Μπόμπι Τσάρλτον: Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αποχαιρετά τον θρύλο του αγγλικού ποδοσφαίρου

 Μπόμπι Τσάρλτον: Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης αποχαιρετά τον θρύλο του αγγλικού ποδοσφαίρου

Ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Ρόμπερτ «Μπόμπι» Τσάρλτον, το Σάββατο άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 86 ετών. Ο Τσάρλτον έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με την άνοια, μόλις μια εβδομάδα μετά τον εορτασμό των γενεθλίων του.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο Σερ Μπόμπι «έφυγε ειρηνικά» τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (21/10), περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα.

  • “Με μεγάλη θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Σερ Μπόμπι απεβίωσε ειρηνικά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Η οικογένειά του θα ήθελε να μεταφέρει τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι συνέβαλαν στη φροντίδα του και στους πολλούς ανθρώπους που τον αγάπησαν και τον υποστήριξαν. Θα θέλαμε να ζητήσουμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας αυτή τη στιγμή», ανέφερε η οικογένεια του θρυλικού ποδοσφαιριστή, σε δήλωση της”

Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ήταν πρωταγωνιστής στην κατάκτηση της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 και κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα αργότερα την ίδια χρονιά.

Σημείωσε επίσης 249 γκολ σε 758 παιχνίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παίζοντας εκεί για όλη την διάρκεια της καριέρας του, βοηθώντας την να κατακτήσει το 1968 το πρώτο της κύπελλο πρωταθλητριών. Παρά το γεγονός ότι έπαιζε ως μέσος, ο Σερ Μπόμπι σκόραρε άλλες 49 φορές σε 106 παιχνίδια για την Αγγλία.

Επίσης, ο Σερ Μπόμπι ήταν από τους λίγους επιζώντες της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου το 1958, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ συμπαίκτες του.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέτινε επίσης φόρο τιμής στον θρύλο και δήλωσε ότι ο σύλλογος πενθεί μετά την είδηση.

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θρηνεί για τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπητούς παίκτες στην ιστορία του συλλόγου μας. Ο Σερ Μπόμπι ήταν ήρωας για εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο στο Μάντσεστερ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οπουδήποτε παίζεται ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο. Τον θαύμαζαν τόσο για το αθλητικό του πνεύμα και την ακεραιότητά του όσο και για τα εξαιρετικά προσόντα του ως ποδοσφαιριστή. Ο Σερ Μπόμπι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας ως ένας θρύλος του παιχνιδιού. Απόφοιτος της Ακαδημίας Νέων της ομάδας μας, ο Σερ Μπόμπι έπαιξε 758 παιχνίδια και σημείωσε 249 γκολ κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων του ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, τρία πρωταθλήματος και το κύπελλο Αγγλίας. Για την Αγγλία, έπαιξε 106 συμμετοχές και σημείωσε 49 γκολ, ενώ κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Μετά την αποχώρησή του, συνέχισε να υπηρετεί τον σύλλογο, ως διευθυντής για 39 χρόνια», ανέφερε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε δήλωση της, για τον θάνατο του θρυλικού ποδοσφαιριστή.

Άνθρωποι από τον χώρο του ποδοσφαίρου και της πολιτικής τον αποχαιρετούν

Για τεράστια απώλεια έκανε λόγο ο πρώην μέσος της Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ:

  • «Όλα ξεκίνησαν με τον Σερ Μπόμπι. Ήταν ο λόγος που είχα την ευκαιρία να παίξω για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ… »Θα είμαι για πάντα ευγνώμων σε έναν άνθρωπο, από τον οποίο πήρα το όνομά μου (σ.σ. το πλήρες όνομα του «Μπεκς» είναι Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόσεφ Μπέκαμ), σε κάποιον που θαύμαζα και ήταν ήρωας για πολλούς σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στο Μάντσεστερ και τη χώρα μας, όπου κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Ένας πραγματικός τζέντλεμαν, οικογενειάρχης και πραγματικά ένας εθνικός ήρωας… Σήμερα δεν είναι μόνο μια θλιβερή μέρα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Αγγλία, είναι μια θλιβερή μέρα για το ποδόσφαιρο και για όλα όσα αντιπροσώπευε ο Σερ Μπόμπι. Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στη Λαίδη Νόρμα, τις κόρες τους και τα εγγόνια τους. Αναπαύσου εν ειρήνη Σερ Μπόμπι. Σήμερα οι καρδιές μας είναι στενάχωρες».

Ο πρώην επιθετικός της Εθνικής Αγγλίας, με την οποία είχε πανηγυρίσει τον τίτλο του Μουντιάλ του 1966 στα βρετανικά γήπεδα, Τζεφ Χαρστ, ήταν από τους πρώτους που έσπευσε ν’ αποχαιρετήσει τον Μπόμπι Τσάρλτον:

  • «Πολύ θλιβερά νέα σήμερα. Ένας από τους σπουδαίους, τους αληθινούς μεγάλους, ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον, έφυγε από τη ζωή. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, ούτε και το ποδόσφαιρο. »Ένας σπουδαίος συμπαίκτης και φίλος, θα λείψει πολύ σε όλη τη χώρα πέρα από τον αθλητισμό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του από εμένα και την Τζούντιθ».

Ένας άλλος πρώην παίκτης των «μπέμπηδων» και της εθνικής Αγγλίας, ο Γκάρι Νέβιλ, έγραψε:

  • «Ένας πρωταθλητής εντός κι εκτός γηπέδου κι ένα “μωρό του Μπάσμπι” που άνοιξε το δρόμο για όλους τους επόμενους στη Γιουνάιτεντ. Αναπαύσου εν ειρήνη Σερ Μπόμπι».

Ο παλαίμαχος Άγγλος διεθνής, Γκάρι Λίνεκερ, σχολίασε:

  • «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα ότι ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον πέθανε. Ένας πραγματικά θαυμάσιος ποδοσφαιριστής και πραγματικά υπέροχος άνθρωπος. Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σπουδαίος παίκτης της Γιουνάιτεντ, για μένα, ο μεγαλύτερος παίκτης της Αγγλίας. Μπορεί να μην είναι πια μαζί μας, αλλά θα έχει ποδοσφαιρική αθανασία».

Το δικό της «αντίο» στον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον είπε και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία:

  • «Είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι που μάθαμε για τον θάνατο του πρώην αρχηγού της Αγγλίας Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Πλήρης φόρος τιμής στον Σερ Μπόμπι θα αποδοθεί στο στάδιο Γουέμπλεϊ, όταν η Αγγλία θα παίξει με τη Μάλτα την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου».

Ακολούθησε ο αποχαιρετισμός της Premier League:

  • «Η PL είναι βαθιά θλιμμένη στο άκουσμα του θανάτου του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου».

Η Εθνική ομάδα της Αγγλίας ανέφερε:

  • «Με βαριά καρδιά πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας μας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, ο Σερ Μπόμπι κέρδισε 106 συμμετοχές και σκόραρε 49 φορές για τα Τρία Λιοντάρια. Ένας πραγματικός θρύλος του ποδοσφαίρου μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Σερ Μπόμπι».

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο:

  • «Εκ μέρους της FIFA και της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής οικογένειας, στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Θρηνούμε για την απώλεια ενός από την ομάδα της Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 και ενός θρύλου του ποδοσφαίρου, του οποίου η επίδραση στο παιχνίδι διήρκεσε πολλές γενιές. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με όλους όσοι ήταν κοντά του, τους πρώην συμπαίκτες του, την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, επισήμανε:

  • «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Έχει μια θέση στην ιστορία ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες του ποδοσφαίρου και ήταν εξαιρετικά αγαπητός. Αναπαύσου εν ειρήνη Σερ Μπόμπι».

Το «αντίο» της UEFA:

  • «Εκ μέρους ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής κοινότητας, είμαστε βαθιά θλιμμένοι στο άκουσμα του θανάτου του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ενός από τους μεγάλους του αθλήματος».

Η γερμανική ποδοσφαιρική λίγκα (DFL) σχολίασε:

  • «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966. Αναπαύσου εν ειρήνη, σερ Μπόμπι Τσάρλτον».

Σχετικά Άρθρα