Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί σε Συρία, Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη

 Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί σε Συρία, Λίβανο, Γάζα και Δυτική Όχθη

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή με τους φόβους για εξάπλωση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή να εντείνονται, μετά και τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ δια στόματος Νετανιάχου να απειλεί τη Χεζμπολάχ με ολοκληρωτική καταστροφή του νοτίου Λιβάνου, εάν εμπλακεί στον πόλεμο.

Σήμερα Κυρική (22/10), το Ισραήλ χτύπησε στόχους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, αλλά και στη Συρία και στον Λίβανο. Μάλιστα, θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρείται η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από το χθεσινοβραδινό μπαράζ βομβαρδισμών, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι, οι κάτοικοι της Γάζας ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να κινηθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Προειδοποίηση Νετανιάχου: Αν η Χεζμπολάχ μπει στον πόλεμο θα προκαλέσει την καταστροφή του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα την Χεζμπολάχ να μην ανοίξει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο» μέγεθος, που θα προκαλέσουν την καταστροφή του Λιβάνου.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: «Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας».

Ισραηλινός υπουργός: «Αν μας ανοίξει μέτωπο η Χεζμπολάχ, θα επιτεθούμε στο Ιράν»

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ Nir Barkat προέβη σε μια προκλητική δήλωση κατά του Ιράν, διεγείροντας έτσι τους φόβους επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε, εάν η Χεζμπολάχ επιλέξει να δημιουργήσει μέτωπο για το Ισραήλ στον βορρά, τα σύνορα με τον Λίβανο, τότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι από το ξεκίνημα του πολέμου διαξάγονται μάχες και εχθροπραξίες μεταξύ μελών της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ από όλα τα μέτωπα. Εάν αντιληφθούμε ότι σκοπεύουν να μας επιτεθούν από όλα τα μέτωπα, τότε θα πρέπει να χτυπήσουμε το κεφάλι του φιδιού, δηλαδή το Ιράν», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη Daily Mail.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν εμπλακεί η Χεζμπολάζ τότε ο στρατός «θα την αφανίσει από προσώπου γης».

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε στους 4.561 και των τραυματιών στους 14.245 από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, ενώ ο αριθμός των παιδιών αυξήθηκε σε 1.873, σύμφωνα με του παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Μπλίνκεν προς Ιράν: Οι οργανώσεις που υποστηρίζετε αποτελούν κίνδυνο για τη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη του στην σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ενώ φαίνεται πως διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και με τη Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν απέκρυψε την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Ο ίδιος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Όμως, προειδοποίησε, ότι σε περίπτωση που το Ιράν τραβήξει το σχοινί τότε οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα απαντήσουν, αν χρειαστεί. Δεν θέλουμε να δούμε τις δυνάμεις να βρίσκονται σε κίνδυνο ή να ανοίγουν πυρ, όμως αν κληθούν να το κάνουν, θα το κάνουν, είμαστε έτοιμοι, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθυστερήσουν την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τους ομήρους, ο αμερικανός υπουργός, δήλωσε πως καμία χώρα δεν μπορεί να μην καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκε το Ισράηλ από τη Χαμάς και υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει δικαιώμα στην αυτοάμυνα. Εχουμε τακτική επικοινωνία με το Ισραήλ πρόσθεσε και είπε πως η Ουάσινγκτον συνομιλεί καθημερινά με διάφορες πλευρές για τους ομήρους και την απελευθέρωση τους ενώ ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιστρέψουν σπίτι τους σώοι όσοι κρατούνται όμηροι.

Το 40% των νεκρών Παλαιστινίων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και το 70% των τραυματιών ήταν παιδιά

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε σήμερα ότι από την 7η Οκτωβρίου οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 4.651 Παλαιστινίων εκ των οποίων το 40% ήταν παιδιά.

Σχετικά Άρθρα