Μακρόν: Να περάσει ανεμπόδιστα στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια

 Μακρόν: Να περάσει ανεμπόδιστα στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να περάσει ανεμπόδιστα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τόνισε ότι είναι βασικό να εφοδιαστούν με καύσιμα τα νοσοκομεία, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα φτάσει στην περιοχή ένα πλωτό νοσοκομείο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού για να στηρίξει τα νοσοκομεία της Γάζας.

Ένα αεροσκάφος που μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται επίσης να προσγειωθεί στην Αίγυπτο αύριο Πέμπτη και θα ακολουθήσουν και άλλα τις επόμενες ημέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης και επανέλαβε ότι η λύση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η δημιουργία δύο κρατών. «Επειδή είναι μια παλιά ιδέα (σ.σ. η λύση των δύο κρατών) δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη», τόνισε.

Ο Σίσι είπε ότι συμφωνεί με τον Μακρόν ότι πρέπει να εργαστούν για να περιορίσουν την κρίση στη Γάζα, να σταλεί βοήθεια στον θύλακα και να αποτρέψουν άλλα μέρη να εμπλακούν στη σύγκρουση.

Πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος καταλαβαίνει ότι η εκτόπιση των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το αιγυπτιακό έδαφος θα ήταν μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» εξέλιξη.

«Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που επηρεάζουν όλους τους αμάχους», είπε ο Σίσι ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία «δεν εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, το διεθνές δίκαιο ισχύει για όλους».

Ενώ πολλοί Άραβες ηγέτες κατηγορούν τη Δύση ότι πιστεύει πως «οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από εκείνες των Ισραηλινών», ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «όλες οι ζωές έχουν αξία, όλα τα θύματα αξίζουν τη συμπόνια μας, τη δέσμευσή μας για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Σχετικά Άρθρα