Χρυσοχοΐδης: Κρίμα που η αντιπολίτευση δεν ασκεί μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση μαζί μας

 Χρυσοχοΐδης: Κρίμα που η αντιπολίτευση δεν ασκεί μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση μαζί μας

Για τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, τις αμοιβές, τη φυγή και την επιστροφή των νέων γιατρών από το εξωτερικό, τη λίστα των χειρουργείων, για το δίκτυο των ειδικών μονάδων εγκεφαλικών, για τον προσωπικό γιατρό, για τη μετάβαση γιατρών στη νησιωτική Ελλάδα μίλησε σε συνέντευξή του, τη Δευτέρα 30/10, στον Ρ/Σ Real FM, στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Πρέπει να κάνουμε το σύστημα υγείας ελκυστικό για τους ανθρώπους, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές» τόνισε κυρίως ο υπουργός Υγείας, ενώ επεσήμανε ότι στα επόμενα δύο χρόνια, πρέπει να απορροφηθούν όλοι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Νοέμβριο, θα ανακοινωθούν τα κίνητρα προς τους γιατρούς για την πλήρωση των κενών στις δυσπρόσιτες, όπως είναι τα νησιά.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προσλήψεις με «τρόπο εμβαλωματικό»

«Όλα αυτά είναι λόγια. Είναι, δυστυχώς, μια ρητορική, η οποία δεν συνάδει με την πραγματικότητα και είναι κρίμα που η αντιπολίτευση δεν ασκεί μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση μαζί μας», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και έδωσε κάποια σχετικά παραδείγματα, όπως: «έχουμε 4.500 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται φέτος. Στο τέλος της ημέρας, δυστυχώς, πολλές φορές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, προκηρύξαμε 270 θέσεις για το ΕΚΑΒ Αττικής και προσήλθαν μόνο 119, 120. Να σας πω ότι στην Ευρώπη λείπουν 1 εκατομμύριο εργατικά χέρια στους επαγγελματίες υγείας, στον τομέα της υγείας.

Θέλω να πω ότι υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας. Άρα, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο συνολικά της αγοράς εργασίας και της Ευρώπης και να δούμε με ποιο τρόπο θα καλύψουμε όλα αυτά τα κενά».

Σχετικά με τις αμοιβές των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας

«Για να είμαστε δίκαιοι ασφαλώς υπάρχουν θέματα των μισθών των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχουν ζητήματα. Και αυτά ήδη έχουν αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό, έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις αλλά θα το δούμε προσεχώς και θα πάρει ο πρωθυπουργός πρωτίστως τις αποφάσεις του.

Η αγορά εργασίας σήμερα προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες, πάρα πολλές ευκαιρίες, μάλλον, πλήρους απασχόλησης, κατά την γνώμη των ανθρώπων με καλύτερες συνθήκες, ακόμα και με τις ίδιες αμοιβές με καλύτερες συνθήκες κατ’ αυτούς.

Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να δούμε και συνεπώς πώς θα κάνουμε το σύστημα ελκυστικό.

Υπάρχει ένα ζήτημα, λοιπόν, συνολικά απροθυμίας και υπάρχει ένα ζήτημα έλλειψης προσωπικού συνολικά».

Για τη φυγή και την επιστροφή των νέων ιατρών από το εξωτερικό

«Να έχουμε υπόψη μας ότι και αυτοί πάνε σε χώρες που έχουν επίσης πολλά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, όπως είναι η Γερμανία για παράδειγμα, ή οι σκανδιναβικές χώρες ή η Αγγλία. Θέλω να πω ότι πάνε και καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες.

Τώρα, λοιπόν, ναι, έχουμε δρομολογήσει κάποια πράγματα, πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις για να ξαναφέρουμε πίσω αρκετούς, και με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα γνωρίσετε σε λίγες μέρες».

Για τα χρήματα που θα δοθούν για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Είναι 1,2 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα μεγάλο μέρος αφορά την ψηφιακή υγεία, εννοώ ψηφιακές εφαρμογές όπως είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα πρέπει να σας πω και το καταλαβαίνει ο καθένας, ότι ο καθένας από εμάς θα έχει έναν φάκελο με ένα συγκεκριμένο μοναδικό αριθμό που θα είναι καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό μας εκεί και θα είναι πολύ εύκολη η ταυτοποίηση του ασθενούς και η γρήγορη γνώση του γιατρού που τον εξετάζει γύρω από την κατάσταση της υγείας του, τη νοσηρότητά του κλπ.

Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας και το αρχείο του καρκίνου που δυστυχώς δεν έχουμε μητρώο καρκίνου στη χώρα. Η ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ που είναι ο μεγάλος, ο τεράστιος οργανισμός με 7 δισεκατομμύρια πληρωμές κάθε χρόνο όπως μια ασφαλιστική εταιρία δηλαδή και ούτω καθεξής.

Επίσης, περίπου 400 με 500 εκατομμύρια συνολικά γιατί αφορούν και τα κέντρα υγείας δίνονται στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Ήδη πολλές κλινικές στα νοσοκομεία της Αττικής, για παράδειγμα στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο αυτή τη στιγμή τρεις κλινικές του έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως, είναι καινούργιες πλέον και συνεχίζονται τα έργα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έτσι ώστε η πρώτη εικόνα του ασθενούς, του πολίτη που πλησιάζει, που προσεγγίζει το νοσοκομείο να είναι μια θετική εικόνα.

Άρα, λοιπόν, έχουμε 1,2 δισεκατομμύρια και να προσθέσω και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπετε. Τα νοσοκομεία μας γενικά και το σύστημα υγείας μας έχει πια εξοπλισμούς σύγχρονους, σύγχρονες τεχνολογίες και πρέπει να πω ότι η τεχνολογία βρίσκει εφαρμογή κυρίως στο χώρο της υγείας.

Είμαστε προνομιούχοι θα έλεγα από αυτή την άποψη, δεν έχουμε προβλήματα ιδιαίτερα. Και θα πάρουμε και άλλα, θα πάρουμε και άλλους εξοπλισμούς.

Όπως ξέρετε το χρονικό όριο απορρόφησης είναι άλλα δύο χρόνια. Δηλαδή, πρέπει εκεί να απορροφηθούν όλοι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνεπώς, θα γίνει αυτό εντός του χρονικού ορίου που σας είπα.

Το σύστημα δεν θα αλλάξει μόνο από τους εκσυγχρονισμούς των κτιρίων ή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών ή ενδεχομένως και από τους εξοπλισμούς. Βασικό στοιχείο όλης αυτής της προσπάθειας επαναλαμβάνω είναι οι άνθρωποι. Πρέπει να κάνουμε το σύστημα υγείας ελκυστικό για τους ανθρώπους, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι και είναι πεποίθησή μου αυτό».

Αναφορικά με τη λίστα των χειρουργείων

«Η Covid πήγε πίσω πολλά πράγματα, γιατί όπως ξέρετε τα νοσοκομεία έκλεισαν και δεν έκαναν τακτικά χειρουργεία ή όποια έκαναν τακτικά χειρουργεία μετέφεραν κάπου αλλού τις δραστηριότητες της Covid και ούτω καθεξής.

Άρα δυο χρόνια ουσιαστικά το σύστημα υγείας ασχολήθηκε αποκλειστικά με την Covid. Αυτό πήγε πίσω εκατοντάδες ή χιλιάδες (δεν ξέρω αυτή τη στιγμή) τακτικές εγχειρήσεις (όπως μία κήλη, μια χολή κλπ).

Τα ογκολογικά περιστατικά γίνονται όλα κανονικά, δηλαδή εντός δέκα ημερών το αργότερο σε ογκολογικό περιστατικό γίνεται χειρουργείο αμέσως και δεν αφήνουν οι γιατροί σε καμία περίπτωση οι χειρουργοί να εξελιχθεί επικίνδυνο περιστατικό.

Άρα λοιπόν έχουμε αυτές τις επεμβάσεις οι οποίες έχουν πάει πίσω. Πολλές από αυτές είναι αναρτημένες σε κάποιες λίστες χειρουργείων.

Για αυτό, ψηφίσαμε μια διάταξη πριν από 15 μέρες, όπου δημιουργείται μια ενιαία λίστα για όλη τη χώρα και πλέον σε περίπου ένα μήνα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα πόσοι πραγματικά περιμένουν να χειρουργηθούν γι’ αυτές τις επεμβάσεις. Στη συνέχεια θα υπάρξει λύση και θα ανακοινωθεί».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τον προσωπικό γιατρό στη χώρα, ότι δεν προσήλθαν, λείπουν περίπου 1500 γιατροί. Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί άμεσα, έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει αυτό το θεσμό.

Από κει και πέρα, ο προσωπικός γιατρός όπως ξέρετε δεν κάνει ο ίδιος διάγνωση, δεν προχωράει σε εξετάσεις. Παρακολουθεί στενά αυτούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν. Και αυτό το νόημα έχει αυτή τη στιγμή αυτή η πρώτη απόπειρα που γίνεται.

Στη συνέχεια, επειδή θέλουμε πραγματικά να αποκτήσει η χώρα και παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που δεν έχει και δεν καλύπτουν τις θέσεις, δίνονται κάποια κίνητρα σε γιατρούς να αποκτήσουν αυτές τις ειδικότητες.

Λοιπόν, είναι μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, για να εναρμονιστεί η χώρα με την προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ευρώπη ούτως ώστε ο καθένας από εμάς σε κάποιον να αναφέρεται, έστω στο πρώτο βήμα που κάνει όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα της υγείας του ή όταν θέλει να κάνει κάποιες εξετάσεις σε τακτική, ετήσια ή όποια άλλη βάση».

Για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις μονάδες εγκεφαλικών ότι αλλάζει η ταμπέλα και όχι η ουσία

«Είναι κρίμα για ένα κόμμα το οποίο κυβέρνησε να διατυπώνει αυτές τις απόψεις.

Αν είχαν κάνει κάτι, πραγματικά δεν θα κάναμε 17-18 μονάδες, θα κάναμε λιγότερες. Και αυτές τις 17-18 τις κάνουμε αυτή τη στιγμή, 18 για την ακρίβεια, τις κάνουμε γιατί θέλουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα έχει κάθε χρόνο 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζονται δηλαδή 57.000 άνθρωποι στα εξωτερικά ιατρεία. Δυστυχώς δεν γίνεται καμία επέμβαση παρά μόνο θρομβόλυση σε κάποια από τα νοσοκομεία της χώρας, στα κεντρικά νοσοκομεία και κάποια περιφερειακά καλά νοσοκομεία.

Και θέλουμε να πάμε στο επόμενο βήμα. Δηλαδή εκτός από την θρομβόλυση να κάνουμε και θρομβοεκτομή, να επαναφέρουμε τον άνθρωπο πίσω στη ζωή, στο επάγγελμά του, στην οικογένειά του.

Δυστυχώς χάνουμε 11.000 ανθρώπους κάθε χρόνο με θάνατο, χάνουμε 14.000 ανθρώπους που παραμένουν ανάπηροι, τετραπληγικοί, παραπληγικοί για όλη τους τη ζωή και οι υπόλοιποι υποφέρουν μαζί με τις οικογένειές τους.

Λοιπόν, ήλπιζα ότι αυτό το μέτρο θα το ψήφιζαν και θα το χειροκροτήσουν.

Και να είστε βέβαιοι ότι πολύ γρήγορα αυτό θα γίνει πραγματικότητα με τις πρώτες κλινικές, οι πρώτες μονάδες αυξημένης φροντίδας να λειτουργήσουν πάρα πολύ γρήγορα γιατί αποτελεί προτεραιότητά μας».

Κίνητρα για τη μετάβαση γιατρών στη νησιωτική Ελλάδα

Θα υπάρξει και πολύ σύντομα μάλιστα ένα πακέτο που θα αναφέρεται στις άγονες περιοχές, στις δυσπρόσιτες όπως είναι τα νησιά και τις άγονες ειδικότητες. Πολύ σύντομα μέσα στο Νοέμβριο θα έχουμε νέα για αυτή την εξέλιξη».

Σχετικά Άρθρα