Πορτογαλία: Η αστυνομία ζητά συγγνώμη από τους γονείς της Μαντλίν – Παραδέχονται λάθη στην έρευνα

 Πορτογαλία: Η αστυνομία ζητά συγγνώμη από τους γονείς της Μαντλίν – Παραδέχονται λάθη στην έρευνα

Η αστυνομία της Πορτογαλίας ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς της μικρής Μαντλίν ΜακΚαν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την εξαφάνιση του 3χρονου κοριτσιού.

Η Μαντλίν εξαφανίστηκε στο Αλγκάρβε τον Μάιο του 2007 ενώ έκανε διακοπές με τους γονείς της.

Αντιπροσωπεία ανώτερων αξιωματικών ταξίδεψε από τη Λισαβόνα στο Λονδίνο νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το BBC. Συναντήθηκαν με τον Γκέρι ΜακΚαν, τον πατέρα της Μαντλίν, και ζήτησαν συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι ντετέκτιβ ερεύνησαν την υπόθεση και αντιμετώπισαν την οικογένεια.

Η οικογένεια δεν έχει σχολιάσει τη συγγνώμη.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν, η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚαν θεωρήθηκαν ύποπτοι από την πορτογαλική αστυνομία. Και οι δύο ανακρίθηκαν από τους ντετέκτιβ, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν σκηνοθετήσει μια απαγωγή και είχαν κρύψει το πτώμα της Μαντλίν.

Η μητέρα της Μαντλίν δήλωσε ότι της προσφέρθηκε μια συμφωνία να παραδεχτεί ότι συγκάλυψε το θάνατο της κόρης της με αντάλλαγμα μια μικρότερη ποινή.

Το 2008 έπαψαν από τις Αρχές να είναι ύποπτοι, αλλά οι υποψίες παρέμειναν σε βάρος τους για χρόνια.

Ο Γκονζάλο Αμαράλ, ο ανώτερος ντετέκτιβ που ηγήθηκε της υπόθεσης, απομακρύνθηκε από την έρευνα, αλλά συνέχισε να γράφει ένα βιβλίο στο οποίο κατηγορεί τους ΜακΚαν ότι εμπλέκονται στην εξαφάνιση της κόρης τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπερασπιζόταν την επαγγελματική του φήμη.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση των γονιών εναντίον του πρώην ντετέκτιβ για τους ισχυρισμούς που έκανε γι’ αυτούς στο βιβλίο του απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας. Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχασε αυτή την προσφυγή τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ζευγάρι έζησε πολλές επιθέσεις και μέσω του διαδικτύου όπου τους κατηγορούσαν ότι προκάλεσαν το θάνατο της Μαντλίν και στη συνέχεια τον συγκάλυψαν.

Η αστυνομία της Πορτογαλίας λέει τώρα ότι η αρχική έρευνα για την εξαφάνιση της Μαντλίν δεν διεξήχθη σωστά, ότι δεν δόθηκε τότε επαρκής σημασία στα εξαφανισμένα παιδιά και ότι δεν εκτιμήθηκε η θέση των γονέων της ως αλλοδαπών σε ένα περιβάλλον που δεν γνώριζαν.

Είπαν επίσης στο BBC ότι είχαν ενημερώσει τους ΜακΚαν για την έρευνα που διεξάγουν.

Οι πορτογαλικές αρχές συνεργάστηκαν και με τις γερμανικές καθώς πιστεύουν ότι ο 46χρονος Γερμανός υπήκοος Κρίστιαν Μπρούκνερ σκότωσε τη μικρή Μαντλίν.

Ο Χανς Κρίστιαν Βόλτερς, ένας από τους Γερμανούς εισαγγελείς της υπόθεσης, χαιρέτισε την πορτογαλική συγγνώμη.

«Είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε, προσθέτοντας: «Δείχνει ότι, στην Πορτογαλία, υπάρχει εξέλιξη στην υπόθεση ΜακΚαν».

Ο εισαγγελέας σημείωσε πως η ομάδα του ελπίζει να ολοκληρώσει την πενταετή έρευνα για τον Μπρούκνερ το επόμενο έτος. Μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του σε σχέση με την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν και ο ίδιος έχει αρνηθεί δημοσίως ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα