Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια

 Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια

Μετά από αμερικανική υπόδειξη, το άνοιγμα της Ράφα έχει ανοίξει με σκοπό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στο πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.

«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει σήμερα (στη Λωρίδα της Γάζας) περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Πέρασμα της Ράφα, Αίγυπτος, Λωρίδα της Γάζας, Γάζα, Πόλεμος, Παλαιστίνη, Χαμάς, Μέση Ανατολή, Ισραήλ

«Αναμένουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα επιχειρήσουν να περάσουν σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα και οι πολίτες των ΗΠΑ που επιχειρούν να εισέλθουν στην Αίγυπτο, θα πρέπει να αναμένουν ένα δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές του περάσματος», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι αν τα σύνορα ανοίξουν, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν έτσι για να φύγουν οι ξένοι πολίτες.

Η πρεσβεία ενημερώνει τους Αμερικανούς πολίτες, επίσης, ότι η κατάσταση «παραμένει δυναμική και ρευστή και το περιβάλλον ασφαλείας είναι απρόβλεπτο», συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την ασφάλειά τους πριν ταξιδέψουν στα σύνορα ή πριν προσπαθήσουν να περάσουν.

Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν τη βοήθεια που έχει κολλήσει

Περίπου 175 φορτηγά με βασικά φάρμακα, τρόφιμα και νερό ήταν κολλημένα στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα περιμένουν τη σωτήρια βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της νότιας Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου είναι το μόνο πέρασμα μέσω του οποίου οι Ισραηλινοί έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Τα άλλα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, έχουν κλείσει από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας – προς το παρόν – μόνο 20 φορτηγών, ενώ ο ΟΗΕ λέει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 για να παρασχεθεί η απαιτούμενη άμεση βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα