Ρεύμα:Άνοιξε ο χορός των αυξήσεων στα τιμολόγια- Μηδαμινή επίπτωση στους καταναλωτές μέχρι τέλους του χρόνου

 Ρεύμα:Άνοιξε ο χορός των αυξήσεων στα τιμολόγια- Μηδαμινή επίπτωση στους καταναλωτές μέχρι τέλους του χρόνου

Η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ όσο και το «χαράτσι» των 10 ευρώ/μεγαβατώρα που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω των εδαφών της θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» σχεδόν το σύνολο των παρόχων προεξοφλούσε αυξήσεις.

«Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρείες χετζάρουν δεν μπορούν να κοστολογήσουν τη μεγαβατώρα κάτω από τα 200 ευρώ», δήλωνε στην «Κ» εκπρόσωπος του κλάδου, επισημαίνοντας επίσης και το αυξημένο ρίσκο λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα έχουν μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αφού παραμένουν σε ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως το τιμολόγιο για τον μήνα Νοέμβριο διαμορφώνεται σε 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα αυξημένο κατά 1,5 λεπτό σε σχέση με την τιμή του Οκτωβρίου (15,5 λεπτά).

Για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα η τιμή διαμορφώνεται σε 18,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,7) και για το νυχτερινό ρεύμα σε 12,9 λεπτά, από 11,4.

Σχετικά Άρθρα