Αυγέρη στο libre:Για τον λαϊκό κόσμο της Αριστεράς προτεραιότητα δεν είναι η ιδεολογική καθαρότητα αλλά η κυβερνητική προοπτική

 Αυγέρη στο libre:Για τον λαϊκό κόσμο της Αριστεράς προτεραιότητα δεν είναι η ιδεολογική καθαρότητα αλλά η κυβερνητική προοπτική

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μιλάμε για αυτοδύναμη Αριστερά που συγχρονίζεται με τα αιτήματα της σημερινής κοινωνίας και τις ανάγκες της σημερινής εποχής», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κα Δώρα Αυγέρη, απαντώντας στο ερώτημα για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί απαντάει στους επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη, στο ζήτημα της ενότητας και τονίζει ότι το κόμμα είναι «συνασπισμός και συμμαχία» και η ενότητα συνιστά «μια ουσιώδη, καταστατική συνθήκη, που δεν εγγράφεται σε παραγοντισμούς αλλά στο εύρος της κοινωνικής απεύθυνσης».

Συνέντευξη

-Κυρία Αυγέρη, σας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών; Και αν «ναι» γιατί; Επειδή αποδυναμώθηκε η ΝΔ; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν ανέκτησε δυνάμεις…

Οι αναγνώσεις ενός εκλογικού αποτελέσματος είναι πολλαπλές, όμως συγκλίνουν σ’ ένα βασικό συμπέρασμα. Οι ψηφοφόροι «κόντυναν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τιμώρησαν τη δεξιά αλαζονεία κι έβαλαν ένα κρίσιμο όριο ανοχής που λέει ότι δεν μπορεί άλλο πια να καταστρέφεις χωρίς να λογοδοτείς και να υφίστασαι τις συνέπειες. Επιπλέον, για πρώτη φορά φάνηκε πως η καλολαδωμένη μηχανή των πελατειακών σχέσεων της ΝΔ έχει αρχίσει να ρετάρει. Σταχυολογώ μερικά βασικά συμπεράσματα, καθώς οι αναλύσεις θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν με περισσότερα δεδομένα.

Η δική μας ικανοποίηση εδράζεται στο γεγονός ότι οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι έχουν έτοιμα αντανακλαστικά, τολμούν, είναι πολλές φορές πιο μπροστά από τα κόμματά τους. Επομένως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι βάσεις, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πιο οργανωμένη δύναμη της αντιπολίτευσης να συγκροτήσει ξανά ένα πλατύ δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο με υψηλή παράσταση νίκης. Αυτό δεν φαίνεται άμεσα σε ένα δημοσκοπικό εύρημα. Αλλά, βιώνεται, και απαντιέται ως αίσθηση και πρακτική καθημερινά, στους χώρους εργασίας, στους δρόμους και όλα εκείνα τα μέρη όπου συγκροτείται η συλλογική αντίληψη για τον δημόσιο βίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ιδιωτεύει. Συντηρεί δυνάμεις, ανασυγκροτείται, αφουγκράζεται τον κοινωνικό παλμό, ανακτά την αυτοπεποίθησή του και κοιτά μονάχα μπροστά.

-Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις στελεχών του κόμματος σε άρθρα του κ. Κασσελάκη, δεν είναι η καλύτερη. Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραμείνει ενωμένος όταν – έστω και στο παρελθόν – ο πρόεδρός του, επικαλείτο τον Ρήγκαν;

Θα επαναλάβω το προφανές στους καλοπροαίρετους παρατηρητές των εξελίξεων. Θα ήταν ευχής έργον οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν κι ωριμάζουν να έρχονται στην Αριστερά και να μετέχουν των ιδεών της. Γιατί, συνήθως, το αντίθετο γίνεται και το βλέπουμε να αποδεικνύεται περίτρανα στο περιβάλλον Μητσοτάκη – για να μην πάμε πιο πίσω στην ιστορία σε βρώμικες εποχές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι συνασπισμός και συμμαχία. Η ενότητα συνιστά για το κόμμα μας μια ουσιώδη, καταστατική συνθήκη, που δεν εγγράφεται σε παραγοντισμούς αλλά στο εύρος της κοινωνικής απεύθυνσης.

-Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα». Ποιον πιστεύετε ότι αφορά αυτή η δήλωση;

Θα ήταν εντυπωσιακή μια τέτοια ειλικρινής αυτοκριτική, όπου όσοι συμμετείχαν στην εσωκομματική αναμέτρηση κάθονται και κάνουν έναν απολογισμό και προχωρούν εν συνεχεία στη διαδικασία της σύνθεσης. Κάθε πολιτική αναμέτρηση προκαλεί εντάσεις.

Όμως, είναι άλλο να θεωρείς τραύμα τις όποιες αχρείαστες εντάσεις και, γενικώς, τις κακές στιγμές της αναμέτρησης κι άλλο να θεωρείς τραύμα την ίδια την παρουσία και την υποψηφιότητα, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του συνυποψήφιού σου, που στο τέλος βγαίνει εκείνος ξεκάθαρος νικητής. Και ο πιο ουδέτερος παρατηρητής καταλαβαίνει ότι ρίχνουν αλάτι στην πληγή οι ίδιοι και οι ίδιοι που επιμένουν να αμφισβητούν διαρκώς και με αυτήν την ένταση τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματός τους – ιδίως σε αυτή τη συγκυρία όπου η κυβέρνηση τα πάει από το κακό στο χειρότερο.

-Τέθηκε επίσης θέμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από στελέχη της μειοψηφίας. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

Οι πόρτες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξαν για να υποδεχτούν νέο κόσμο και παραμένουν ανοιχτές γι’ αυτόν τον κόσμο. Κάποιοι αυτές τις πόρτες τις βλέπουν ως πόρτες εξόδου. Ελπίζω ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της κάλπης και θα συνειδητοποιήσουν ότι για τον λαϊκό κόσμο της Αριστεράς προτεραιότητα δεν είναι η ιδεολογική καθαρότητα αλλά κυβερνητική προοπτική του προοδευτικού κόσμου που θα αντιστρέψει από θέση ισχύος τα νεοφιλελεύθερα τετελεσμένα στην εργασία και το κοινωνικό κράτος. Το εύχομαι για το καλό του κόμματος και για το καλό της Αριστεράς αυτή η μειοψηφία που κάνει φασαρία να κατανοήσει τη γλώσσα του απλού κόσμου. Αυτός ο κόσμος συνεχίζει να στρέφει το βλέμμα του προς τα αριστερά αναζητώντας αντίβαρο στη δεξιά ηγεμονία. Να είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε για να διασταυρωθούν τα βλέμματα μας με την κοινωνική πλειοψηφία κι όχι εκεί όπου όλα είναι στοιχειωμένα απ’ τα φαντάσματα του παρελθόντος.

-Πώς σκοπεύει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αλλάξει την εικόνα του κόμματος; Αναμένεται π.χ. να ληφθεί κάποιου είδους πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών;

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μιλάμε για αυτοδύναμη Αριστερά που συγχρονίζεται με τα αιτήματα της σημερινής κοινωνίας και τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Έχουμε στραμμένο, επομένως, το ενδιαφέρον μας σε εκείνες τις αριστερές πολιτικές που δίνουν πολιτικό στίγμα, διαμορφώνουν πολιτικές προτεραιότητες, αλλά και προσδίδουν νόημα στις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος Μητσοτάκη. Η συνεργασία με κόμματα στα δεξιά μας δεν υπάρχει στο τραπέζι. Έχουμε στηρίξει πολιτευτές της ευρύτερης αριστεράς και κεντροαριστεράς σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο, στον βαθμό που επιτυγχάνονται ρωγμές στο νεοδεξιό οικοδόμημα, αλλά και στον βαθμό διασφαλίζεται έμπρακτα η υπεράσπιση των λαϊκών τάξεων. Για να γίνει όλο αυτό κεντρική συνεργασία με δυνάμεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει δουλειά πολλή και πολιτική μαεστρία. Κι αυτή εκλείπει προσώρας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

-Παρεμπιπτόντως, υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πότε θα ανακοινώσει ο κ. Κασσελάκης; Θα περιμένει να ανακοινωθεί το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών;

Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για το ψηφοδέλτιο των επόμενων ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπαθεί σε αυτή τη φάση να αποκτήσει βηματισμό. Προέχει να καλύψουμε γρήγορα αλλά χωρίς βιασύνη τα στάδια ενδυνάμωσης του κόμματος μέσα στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Έχουμε δε πλήρη επίγνωση των συσχετισμών και των δυναμικών που καταγράφονται στην Ευρώπη και οι οποίες παράγουν διαρκώς νέα πολιτικά δεδομένα και τετελεσμένα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευρύτερη απεύθυνση που επιχειρεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάδειξη όλων των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μπροστά μας.

Σχετικά Άρθρα