OHE: Εγκρίθηκε ψήφισμα για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

 OHE: Εγκρίθηκε ψήφισμα για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Πέρασε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 απείχαν και 14 – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών – ψήφισαν κατά.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες να αναλάβει δράση.

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχουν βέτο, οπότε το ψήφισμα ήταν βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.

Ενώ τα ψηφίσματα του Συμβουλίου είναι νομικά δεσμευτικά, τα ψηφίσματα της Συνέλευσης δεν είναι, αλλά χρησιμεύουν ως σημαντικός δείκτης της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Σχετικά Άρθρα