Το Ισραήλ στοχοποιεί το Ιράν για εμπλοκή στην επίθεση της Χαμάς – “Φρουροί επανάστασης”: Αν χρειαστεί θα επιτεθούμε με πυραύλους – Αιχμές του στρατού προς Νετανιάχου

 Το Ισραήλ στοχοποιεί το Ιράν για εμπλοκή στην επίθεση της Χαμάς – “Φρουροί επανάστασης”: Αν χρειαστεί θα επιτεθούμε με πυραύλους – Αιχμές του στρατού προς Νετανιάχου

Ανεβαίνει η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ στοχοποιεί το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδείξεις για εμπλοκή του στο χτύπημα της Χαμάς. Ο υποστράτηγος Μάικλ Έντελσταϊν, ένας βετεράνος διοικητής που συνεργάζεται με τη νότια διοίκηση των ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι, ήταν «καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι», όπως μεταδίδει το Sky News.

«Σίγουρα μπορείτε να δείτε αποδείξεις, έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν» δήλωσε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους μια προβολή μιας σχεδόν 45λεπτης σύνθεσης με πλάνα από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Ο διοικητής δεν παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την ιρανική εμπλοκή πέραν της κατάθεσής του. Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά για κάτι περισσότερο από αυτό» δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί σήμαιναν ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, ο Ισραηλινός αξιωματικός είπε: «Δεν μπορώ να επεκταθώ. Λυπάμαι. Έχτισαν κάποιους χώρους εκπαίδευσης μέσα στη Γάζα και μπορώ να πω ότι δρουν πολύ επαγγελματικά, δυστυχώς. Με πολύ κακό τρόπο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύτηκαν να ενεργούν».

Ο αξιωματικός δήλωσε επίσης ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στα σώματα των ενόπλων της Χαμάς που σκοτώθηκαν στην επίθεση, καθώς και δεκάδων άλλων που έχουν συλληφθεί, παρέχουν αποδείξεις για τις συγκεκριμένες οδηγίες που τους δόθηκαν.

«Ήρθαν με εντολές να σφάξουν, να κάψουν πολίτες – όχι στρατιωτικό προσωπικό, απλώς πολίτες» δήλωσε ο υποστράτηγος Έντελσταϊν.

«Έψαχναν για οικογένειες σε κάποια από τα κιμπούτς. Απλά αποφάσισαν να κάψουν οικογένειες μέσα στα σπίτια τους… από την άλλη πλευρά έπαιρναν ομήρους ζωντανούς».

Φρουροί της επανάστασης: Εάν χρειαστεί θα επιτεθούμε με πύραυλο στο Ισραήλ

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν περί ιρανικής εμπλοκής στην επίθεση της Χαμάς, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο στρατός θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμη και με πύραυλο αν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Iran International μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φαντάβι δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο και απαιτούμενο».

«Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε.

“Καρφιά” ισραηλινού στρατού προς Νετανιάχου και μετά κοινή ανακοίνωση “απόλυτης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης”

Έτοιμος για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνει ο ισραηλινός στρατός με τις Αμυντικές Δυνάμεις να αφήνουν αιχμές κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και να δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάθονται για πάντα με σταυρωμένα χέρια.

Μία χερσαία εισβολή που όλο προαναγγέλλεται αλλά ποτέ δεν έρχεται, με τις ΗΠΑ να αποτελούν -όπως όλα δείχνουν- τον παράγοντα που καθυστερεί την εν λόγω επιχείρηση, προκειμένου να αποτρέψουν μία ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η “διαρροή” του ισραηλινού στρατού

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Times of Israel, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πιστεύουν ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου κατά της Χαμάς, που έχουν τεθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο στρατός πρέπει να ξεκινήσει την επίγεια επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, και μάλιστα αρκετά σύντομα.

Το Ισραήλ λέει ότι ο πόλεμος του κατά της Χαμάς αποσκοπεί στην καταστροφή της υποδομής της τρομοκρατικής οργάνωσης και έχει ορκιστεί επανειλημμένως πως στόχος του είναι να εξαλείψει την οργάνωση από τη ρίζα του. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είπε πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες αλλά πρέπει να είναι “ο τελευταίος” σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, καθώς “δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς” μετά.

Μετά από 17 ημέρες αεροπορικών επιδρομών, οι IDF δηλώνουν στην κυβέρνηση -με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια- ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Πιστεύουν, δε, ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, ακόμη και με τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε στρατιώτες και εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ στο βορρά, αναφέρουν διαρροές που επικαλούνται οι Times of Israel.

Σε περίπτωση που ο στρατός αναγκαστεί να εστιάσει στον βορρά αντί της Γάζας, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι IDF έχουν ήδη ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά οι περισσότερες δυνάμεις παραμένουν κοντά στη Γάζα ενόψει της χερσαίας επίθεσης.

Ο στρατός αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει σύντομα μια απόφαση σχετικά με τη χερσαία επίθεση, καθώς οι δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα μπορούν να παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η κοινή ανακοίνωση Νετανιάχου – ισραηλινού στρατού:

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού μαζί με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τις Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν δήλωση που υποδηλώνει «στενή συνεργασία».

«Υπάρχει απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του στρατού. Έχουμε ενωθεί για την επίτευξη του στόχου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και στη συνέχεια αναφέρεται ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε «αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς».

Σχετικά Άρθρα