Τι θα συμβεί εάν παρέμβει ο Τσίπρας…

 Τι θα συμβεί εάν παρέμβει ο Τσίπρας…

Ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -κυρίως από την εσωκομματική αντιπολίτευση και οι προς διαγραφή, αλλά όχι μόνο- ζητούν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καθένας και καθεμιά, βεβαίως, με την δική του/της σκοπιμότητα. Το παράδοξο είναι πως ορισμένοι απ΄ αυτούς ζητούν να παρέμβει ο πρώην πρόεδρος την ώρα που τον κατηγορούν έμμεσα ότι “παράκεντρα γύρω του δούλευαν υπόγεια εναντίον τους” (εννοώντας την εσωκομματική αντιπολίτευση της “Ομπρέλας”), ότι “φύτεψε” τον Στέφανο Κασσελάκη, ή, στην επιεικέστερη περίπτωση, προλείανε το έδαφος με την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τις αλλαγές στο καταστατικό που διευκόλυναν έναν “outsider” να διεκδικήσει και να καταλάβει το κόμμα. Τι χρείαν θα είχε η παρέμβαση αφ΄ ης στιγμής ενοχοποιείται εκ προοιμίου ότι η σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό του δημιούργημα;

Παράλληλα, άλλοι περιγράφουν “εξωπολιτικά κέντρα” πίσω από την εκλογή Κασσελάκη και δη με αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιά είναι αυτά τα “κέντρα”; Εννοούν τον Ανδρέα Δρακόπουλο του Ιδρύματος Νιάρχος, όπως ερμηνεύουν ορισμένοι τα υπονοούμενα; Εννοούν επιχειρηματικό μεγαλοπαράγοντα με δεσπόζουσα θέση στα μίντια; Εννοούν την αμερικανική πρεσβεία ή, ακόμα χειρότερα, κάποιους μηχανισμούς στην Ουάσιγκτον; Δεν τα κατονομάζουν.

Σφάλμα μεγάλο ήταν και η επιλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ισχυριστεί πως τον “φύτεψε” και τον “πότισε” ο Αλέξης Τσίπρας. Το έκανε για να καρπωθεί άκοπα την πολιτική κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη του χώρου και να συντηρήσει το αφήγημα ότι είναι εναντίον εκείνων (των εσωκομματικών αντιπάλων του) που τον υπονόμευσαν μετά το 2019. Το επανέλαβε, λέγοντας πως «επί πέντε τουλάχιστον χρόνια εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σκοπίμως ξεχνά πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε π.χ τον Σκουρλέτη για γραμματέα του κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ή ότι συνεργάστηκε άψογα με τον Τσακαλώτο. Και επιπλέον ξεχνά πως μία μόνο φορά ετέθη θέμα αποπομπής από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και διαγραφής με αρχική πρόθεση του ίδιου του πρώην προέδρου κι αυτή δεν αφορούσε κανέναν εκ των αμφισβητιών του Στέφανου Κασσελάκη αλλά τον στενότερο συνεργάτη του και πολιτικό του μέντορα. Τον Παύλο Πολάκη. Άλλαξε, βεβαίως, γνώμη, κάποιοι λένε λόγω δημοσκοπήσεων και αλλαγής του πολιτικού κλίματος μετά την τραγωδία των Τεμπών, πάντως είναι γνωστό και βέβαιο ότι έφθασε πολύ κοντά σε μία τέτοια απόφαση.

Φάσκουν και αντιφάσκουν, λοιπόν, όσοι ζητούν παρέμβαση Τσίπρα αλλά και όσοι επικαλούνται την κληρονομιά του. Εάν ανέχτηκε κάποια πράγματα στην εσωκομματική εκλογή επειδή δεν υπολόγισε την έκβαση (κάτι που επίσης ακούγεται) είναι μία άλλη υπόθεση που, όμως, δεν συνιστά ούτε σχέδιο, ούτε σκευωρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αλήθεια πως αμφιταλαντεύεται. Είναι σαφές πως όσα συμβαίνουν σήμερα στο κόμμα του φέρουν σε κάποιο βαθμό και την δική του υπογραφή ευθύνης. Κάποια τα επέτρεψε ή τα ανέχτηκε, άλλα οφείλονται στην αναβλητικότητα ως προς την υλοποίηση της στρατηγικής του.

Θα ήταν όμως προβληματικό να παρέμβει. Θα γίνει μέρος του προβλήματος, αφού ότι κι αν πει θα φανεί πως παίρνει θέση και διαλέγει στρατόπεδο. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως η υπόθεση κεντροαριστερά είναι εκτός πλαισίου ενδιαφερόντων του, τουναντίον. Και επ΄ αυτού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα εργαστεί το επόμενο διάστημα. Όχι, όμως, στο ναρκοπέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην ανεξερεύνητη περίμετρο. Εκεί απ΄ όπου μπορεί να προκύψει προσεχώς κάποια νέα εναλλακτική πρόταση που θα απαντά στο μεγάλο πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί…

Σχετικά Άρθρα