Πρώτη και σπουδαία νίκη για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη – Δεν άντεξε η ΑΕΚ στη Γαλλία

 Πρώτη και σπουδαία νίκη για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη – Δεν άντεξε η ΑΕΚ στη Γαλλία

Σούπερ βραδιά για τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι ερυθρόλευκοι πήραν μία πάρα πολύ σημαντική νίκη για την πορεία του ομίλου, καθώς επικράτησαν 2-1 της Γουέστ Χαμ για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Η δουλειά του Ολυμπιακού έγινε από το πρώτο μέρος. Με ένα ανεπανάληπτο γκολ ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στο 33ο λεπτό, με τον Ροντινέι να ανεβάζει τον δείκτη στο 45+2′. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ευκαιρία και για τρίτο γκολ, με τα σφυριά να μειώνουν στο 87′ με γκολάρα Πακετά.

Στη βαθμολογία, ο Ολυμπιακός έφτασε στους τέσσερις βαθμούς και είναι στο -2 από Φράιμπουργκ και Γουέστ Χαμ. Στον έναν πόντο παρέμεινε η τελευταία Μπάτσκα Τόπολα.

Την επόμενη αγωνιστική, όπως γράφει το SPORT24, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τη Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο (9/11, 22:00). Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Φράιμπουργκ θα υποδεχθεί την Μπάτσκα Τόπολα (9/11, 22:00).

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να θέλουν να επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό, με τον Ολυμπιακό να τα καταφέρνει πρώτος. Δεν υπήρχε μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο μισάωρο της αναμέτρησης, όμως οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν πιο σίγουροι στις κινήσεις τους.

Ο Φορτούνης από τα δεξιά και ο Ποντένσε από τα αριστερά επιχειρούσαν να δημιουργήσουν ρήγμα στην άμυνα της Γουέστ Χαμ, ενώ σημαντικές ήταν και οι κινήσεις των Ορτέγκα και Ροντινέι, οι οποίοι ανέβαιναν συνεχώς προσφέροντας πλάτος στην ομάδα τους. Η Γουέστ Χαμ δεν είχε απειλήσει, με τον Πασχαλάκη να περνάει εύκολο απόγευμα μέχρι εκείνη την στιγμή.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να μπει μπροστά στο σκορ στο 33ο λεπτό με γκολάρα.. Ο Φορτούνης πήρε την μπάλα, την κουβάλησε, νίκησε όλους τους αντιπάλους του και εκτέλεσε εκτός περιοχής, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 με εντυπωσιακό τρόπο. Λίγο αργότερα ο Φορτούνης απείλησε εκ νέου με κεφαλιά.

Το πρώτο μέρος έκλεισε ιδανικά για τον Ολυμπιακό. Ο Ροντινέι έκανε το γέμισμα από τα δεξιά, ο Ογκμπονά έβαλε το πόδι του για να κόψει και η μπάλα κατέληξε τα δίχτυα. Μάλιστα λίγο αργότερα ο Ντάνι Ινγκς είχε πολύ μεγάλη για να μειώσει στο σκορ, όμως οι ερυθρόλευκοι κράτησαν το μηδέν.

Η Γουέστ Χαμ θέλησε να μπει πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο στο δεύτερο μέρος. Στο 48ο λεπτό ο Γουόρντ-Πράους εκτέλεσε απευθείας φάουλ, με την μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Πασχαλάκη.

Στο 54′ τα σφυριά είχαν ακόμη μία καλή στιγμή με σουτ του Ινγκς με τη μία, με τον επιθετικό ωστόσο της Γουέστ Χαμ να αστοχεί. Οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν να επιχειρήσουν την στιγμής τους στην κόντρα και έτσι δημιούργησαν μία επικίνδυνη στιγμή με τον Ποντένσε από τα αριστερά, με το γέμισμα του Πορτογάλου να μην είναι όμως το ανάλογο.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρυθμό του παιχνιδιού. Στο 71ο λεπτό ο Κααμπί κράτησε την μπάλα δεξιά της περιοχής, έκανε το γύρισμα στον Αλεξανδρόπουλο εκτός περιοχής, σούταρε, με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Η Γουέστ Χαμ μείωσε στο 87′, με αποτέλεσμα να παιχνίδι να “φουντώσει” στα τελευταία του λεπτά. Ο Κίνι προσπάθησε να διώξει με το κεφάλι, έδωσε ύψος στην μπάλα, με τον Πακετά να εξαπολύει βολίδα στην κίνηση για το 2-1. Ο Ολυμπιακός αμύνθηκε σωστά και ψύχραιμα.

Η κεφαλιά του Σούτσεκ στο 90+7′ δεν απείλησε αρκετά, ενώ το σουτ του Φορτούνη λίγο νωρίτερα προκάλεσε ανησυχία στον Αρεολά. Έτσι, οι Πειραιώτες κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το φινάλε και πανηγύρισαν στο φινάλε μία σπουδαία νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Πορόζο, Ορτέγκα, Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος, Έσε, Φορτούνης, Ποντένσε, Ελ Κααμπί.

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ: Αρεολά, Κέρερ, Μαυροπάνος, Ογκμπόνα, Έμερσον, Γουόρντ-Πράους, Σούτσεκ, Φορνάλς, Κούντους, Μπενραχμά, Ινγκς.

Ισοφάρισε αλλά δεν άντεξε η ΑΕΚ στην Γαλλία

Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε στο Βελοντρόμ, καθώς ηττήθηκε 3-1 από τη Μαρσέιγ και έτσι μοιραία ηττήθηκε για πρώτη φορά στον όμιλο του Europa League. Η Ένωση πάλεψε για να πάρει ένα ακόμα μεγάλο αποτέλεσμα, ωστόσο τα καθοριστικό σημείο ήταν το πέναλτι και η αποβολή του Στάνκοβιτς, χάρη στο οποίο η Μαρσέιγ ανέκτησε το προβάδισμα στο σκορ.

Η Μαρσέιγ προηγήθηκε στο 29ο λεπτό. Υπέροχη κάθετη στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, όπου πετάχτηκε ο Κλος. Αυτός έκανε το γύρισμα στον Βιτίνια και εκείνος από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Όπως γράφει το SPORT24, οι κιτρινόμαυροι διαμαρτυτήθηκαν για επιθετικό φάουλ του σκόρερ πάνω στον Ντομαγκόι Βίντα. Διαιτητής και VAR συμφώνησαν ότι το γκολ μετράει κανονικά.

Η Ένωση απάντησε στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους. Ο Μάνταλος έκανε το γύρισαμ στον Πινέδα, ο οποίος αρχικά έκανε τσαφ, όμως στη δεύτερη επαφή εκτέλεσε κανονικά και σκόραρε.

Δυστυχώς τα πράγματα για την Ένωση δεν κύλησαν όπως θα ήθελε. Ο Στάνκοβιτς έκανε λάθος πάσα στο 55ο λεπτό και στη συνέχεια ανέτρεψε αντικανονικά τον Βιτίνια. Ο Στεφάνσκι απέβαλε μέσω VAR τον Αυστριακό κίπερ και ο Αθανασιάδης τον αντικατέστησε. Ο Χαρίτ ανέλαβε την εκτέλεση και σκόραρε.

Η ΑΕΚ δέχθηκε και τρίτο γκολ στο 69ο λεπτό. Ο Χαρίτ έπεσε κάτω μετά από μαρκάρισμα του Άμραμπατ με τον Στεφάνσκι να εξαντλεί την αυστηρότητά του και να δίνει πέναλτι. Αυτή τη φορά την εκτέλεση ανέλαβε ο Βερτού, ο οποίος νίκησε τον Αθανασιάδη.

Η ΑΕΚ σκόραρε και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με τον Τσούμπερ, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ. Ο Βίντα ήταν εκτεθειμένος νωρίτερα στη φάση. Τέταρτο γκολ πέτυχε και η Μαρσέιγ στο 86ο λεπτό, όμως ακυρώθηκε για οφσάιντ μέσω VAR.

Με αυτό το αποτέλεσμα η ΑΕΚ έμεινε στους τέσσερις βαθμούς και η Μαρσέιγ την προσπέρασε έχοντας πέντε βαθμούς.

Ο Βιτίνια πλήγωσε την Ένωση στο πρώτο 45λεπτο

Το παιχνίδι ξεκίνησε με έναν κοντρολαρισμένο ρυθμό. Η ΑΕΚ αμυνόταν πολύ καλά και περιόρισε αρκετά τις επιθετικές ορέξεις της Μαρσέιγ, που δυσκολευόταν να απειλήσει.

Ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη τελική προσπάθεια στο ματς ήταν από τους γηπεδούχους στο 20ο λεπτό, όταν ο Εντιαγέ με ωραία ενέργεια απέφυγε τον Σιμάνσκι, όμως ο Στάνκοβιτς βγήκε γρήγορα και τον σταμάτησε. Η πρώτη τελική της Ένωσης ήταν ένα λεπτό μετά όταν ο Άμραμπατ απέφυγε ωραία έναν αντίπαλο, όμως το σουτ του ήταν κακό.

Στο 24′ ο Εντιαγέ απείλησε και πάλι με σουτ μέσα από την περιοχή, όμως ο Στάνκοβιτς έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε. Στο 27′ η Ένωση ζήτησε πέναλτι για μαρκάρισμα πάνω στον Τσούμπερ, όμως ο διαιτητής (και το VAR) έδειξαν ότι η παράβαση έγινε εκτός περιοχής και δόθηκε φάουλ.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά η Μαρσέιγ πέτυχε το γκολ με τον Βιτίνια και πήρε το προβάδισμα στο σκορ. Στο 33′ η κεφαλιά του Μουκουντί δεν είχε τύχη, καθώς πέρασε άουτ.

Στο 37ο λεπτό η Μαρσέιγ έχασε σημαντική ευκαιρία για να σκοράρει. Ο Κοντογκμπιά έπιασε μια κεφαλιά, η οποία πήγε πάνω στον Μπεμπά και πήρε κατεύθυνση στην εστία, με τον Χατζισαφί να απομακρύνει η μπάλα περάσει την τελική γραμμή.

Στην τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους, ο Τσούμπερ χρίστηκε σκόρερ, όμως ο Βίντα ήταν οφσάιντ νωρίτερα στη φάση και το γκολ ακυρώθηκε.

Ο Πινέδα της έδωσε ελπίδα, αλλά το ματς στράβωσε στην αποβολή του Στάνκοβιτς

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος και κατάφερε να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Ο Μάνταλος εκανε το γύτισμα στον Πινέδα, που έκανε κούρσα από την άμυνα στην επίθεση. Ο Μεξικανός προσπάθησε να εκτελέσει με τη μια, αλλά έκανε τσαφ. Με τη δεύτερη όμως εκτέλεσε σωστά και ισοφάρισε.

Ωστόσο δύο λεπτά μετά ο Στάνκοβιτς έκανε το ολέθριο λάθος και ο Βιτίνια κέρδισε το πέναλτι. Ο Αυστριακός αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη μέσω VAR και ο Μάνταλος θυσιάστηκε για να μπει στη θέση του ο Αθανασιάδης. Ο Χαρίτ ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε.

Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα προσπάθησαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, όμως στο 68ο λεπτό ο Άμραμπατ έκανε ένα ακόμα πέναλτι πάνω στον Χαρίτ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Βερετού, ο οποίος νίκησε τον Αθανασιάδη.

Στα εναπομείναντα λεπτά η ΑΕΚ πάλεψε για να πάρει κάτι από το ματς, δίχως όμως αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν το υπέρ τους αριθμητικό πλεονέκτημα και προσπάθησαν να πετύχουν και τέταρτο γκολ, με κύριους εκφραστές τον Σαρ και τον Ομπαμεγιάνγκ. Μάλιστα ο πρώτος σκόραρε στο 87ο λεπτό, όμως το γκολ του ακυρώθηκε για οφσάιντ.

Η Ένωση είχε μια δύσκολη τελική με τον Τσούμπερ στο 90′, όμως δεν κατάφερε να ανησυχήσει τον Μπλάνκο που ήλεγχε την πορεία της μπάλας και αποσόβησε το γκολ.

Μαρσέιγ: Μπλάνκο, Κλος, Μπεμπά, Μπαλέρντι, Λόντι, Χαρίτ, Ρονζιέ, Κοντογκμπιά, Βερετού, Βιτίνια, Εντιαγέ.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Μάνταλος, Άμραμπατ, Πινέδα, Τσούμπερ.

Σχετικά Άρθρα