ΣΥΡΙΖΑ/Επιτροπή Δεοντολογίας: Παραπέμπει την απόφαση στην ΚΕ για τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα, Τζουμάκα – Έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου

 ΣΥΡΙΖΑ/Επιτροπή Δεοντολογίας: Παραπέμπει την απόφαση στην ΚΕ για τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα, Τζουμάκα – Έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία συζητήθηκε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει προς διαγραφή τους Στέφανο Τζουμάκα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Δημήτρη Βίτσα.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε να ζητήσουν τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής τους ΣΥΡΙΖΑ – όπως προβλέπει το καταστατικό – και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ:

Άρθρο 19 – Επιτροπή Δεοντολογίας

-Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την Επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε (5) ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.

-Η Επιτροπή Δεοντολογίας συντάσσει Κανονισμό Λειτουργίας και Κώδικα Δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.

-Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:
(α) Σύσταση,
(β) Επίπληξη,
(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
(δ)Διαγραφή.

Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:

(α) αυτεπαγγέλτως,
(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,
(γ) μετά από παραπομπή από:

την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.

-Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

-Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία.

Πήγες ΣΥΡΙΖΑ: Θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το Καταστατικό

Την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και ζήτησε τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στον απόηχο της παραπομπής των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Νίκου Φίλη από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Επιτροπή Δεοντολογίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφάσισε με πλειοψηφία 10 – 5 την παραπομπή των υποθέσεών τους στην Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών:

α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος

β) της διαγραφής.

Πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.

Σχετικά Άρθρα