“Μπουρλότο” στον ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά την επίδειξη ισχύος Κασσελάκη, τον “γρίφο” Κοτσακά και τις σκληρές δηλώσεις Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη – Πληθαίνουν οι φωνές για παρέμβαση Τσίπρα

 “Μπουρλότο” στον ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά την επίδειξη ισχύος Κασσελάκη, τον “γρίφο” Κοτσακά και τις σκληρές δηλώσεις Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη – Πληθαίνουν οι φωνές για παρέμβαση Τσίπρα

Η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας θέμα διαγραφής, για τους Νίκο ΦίληΠάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, υπό τις διαδικτυακές επευφημίες του Παύλου Πολάκη, δημιουργεί εκρηκτικό σκηνικό στην αξιωματικη αντιπολίτευση. Ο κίνδυνος δε “αδειάσματος” των εξ αποστάσεως αποφάσεων Κασσελάκη είναι εμφανής καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Αντώνης Κοτσακάς με σαφήνεια δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτικές. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές για παρέμβαση Τσίπρα ενώ παράλληλα τίθενται πολλά ερωτήματα για τις κινήσεις της νέας ηγεσίας, τουλάχιστον από τα στελέχη που παραπέμπονται αλλά και απο την Ομπρέλα.

Στο κείμενο που δημοσιεύεται από την «Ομπρέλα» μνημονεύεται ο κίνδυνος της μετάλλαξης του κόμματος σε ένα μη αριστερό πολιτικό σχήμα. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά «η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Από την άλλη πλευρά στην ανάρτηση Κασσελάκη εντύπωση, σχετικά με το νόημά της, προκαλεί η αναφορά του στα παραπεμπόμενα στελέχη με την φράση «επί πέντε τουλάχιστον χρόνια εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ». Επικαλέστηκε το ότι «έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» ενώ αποκάλεσε τους Ν.Φίλη, Δ.Βίτσα και Π.Σκουρλέτη «εσωκομματικούς τηλεοπτικούς χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» που «συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη».

Σχετικά με την ανάρτηση Κασσελάκη -παρότι τα πρώτα λεπτά  επικράτησε σύγχυση για τις ακριβείς προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε λόγος για «πολιτική καταγγελία» – διευκρινίστηκε πως ακολουθείται το ίδιο «μοτίβο» με παραπομπή για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις ο Πάνος Σκουρλέτης υποδέχθηκε την είδηση της πρότασης για διαγραφή του με την φράση «λυπάμαι, γιατί αυτός ο χώρος απαξιώνεται και φοβάμαι ότι τελικά κινδυνεύει από την απαξίωση και τη γελοιοποίηση».

Ο Δημήτρης Βίτσας έκανε πιο σκληρές δηλώσεις κάνοντας λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ακόμη πιο σκληρός ο Νίκος Φίλης μίλησε για αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη.

Κοινή παρέμβαση Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου: Διαλυτική η κατάσταση

Κείμενο παρέμβασης στην κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος. Στο κείμενο ζητούν να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία για το ζήτημα των διαγραφών να συμφωνηθεί νέος οδικός χάρτης για το Συνέδριο ώστε να έρθει πιο γρήγορα καθώς παράταση της σημερινής κατάστασης ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για το κόμμα.

Γραμματείς ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφωνίες πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, όχι στη διάλυση

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης με την οποία απαντούν σε αυτή των Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι πολίτες εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον Στέφανο Κασσελάκη ως νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πως «οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση».

Η “επόμενη μέρα”

Η παραπομπή-προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη σημαίνει την έναρξη μίας μακροσκελούς διαδικασίας. Αυτή περιλαμβάνει συνεδριάσεις της 15μελους Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και την διατύπωση γνώμης από την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Τουλάχιστον για τα στελέχη που είναι μέλη των συγκεκριμένων οργάνων. Η γνωμοδότηση των οργάνων αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αποτελεί δε σημείο προβληματισμού και η παρέμβαση του πρόεδρου της Επιτροπής. Ο Αντώνης Κοτσακάς ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν είναι δεσμευτικές οι κρίσεις του κ. Κασσελάκη.

Σε πολιτικό επίπεδο οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να  πυροδοτήσουν μία νέα φάση έντονων αντιπαραθέσεων. Ήδη, σε ανακοίνωσή της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά την έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όλα αυτά στο φόντο των ήδη πολύ σημαντικών πολιτικών διαφωνιών που έχουν ήδη καταγραφεί. Συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπου ασκήθηκε έντονη κριτική στην ηγεσία ενώ η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη «πέρασε» μέσω … «λευκών» που του επέτρεψαν μια συγκυριακή πλειοψηφία.

Είναι μάλιστα εμφανές ότι η εσωκομματική κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και προβλέψεων, με το ενδεχόμενο πολιτικής διάσπασης να βρίσκεται έντονα «στο τραπέζι».

Για τις πολιτικές ερμηνείες των κινήσεων Κασσελάκη, οι εκτιμήσεις φαίνεται να συγκλίνουν:

1.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως συνεχίζει να υιοθετεί τις θέσεις των στενών συνεργατών και κυρίως του Παύλου Πολάκη περί «εκκαθαρίσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρώντας να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στην εσωκομματική κριτική που ασκείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

2.Όπως εκτιμούν πολλά στελέχη πρόκειται για κινήσεις απελπισίας, ανάκτησης εντυπώσεων και «ικανοποίησης» ενός, περιορισμένου αριθμητικά αλλά σκληρού,πυρήνα οπαδών της ηγεσίας.  Επίσης προκειμένου να υπάρξει αντίβαρο  στους πολύ αρνητικούς οιωνούς που εισπράττει η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος προσωπικά σχετικά με την απήχησή του στην κοινωνία και το εκλογικό σώμα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προτεθούν οι δηλώσεις τριών στελεχών των κυρίων Παπαδημούλη, Μπαλτά και Γιαννούλη οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση Τσίπρα.

Τέλος έκκληση να σταματήσει ο διάλογος με τον τρόπο που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να πάει μακριά. Η πρώην υπουργός είπε αφενός πως ξεπεράστηκαν όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο και αφετέρου δεν μπορούν όργανο να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές.

Ερωτηθείσα αν έκανε καλά και τους διέγραψε, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως δεν εννοεί αυτό.

Ωστόσο, προσέθεσε, πως όταν είσαι μέλος κόμματος και προαναγγέλεις κόμμα σε τηλεοοπτικό πάνελ, όταν χρησιμοποιείς κριτική που ξεφεύγει της πολιτικής, ότι η διαπλοκή μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά υπερβαίνουν τα όρια.

Σχετικά Άρθρα