Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δείχνει ανάλυση που έχει στα χέρια του ο Κασσελάκης- Χάθηκαν 317.000 ψήφοι από τον Ιούνιο- “Απειλούν” για την 2η θέση ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

 Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δείχνει ανάλυση  που έχει στα χέρια του ο Κασσελάκης- Χάθηκαν 317.000 ψήφοι από τον Ιούνιο- “Απειλούν” για την 2η θέση ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών εγείρει μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την νέα ηγεσία του, ενώ επιβεβαιώνει όχι μόνο την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ αλλά ίσως ακόμα και την περαιτέρω διεύρυνσή της, κυρίως εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών υποψηφιοτήτων και δυναμικής παρουσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ήδη έχει ενημερωθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος από τον “δημοσκόπο” Κώστα Πουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχασε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 317.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου (17,8%), γεγονός που σημαίνει πως κινείται σε πορεία ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης παρά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, την κινητοποίηση 146.000 ψηφοφόρων στην εσωκομματική εκλογή και την επικοινωνιακή δυναμική που απέκτησε εξαιτίας της αλλαγής ηγεσίας.

Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται περίπου 5,2 μονάδες κάτω από το ποσοστό του Ιουνίου, ενώ -πάντοτε με προβολή των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών- ελάχιστα πιο κάτω βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ (12,7% με 12,4%), ενώ στην ζώνη του 10% βρίσκεται και το ΚΚΕ, κάτι που σηματοδοτεί ακόμα και ανατροπές στην σειρά κατάταξης των κομμάτων στις ευρωεκλογές!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η κατάσταση αυτή είναι εξόχως ανησυχητική αφού είναι πιθανό, εάν δεν ανακάμψει δυναμικά, να χάσει ακόμα και την δεύτερη θέση, ενώ φαίνεται πως το ΚΚΕ αποκτά χαρακτηριστικά “αριστερής αντιπολίτευσης” και προσπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία και η ανάλυση

Ο Κώστας Πουλάκης, εδώ και πολλά χρόνια βασικός σύμβουλος και αναλυτής σχετικά με τις δημοσκοπήσεις του Αλέξη Τσίπρα και τώρα του νέου προέδρου του κόμματος, πριν ενημερώσει την Πολιτική Γραμματεία την περασμένη, είχε ενημερώσει κατ΄ ιδίαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία δημοσίευσε το ieidideis.gr και ο Βασίλης Σκουρής και αναμφίβολα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία:

-Η ΝΔ συγκεντρώνει με βάση τις περιφερειακές εκλογές 49,3% , ποσοστό σχεδόν απόλυτης αυτοδυναμίας! Σε σχέση με τις βουλευτικές του Ιουνίου έχει αύξηση 8,8% και σε σχέση με τις περιφερειακές του 2019 +0,9%.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 12,7%, δηλαδή -5,2 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές του και -6,3 μονάδες από τις περιφερειακές του 2019!

-Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 12,4% , δηλαδή +0,5 μονάδες από τις βουλευτικές και -0,3 μονάδες από τις περιφερειακές του 2019.

-Το ΚΚΕ λαμβάνει 10%, δηλαδή +2,3 μονάδες από τις τελευταίες βουλευτικές και +3,2 μονάδες πάνω από τις περιφερειακές του 2019.

Σε χοντρικές γραμμές η ΝΔ κέρδισε σε σχέση με τις βουλευτικές του Ιουνίου 265.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 317.000, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 22.000 και το ΚΚΕ κέρδισε επίσης 82.000 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την παρουσίαση ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές έχει 3,5 μονάδες προς ΚΚΕ και άλλους αριστερούς συνδυασμούς και 1,5 μονάδα προς το ΠΑΣΟΚ!

Τρεις ακόμα πολύ αξιόλογες παρατηρήσεις που έκανε ο Κώστας Πουλάκης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας:

-Η μετακίνηση ψηφοφόρων από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο σε άλλους συνδυασμούς, δείχνει τη μεγάλη ρευστότητα της ψήφου , αλλά και το αδυνάτισμα των κομματικών ταυτίσεων και δομών. Η ψήφος πλέον καθίσταται περισσότερο τακτική και λιγότερο ιδεολογική.

-Η αποχή συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά από το 1974 και μετά, κάτι που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας, ενώ πρώτα απ’ όλους πλήττει τον προοδευτικό χώρο.

-Το αποτέλεσμα της συσπείρωσης της δεύτερης Κυριακής θα πρέπει να περιμένουμε δύο τρεις μήνες για να δούμε (από τις δημοσκοπήσεις) αν αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά ή αν υπήρξε σε μεγάλο βαθμό συγκυριακό φαινόμενο.

Σχετικά Άρθρα