Αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα έχασε την ραδιοεπικοινωνία – Σηκώθηκαν ιταλικά μαχητικά

 Αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα έχασε την ραδιοεπικοινωνία – Σηκώθηκαν ιταλικά μαχητικά

Συναγερμός σήμανε σήμερα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιταλίας όταν πολιτικό αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα έχασε τη ραδιοεπικοινωνία, με αποτέλεσμα να απογειωθούν αμέσως δύο μαχητικά Eurofighter της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρει η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται για αεροσκάφος, που ανήκει στην καναδική εταιρεία Air Transat, είχε απογειωθεί από το Μόντρεαλ και θα προσγειωνόταν στην Αθήνα. Η αντίδραση της ιταλικής πλευράς ήταν άμεση, καθώς δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο μαχητικά από την αεροπορική βάση Gioia del Colle.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από την 36η Πτέρυγα Gioia del Colle απογειώθηκαν σήμερα το πρωί για να πραγματοποιήσουν αεροπορική αναχαίτιση μετά από εντολή άμεσης απογείωσης, γνωστή ως Scramble στην τεχνική ορολογία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα μαχητικά σηκώθηκαν μετά από εντολή του ΝΑΤΟ προκειμένου να πραγματοποιήσουν την οπτική αναγνώριση (VID) ενός αεροσκάφους της καναδικής εταιρείας Air Transat που είχε χάσει τη ραδιοεπικοινωνία με τις αρχές εναέριας κυκλοφορίας.

Τα μαχητικά εξουσιοδοτήθηκαν να εκτελέσουν υπερηχητική δραστηριότητα προκειμένου να προσεγγίσουν το αεροσκάφος, προερχόμενο από το Μόντρεαλ και κατευθυνόμενο προς την Αθήνα, το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για μια διαδικασία συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Λίγο μετά το αεροσκάφος αποκατέστησε τη ραδιοεπικοινωνία με τις Ιταλικές Αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και έτσι συνέχισε κανονικά προς τον προγραμματισμένο προορισμό του.

Σχετικά Άρθρα