Σούπερ Μάρκετ: Σε ποιες περιοχές είναι ανοιχτά

 Σούπερ Μάρκετ: Σε ποιες περιοχές είναι ανοιχτά

Κλειστά θα παραμείνουν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου τα περισσότερα μαγαζιά και επιχειρήσεις, αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα καταστήματα τροφίμων που θα είναι ανοιχτά.

Επίσης, όσοι εργαστούν στην αργία θα έχουν αυξημένες απολαβές για τη συγκεκριμένη ημέρα σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος.

  • οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν
  • οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους

Οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστές για δύο μέρες, δηλαδή το Σάββατο 28 Οκτωβρίου και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Σε τουριστικές περιοχές, τα καταστήματα είναι ανοιχτά, ενώ και σούπερ μάρκετ όπως το OK Market αλλά και άλλα καταστήματα τροφίμων που μένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές, θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης ανοιχτοί θα είναι φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, αλλά και η εστίαση.

Φέτος, η αργία της 28ης Οκτωβρίου πέφτει ημέρα Σάββατο, όπως έπεσε και η 15η Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ακόμα και πέφτει Σάββατο, δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, όπως δηλαδή συμβαίνει με την Πρωτομαγιά. Το ίδιο θα συνέβαινε ακόμα και αν έπεφτε Κυριακή.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα:

Όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύει:

Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Σχετικά Άρθρα