Σοκ στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Έβαλαν αντικλεπτικά στα λάδια – Προστατεύουν τις ελιές με κάμερες και σεκιούριτι

 Σοκ στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Έβαλαν αντικλεπτικά στα λάδια – Προστατεύουν τις ελιές με κάμερες και σεκιούριτι

Η τιμή ξεπερνάει τα 10 ευρώ το λίτρο και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να φτάσει ακόμη και τα 15 ευρώ το λίτρο. Ο λόγος για το λάδι, με τις αλυσίδες των σούπερ μαρκετ να βάζουν αντικλεπτικά στις συσκευασίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθώς στο παρελθόν το είχαμε δει και στις παιδικές τροφές. Όπως υποστηρίζουν έχουν αυξηθεί οι κλοπές καθώς στο στόχαστρο των «ποντικών» έχουν μπει από χωράφια μέχρι ελαιοτριβεία και αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Όπως λοιπόν φαίνεται και σε φωτογραφίες τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα ακολουθούν το παράδειγμα άλλων μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία, τοποθετώντας αντικλεπτικά στις συσκευασίες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είπε ότι «δυστυχώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα».

  • «Είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, είναι η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και έχει κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο. Και έτσι σε όλες αυτές τις χώρες που προανέφερα, εκτός από την Ελλάδα που είχε τις μικρότερες απώλειες, η παραγωγή έπεσε πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους υπόλοιπους», πρόσθεσε.

«Επειδή παρήχθη λοιπόν λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν. Αυτό δυστυχώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια, ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών που προανέφερα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας», κατέληξε.

Προστατεύουν ελιές και λάδι με κάμερες και σεκιούριτι

Με κάθε τρόπο προσπαθούν να προστατέψουν την προστασία τους οι ελαιοπαραγωγοί, την ώρα που οι τιμές του λαδιού βρίσκονται στα ύψη.

«Εμείς στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλάει τον καρπό», δήλωσε μιλώντας στο Mega o ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Ράπτης.

Άλλοι, που δεν πρόλαβαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, όταν έφτασαν στο κτήμα τους είδαν πως οι καρποί από τα ελαιόδεντρα τους είχαν εξαφανιστεί.

«Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι 20 ελιές σε ένα κτήμα ήταν ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους», περιέγραψε ελαιοπαραγωγός στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Σαν να μην έφταναν οι κλοπές καρπού και ελαιόλαδου, επιτήδειοι έχουν αρχίσει να πουλάνε νοθευμένο λάδι που το βαφτίζουν «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», και πέφτουν στην παγίδα τους ανυποψίαστοι καταναλωτές, σύμφωνα με το Mega.

«Φέρνουν ηλιέλαια, τα ανακατεύουν με κάποιας β’ διαλογής ελαιόλαδα και βάζουν κάποιες χρωστικές ουσίες μέσα και τα κάνουν πράσινα και τα πουλάνε για ελαιόλαδα. Για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ελαιοπαραγωγός.

Σχετικά Άρθρα