Γάζα: “Σταγόνα στον ωκεανό” η βοήθεια – Μόλις 20 φορτηγά πέρασαν από τη Ράφα

 Γάζα: “Σταγόνα στον ωκεανό” η βοήθεια – Μόλις 20 φορτηγά πέρασαν από τη Ράφα

Για “σταγόνα στον ωκεανό” κάνουν λόγο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σχετικά με τα πρώτα 20 φορτηγά που πέρασαν από τη Ράφα τα οποία ήταν διαθέσιμα με τρόφιμα, φάρμακα αλλά όχι με καύσιμα.

Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας που πέρασε, το Σάββατο (21/10), από τη Ράφα είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» της ποσότητας που απαιτείται στη Λωρίδα της Γάζας, είπε μια υπηρεσία του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η Ζιλιέτ Τουμά, από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι πολίτες στη Γάζα είναι βιώσιμη και συνεχής ανθρωπιστική πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων και κυρίως των καυσίμων για τους σταθμούς νερού», ανέφερε η ίδια στην εκπομπή «Today» του Radio 4, σύμφωνα με το BBC.

Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει σε 20 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά αρνήθηκε να επιτρέψει τη διέλευση καυσίμων από τα σύνορα. Ωστόσο, η Ζιλιέτ Τουμά υποστήριξε ότι τα καύσιμα είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία των αντλιών νερού, επισημαίνοντας: «Το νερό τελειώνει στη Γάζα. Σε ορισμένα μέρη έχει τελειώσει εντελώς».

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή είπε ότι η βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και τροφίμων, αλλά όχι καυσίμων – μεταφέρεται σε μικρότερα παλαιστινιακά φορτηγά για να διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί σημαντική δραστηριότητα από την αιγυπτιακή πλευρά, καθώς υπάρχουν ανυψωτικά μηχανήματα που ξεφορτώνουν πακέτα από τα φορτηγά που πλησίασαν τις πύλες πριν από κάποια ώρα.

Πανηγυρισμοί στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα

Οι άνθρωποι στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων πανηγύριζαν όταν άνοιξε για λίγο το πέρασμα της Ράφα, το πρωί του Σαββάτου (21/10), φωνάζοντας διάφορα συνθήματα. Το πέρασμα έκλεισε γρήγορα αφού 20 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του CNN στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

Τα 20 φορτηγά με βοήθεια ήταν από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τα φορτηγά με βοήθεια του ΟΗΕ αναμένεται να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα (23/10), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο CNN.

Σχετικά Άρθρα