Πώς γίνεται το λαθρεμπόριο όπλων στη Δυτική Όχθη – Οι διαδρομές, ο ρόλος κλειδί του Ιράν και οι κρυψώνες της Χαμάς

 Πώς γίνεται το λαθρεμπόριο όπλων στη Δυτική Όχθη – Οι διαδρομές, ο ρόλος κλειδί του Ιράν και οι κρυψώνες της Χαμάς

Πολύ πριν οι μαχητές της Χαμάς ξεχυθούν από το προπύργιό τους στη Γάζα για να επιτεθούν στο Ισραήλ, το Ιράν και οι σύμμαχοί του είχαν επιταχύνει τις προσπάθειες για λαθρεμπόριο όπλων σε ένα διαφορετικό τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών, τη Δυτική Όχθη. Χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μυστικές αεροπορικές πτήσεις και μια «γέφυρα» που διασχίζει εκατοντάδες μίλια και τουλάχιστον τέσσερα εθνικά σύνορα, η επιχείρηση λαθρεμπορίου εγείρει το φάσμα μιας νέας ανάφλεξης στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Αποτελεί επίσης μια αυξανόμενη απειλή για την Ιορδανία, έναν σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και αγωνίζεται να περιορίσει την αυξανόμενη ροή ναρκωτικών και όπλων.

«Το Ιράν θέλει να μετατρέψει την Ιορδανία σε περιοχή διέλευσης όπλων που πηγαίνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Amer Al-Sabaileh, ιδρυτής της Security Languages, μιας αντιτρομοκρατικής ομάδας σκέψης στο Αμμάν. «Αλλά ο φόβος μου είναι ότι τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στην Ιορδανία. Πού είναι το πιο εύκολο μέρος στη Μέση Ανατολή για να τιμωρήσει κανείς τις ΗΠΑ και τη Δύση; Στην Ιορδανία», δήλωσε.

Η αυτοδύναμη Χαμάς και η στήριξη από το Ιράν

Το Ιράν είναι προστάτης της Χαμάς, την οποία προμηθεύει όλα αυτά τα χρόνια με χρήματα, όπλα και εκπαίδευση. Αλλά καθώς η Αίγυπτος έχει πατάξει τις οδούς λαθρεμπορίου μέσω της χερσονήσου του Σινά, η οποία συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς έχει γίνει όλο και πιο αυτοδύναμη σε όπλα που κατασκευάζονται από την ίδια, ιδίως πυραύλους.

Ο κύριος όγκος των ιρανικών όπλων προς τους Παλαιστίνιους πηγαίνει στη Δυτική Όχθη, ιδίως στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια μαχητική ομάδα που συμμαχεί με τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας της Ιορδανίας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα δίκτυα λαθρεμπόρων, με τη βοήθεια της συριακής κυβέρνησης και των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών, όπως η Χεζμπολάχ, αυξάνονται.

«Η ροή όπλων έχει πραγματικά αυξηθεί, ειδικά κατά το τελευταίο έτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ιράν έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στη Δυτική Όχθη πρόσφατα και προσπαθεί να εξοπλίσει κάποιες από τις ομάδες εκεί, ειδικά την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι ο πιο άμεσος εταίρος του Ιράν», δήλωσε ο Michael Horowitz, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Le Beck International, μιας εταιρείας συμβούλων κινδύνου, με έδρα το Ισραήλ.

Πώς το Ιράν εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή

«Αυτό πιθανώς εξηγεί εν μέρει την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών [κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς], επειδή το Ισραήλ επικεντρώθηκε περισσότερο στη Δυτική Όχθη παρά στη Γάζα», δήλωσε ο Horowitz.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ιράν εκμεταλλεύεται την αναταραχή και τη διάβρωση της κυβερνητικής εξουσίας στη Μέση Ανατολή για να εδραιώσει το αποτύπωμά του στην περιοχή. Μέσω ενός δικτύου πιστών πολιτοφυλακών, η Τεχεράνη έχει δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω του Ιράκ και της Συρίας στον Λίβανο και, μέσω της Ιορδανίας, στη Δυτική Όχθη, επιτρέποντάς της να μεταφέρει στρατεύματα, εξοπλισμό και όπλα στους συμμάχους της στο Levant.

Η Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την εμπόλεμη Συρία, που ελέγχεται από τον σύμμαχο του Ιράν Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και με τη Δυτική Όχθη, έχει από καιρό ενοχληθεί από τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών μέσω του εδάφους της.

Οι Ιορδανοί αξιωματούχοι έχουν διαμαρτυρηθεί στη Συρία και έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στους Ευρωπαίους συμμάχους, ανησυχώντας ότι οι ροές όπλων στη Δυτική Όχθη θα επιβαρύνουν τις σχέσεις της με το Ισραήλ, σύμφωνα με Ευρωπαίους και αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Πώς φτάνουν τα όπλα στη Δυτική Όχθη

Τα όπλα που εισάγονται λαθραία στην Ιορδανία περιλαμβάνουν ιρανικά αντίγραφα των αμερικανικών ναρκών κατά προσωπικού Claymore, τουφέκια εφόδου τύπου M4, TNT και άλλα εκρηκτικά και πιστόλια, σύμφωνα με τον ανώτερο Ιορδανό αξιωματούχο. Η Terrorgence, ένα δίκτυο πληροφοριών που περιλαμβάνει συμβούλους της ισραηλινής αστυνομίας, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι οι ισραηλινές συνοριακές δυνάμεις είχαν κατασχέσει νάρκες κατά προσωπικού που κατασκευάστηκαν στο Ιράν και τη Ρωσία.

Πηγαίνοντας από τα σύνορα της Συρίας στην Ιορδανία, τα όπλα κρύβονται σε φορτηγά που περνούν από τα επίσημα συνοριακά περάσματα ή μεταφέρονται μέσα από τις αχανείς εκτάσεις της ερήμου, οι οποίες το χειμώνα καλύπτονται από ομίχλη και σκόνη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένα νέο εργαλείο πολέμου για τους μη κρατικούς παράγοντες, είναι επίσης χρήσιμα για το λαθρεμπόριο. Τον Φεβρουάριο, πράκτορες της Ιορδανίας έπιασαν το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τη Συρία που μετέφερε χειροβομβίδες.

Ένα εμπορικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που αγοράζεται φθηνά στο διαδίκτυο και είναι αρκετά εύκολο να ελιχθεί, μπορεί επίσης να μεταφέρει δύο τουφέκια εφόδου και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, δήλωσε στη Wall Street Journal ένας Ιορδανός αξιωματούχος ασφαλείας που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των συριακών συνόρων. «Βλέπουμε drones μόνο κατά τύχη», είπε.

Μεταφορά όπλων με τη «βοήθεια» του σεισμού στην Τουρκία

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για τη μεταφορά όπλων. Τον Φεβρουάριο, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ο Εσμαήλ Καανί, διοικητής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force, η οποία είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης, επισκέφθηκε τη συριακή πόλη Χαλέπι, δήθεν για να επιβλέψει τις παραδόσεις βοήθειας. Ο Qaani πέταξε στη Συρία με αεροσκάφος που ανήκε στη Mahan, μια αεροπορική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη μεταφορά μαχητών και όπλων από το Ιράν στη Συρία.

Αμέσως μετά την επίσκεψη του Qaani, η αεροπορική εταιρεία, με το πρόσχημα της παράδοσης βοήθειας, άρχισε να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες όπλων στη Συρία, σύμφωνα με έναν πράκτορα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην περιοχή, έναν Σύρο κυβερνητικό σύμβουλο και έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο ασφαλείας.

Δεν είναι σαφές πόσα όπλα μεταφέρονται λαθραία στα παλαιστινιακά εδάφη και αν κάποια από τα όπλα καταλήγουν στη Γάζα, μέσω του ίδιου του Ισραήλ, αν και η συντριπτική πλειοψηφία που περνάει από την Ιορδανία φαίνεται να προορίζεται για τη Δυτική Όχθη, λένε αξιωματούχοι ασφαλείας της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πέρυσι ότι υπήρξε «σημαντική αύξηση» στις εντοπισμένες προσπάθειες λαθρεμπορίας όπλων και ναρκωτικών στο Ισραήλ από την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ισραηλινή αστυνομία ματαίωσε τουλάχιστον 35 απόπειρες λαθρεμπορίου από την Ιορδανία, κατάσχοντας περισσότερα από 800 όπλα, σύμφωνα με έναν απολογισμό της ομάδας αναλυτών του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον.

Γιατί το Ιράν επενδύει στο λαθρεμπόριο όπλων

«Οι Ιρανοί επενδύουν πολλές προσπάθειες για την ανάφλεξη όλων των πεδίων, τόσο στο βορρά όσο και στη Δυτική Όχθη», δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. «Οι IDF ενισχύουν τα στρατεύματα και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».

Οι διακινητές στην Ιορδανία επωφελούνται από τη μεγάλη μαύρη αγορά όπλων της χώρας, όπου τα όπλα πωλούνται περίπου στο ένα τέταρτο της τιμής στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με τους νόμιμους εμπόρους όπλων στην πρωτεύουσα Αμμάν. Ένα AK-47 πωλείται για 20.000 δολάρια στη Δυτική Όχθη και ένα τυφέκιο M16 για 30.000 δολάρια, σύμφωνα με έναν έμπορο όπλων στη Δυτική Όχθη.

«Η χώρα είναι πλημμυρισμένη από όπλα», δήλωσε ιδιοκτήτης οπλοπωλείου στο κέντρο του Αμμάν. Οι τιμές στη μαύρη αγορά είναι περίπου ίδιες με τις δικές του: από 700 δολάρια για ένα τσέχικο 7άρι έως 4.200 δολάρια για ένα αυστριακό Glock.

Τον Μάιο, ένας Ιορδανός νομοθέτης, ο Imad al-Adwan, συνελήφθη στην προσπάθεια να περάσει λαθραία περισσότερα από 200 πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων 12 τουφεκιών, από τη γέφυρα Allenby στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ εξέδωσε τον Adwan στην Ιορδανία, όπου αντιμετωπίζει δίκη και φυλάκιση έως και 15 ετών. Αυτός και άλλοι 13 κατηγορούμενοι αναμένεται να απαντήσουν στις κατηγορίες στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα.

Οι κρυψώνες όπλων των Παλαιστινίων

Οι παλαιστινιακές ομάδες έχουν δημιουργήσει σημαντικές κρυψώνες όπλων. Τον Ιούλιο, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη επίθεσή τους στη Δυτική Όχθη εδώ και δεκαετίες, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων μαχητών στην Τζενίν που ανήκαν στην προσκείμενη στο Ιράν παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χαμάς, κατάσχοντας περίπου 1.000 όπλα και εκατοντάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς. Εξαρθρώθηκαν επίσης έξι εγκαταστάσεις κατασκευής βομβών. Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς μαχητές, 30 ύποπτοι συνελήφθησαν και εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Τμήματα της Δυτικής Όχθης αστυνομεύονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, μια παράταξη που αντιτίθεται στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η παλαιστινιακή αστυνομία έχει κατασχέσει περίπου 600 έως 1.000 όπλα ετησίως στη Δυτική Όχθη, υπερδιπλάσιο αριθμό από ό,τι πριν από το 2021, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Louay Zreikat, προσθέτοντας ότι περίπου το 60% των όπλων αυτών χρησιμοποιούνταν για αυτοπροστασία ή εγκληματικές δραστηριότητες.

Μετά την επίθεση της Χαμάς νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντείνει τη δίχρονη καταστολή κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ενώ έποικοι έχουν επιτεθεί σε διαδηλωτές και πολίτες. Την Παρασκευή, 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας 30 ωρών εναντίον μαχητών σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Τουλκαρέμ. Αυτό συνέβη αφού 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν την πρώτη εβδομάδα μετά τις 7 Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα εβδομάδα για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης τουλάχιστον από το 2005, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το πρόβλημα ηγεσίας

Ο θυμός για την καταστολή και τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 5.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο βαριά οπλισμένη Δυτική Όχθη, δημιουργεί πρόβλημα για την κυβερνώσα Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ο έλεγχος της ασφάλειας έχει υποχωρήσει καθώς νέες μαχητικές ομάδες διεκδικούν την εξουσία και οι κάτοικοι καταφεύγουν στη βία αντί να απευθύνονται στην επιβολή του νόμου για την επίλυση εσωτερικών διαφορών. Ένας έμπορος όπλων στην Αλ-Ραμ στη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι πουλάει εκατοντάδες όπλα κάθε μήνα, κυρίως σε ανθρώπους που οργανώνονται για να υπερασπιστούν τα χωριά τους ελλείψει συντονισμένης παλαιστινιακής ασφάλειας.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις μέρες μας», είπε, «αλλά σας λέω ότι όλοι τους είναι πολύ νέοι».

Η απουσία ενός αξιόπιστου υποψηφίου για την αντικατάσταση του 87χρονου Μαχμούντ Αμπάς, η δημοτικότητα του οποίου έχει από καιρό μειωθεί, αυξάνει την αστάθεια στην περιοχή, καθώς οι πιστοί των ανταγωνιστικών υποψήφιων αποκτούν όπλα και σπρώχνονται για την εξουσία.

Γιατί τρομάζει η «ανάφλεξη» στη Δυτική Όχθη

Ο Horowitz δήλωσε ότι μια ανάφλεξη της Δυτικής Όχθης θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «κύκλο βίας», με τον ισραηλινό στρατό να αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις και τους εποίκους να πραγματοποιούν περισσότερες επιθέσεις εκδίκησης εναντίον Παλαιστινίων.

Για την Ιορδανία, η αναχαίτιση της ροής των όπλων αποτελεί ηράκλειο έργο. Το Βασίλειο είναι σε κάποιο βαθμό θύμα της γεωγραφίας του. Τα μακρά βόρεια σύνορά του είναι σε μεγάλο βαθμό αφύλακτα από τη συριακή πλευρά, λόγω της έλλειψης συνεργασίας από την κυβέρνηση Άσαντ, και τα σύνορά του με το Ισραήλ δεν προστατεύονται από σημαντική περίφραξη, καθιστώντας τα μια βιώσιμη διαδρομή για λαθρεμπόριο μεγάλης κλίμακας.

Η Ιορδανία φέτος έχει προβεί σε εννέα κατασχέσεις όπλων στα σύνορα, έναντι επτά το 2022 και 21 το 2021, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας.

Πριν από χρόνια, στην κορύφωση της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους, πολλά όπλα που εισέρχονταν λαθραία στην Ιορδανία προορίζονταν για σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες, αλλά τώρα διακινούνται κυρίως για εμπορικό όφελος, δήλωσε ο Μοχάμεντ Άφιφ, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Ιορδανίας.

Προειδοποίησε ότι αν η ασφάλεια συνεχίσει να επιδεινώνεται, η υψηλή συγκέντρωση όπλων θα μπορούσε με τον καιρό να ωφελήσει τους τρομοκρατικούς πυρήνες που κοιμούνται. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τη Δύση, είπε.

«Η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων», δήλωσε ο Afeef. «Είναι ένα τεράστιο βάρος για εμάς».

Σχετικά Άρθρα