Επιστολή Μπλίνκεν: Εσωτερική κρίση στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ – Διαφωνίες για τη στάση των ΗΠΑ στην κρίση στη Μέση Ανατολή

 Επιστολή Μπλίνκεν: Εσωτερική κρίση στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ – Διαφωνίες για τη στάση των ΗΠΑ στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου κάνουν λόγο για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει αναφορικά με την αμέριστη στήριξη που δείχνουν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζος Πολ, παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω «πολιτικών διαφωνιών σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή (από τις ΗΠΑ) θανατηφόρας βοήθειας στο Ισραήλ», εξηγώντας ότι «φοβάται ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε επιστολή στους εργαζόμενους , επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζει τη φόρτιση που τους προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ωστόσο η επιστολή δεν αποτελεί απάντηση στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από αυτούς αισθάνονται απογοητευμένοι από την αμερικανική στάση.

«Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς αυτή η περίοδος είναι δύσκολη όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό», αναφέρει στην επιστολή ο Αμερικανός υπουργός.

Οι ΗΠΑ, συνεχίζει, θρηνούν την απώλεια «κάθε αθώας ανθρώπινης ζωής σε αυτή τη σύγκρουση».

«Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα (…) ότι ακόμη κι αν στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ο τρόπος με τον οποίο το πράττει είναι σημαντικός», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για «σεβασμό στο κράτος δικαίου και τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

«Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τον χώρο των συζητήσεων και των διαφορετικών απόψεων, ο οποίος βελτιώνει τις πολίτικές και τον θεσμό μας», κάλεσε. «Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος. Ο κίνδυνος περαιτέρω ταραχών και συγκρούσεων είναι αληθινός».

Ο Μπλίνκεν απέστειλε την επιστολή αυτή την Πέμπτη το βράδυ, μία ημέρα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Ισραήλ και σε αραβικές χώρες.

Αυτή την εβδομάδα η Huffington Post ανέφερε σε άρθρο της ότι εργαζόμενοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι δυσαρεστημένοι από την αμερικανική πολιτική αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, με έναν από αυτούς να λέει ότι προετοιμάζεται «ανταρσία».

Σχετικά Άρθρα