις, όμως θα ανακοινώσουμε μέτρα πολύ σύντομα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα καλύψουν τις ανάγκες» είπε.

Προσλήψεις με fast track διαδικασίες

Αναφορικά με το καυτό θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό, ο υπουργούς είπε μεταξύ άλλων : «Έχουμε αναισθησιολόγους, έχουμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, απλώς απουσιάζουν κάποιες ειδικότητες. Και πολλές φορές και αυτό ήταν το παράπονό μου αν θέλετε, πολλές φορές προέκυπταν ή προκύπτουν κενά, τα οποία ενώ τα γνωρίζουμε από καιρό, δεν τα αντιμετωπίζουμε εγκαίρως. Γι’ αυτό, λοιπόν, αλλάζει αυτό τώρα και αλλάζουμε και τη νομοθεσία για τον διορισμό των γιατρών, έτσι ώστε να γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά έχουμε δυνατότητες να κάνουμε. Θα «τρέξουν» με fast track διαδικασίες και δεν θα μείνει τίποτα στην τύχη».

Από σήμερα ξεκίνησαν τα χειρουργεία στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Αναφορικά με το πολύπαθο νοσοκομείο Βενιζέλειο που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε πολλές φορές στη δημοσιότητα, μετά την καρατόμηση του διοικητή επειδή χειρουργούσαν μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι: «Μπήκε, σήμερα 1η Νοεμβρίου, σε πλήρη λειτουργία με 4+1 χειρουργεία για μικρότερες επεμβάσεις, όπως οι οφθαλμολογικές και άρα το νοσοκομείο λειτουργεί με πλήρη δραστηριότητα. Επομένως ο μήνας ξεκινά πάρα πολύ καλά με βάση και τις υποσχέσεις που δώσαμε, αλλά και τις δεσμεύσεις μας», σημείωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι σύντομα θα οριστεί νέα διοίκηση: «Είναι θέμα ημερών να οριστεί η νέα διοίκηση. Εξάλλου το νοσοκομείο λειτουργεί, έχει Διοίκηση αυτή τη στιγμή με την έννοια ότι η ιεραρχία είναι εκεί και είναι άξιοι και ικανοί άνθρωποι και κάνουν τη δουλειά τους πολύ σωστά και τους ευχαριστώ γι’ αυτό», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα