Τι σημαίνει η εξαγορά της ENEL από την ΔΕΗ – Τα οφέλη και οι νέοι στόχοι

 Τι σημαίνει η εξαγορά της ENEL από την ΔΕΗ – Τα οφέλη και οι νέοι στόχοι

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, η πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία μετά από την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων (conditions precedent), συνήθων σε τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες είχαν τεθεί στην σχετική συμφωνία πώλησης που υπογράφηκε στις 9 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%).

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας.»

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE, η HSBC Continental Europe, η AXIA Ventures Group και η Euroxx Securities SA ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς. 

Τι σημαίνει η εξαγορά

Απώτερος στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, η ΔΕΗ συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού του Ομίλου με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, η επένδυση της εταιρείας για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας είναι σε απόλυτη συμφωνία με το στρατηγικό πλάνο της.

Ποια είναι η Enel Ρουμανίας

Η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας.

Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Η Enel Ρουμανίας έχει 8 αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι νούμερο 1 στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με την εταιρεία να έχει πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Στη διανομή, κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ, έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ανάπτυξη της Ρουμανίας

Σύμφωνα με την Eurostat, τη Statista, το Economist Intelligence Unit και άλλους φορείς, η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Πραγματική Ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022–2026 σε 3,3% κάθε χρόνο. Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η Μέση Πραγματική Ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030 θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο.

Η Ρουμανία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Έχει πληθυσμό περίπου 19 εκατ. και με έκταση περίπου 240.000 τετρ. χλμ. είναι σχεδόν διπλάσια από την Ελλάδα.

Ελκυστική τιμή εξαγοράς

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή εξαγοράς του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.240 εκατ. περίπου (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε €1.900 εκατ. περίπου)

είναι μία ελκυστική εξαγορά με αναπτυξιακές προοπτικές. Συγκρίνοντας με αντίστοιχες εξαγορές, η τιμή ανά τμήμα της εξαγοράς της ENEL από τη ΔΕΗ είναι χαμηλότερη από προηγούμενες συναλλαγές στην αγορά.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε €9,3 δισ. εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος. Η εξαγορά της ΕNEL Ρουμανίας αντανακλά αυτές τις επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επέκτασης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οφέλη για τη ΔΕΗ

Εκτός από την ελκυστική αποτίμηση, η εξαγορά της Enel έχει πολλά ακόμη οφέλη και περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τη ΔΕΗ.

Τα οφέλη από συνέργειες περιλαμβάνουν ένα πλήθος δυνατοτήτων όπως θέματα επενδύσεων, λειτουργικού κόστους, προμηθειών και άλλων οικονομικών τομέων μέχρι τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση ενέργειας, τη διανομή, τον εφοδιασμό και τα πληροφοριακά συστήματα. Με μία συντηρητική προσέγγιση, οι συνέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τα €100 εκατ.

Ίσως το σημαντικότερο όφελος για τη ΔΕΗ είναι η αναπτυξιακή προοπτική που της προσδίδει η εξαγορά μιας καθιερωμένης και αξιόπιστης εταιρείας εκτός συνόρων, στην πορεία της να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Νέοι στόχοι της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έχοντας 11,3 GW παραγωγικού δυναμικού, με θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθώς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. H κατά 51% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., έχει στην κυριότητά της και είναι διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση €3 δισ. περίπου. Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περίπου 5,6 εκατ. πελάτες σε όλη τη χώρα.

Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης μέσα από την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό:

  • προχωρά στην απo-ανθρακοποίηση μέσω της επιτάχυνσης της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της προώθησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Συνολικά, η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάπτυξη ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 5 GW καθαρής ενέργειας το 2026, με τα τρέχοντα συνολικά κατασκευασμένα, υπό σχεδιασμό και υπό κατασκευή έργα να αγγίζουν πλέον το 1,6 GW που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου αυτού.
  • εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την λειτουργική αποδοτικότητα μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε όλες τις δραστηριότητές του Ομίλου και
  • επιδιώκει ευκαιρίες ανάπτυξης τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητάς της αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΔΕΗ το 2022 ανήλθε σε περίπου € 11,3 δισ. και το σύνολο του ενεργητικού σε € 19,5 δισ., με περίπου 12,8 χιλιάδες εργαζόμενους.

Σχετικά Άρθρα