Νέα δεδομένα και ανάβαθμιση συναγερμού: Γιατί η σύλληψη του Σύρου στον Άγιο Παντελεήμονα δεν είναι απλό περιστατικό

 Νέα δεδομένα και ανάβαθμιση συναγερμού: Γιατί η σύλληψη του Σύρου στον Άγιο Παντελεήμονα δεν είναι απλό περιστατικό

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο δράστηςδεν είναι ο άντρας που είχε προκαλέσει αναστάτωση τον Απρίλιο του 2022 όταν διέκοψε λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης διαβάζοντας το κοράνι. Ο αλλοδαπός που συνελήφθη χθες είναι κατά δήλωσή του από τη Συρία και μπήκε στην Ελλάδα πριν από περίπου δύο μήνες.

Τα παραπάνω δεδομένα διαφοροποιούν το επίπεδο της σοβαρότητας του χθεσινού επεισοδίου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο Σύρος που συνελήφθη χθες είχε πάνω του ένα μαχαίρι με λεπίδα περίπου 20 εκατοστών, το οποίο φέρεται να το είχε αγοράσει από κατάστημα της Αθήνας. Ζούσε προσωρινά σε ένα μικρό διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου πραγματοποίησαν έρευνα αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται να είχε επαφές με Παλαιστίνιους, οι οποίοι επίσης ζουν προσωρινά στην ίδια περιοχή.

Ο Σύρος εμφανίστηκε χθες στην εκκλησία, όπου ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία του εσπερινού. Στη συνέχεια, άρχισε να μιλάει στη γλώσσα του, προφανώς προσευχόμενος. Ο ιερέας που τον είδε ειδοποίησε την Αστυνομία, όταν κατάλαβε ότι δε μπορεί μόνος του να τον πείσει να απομακρυνθεί. Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί εκείνος φέρεται να αντιστάθηκε. Στη συνέχεια, βρέθηκε στην κατοχή του το μαχαίρι.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη υπηρεσίας, παράνομη οπλοφορία και αντίσταση. Οι ειδικές υπηρεσίες προσπαθούν να αξιολογήσουν το περιστατικό, με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που έχουν σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας όλου του κόσμου.

Οι Αρχές σε όλη την Ευρώπη είναι σε επιφυλακή, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, υπό το φόβο δράσης των επονομαζόμενων «μοναχικών λύκων». Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «στην περίπτωση του Σύρου δεν προκύπτει ότι επρόκειτο για μοναχικό λύκο, ωστόσο, περιστατικά που έχουν γίνει επί ευρωπαϊκού εδάφους από μεμονωμένα -φανατισμένα- άτομα αποτελούν παραδείγματα προς εξέταση. Σημειώνεται ότι ο Σύρος δεν ήταν χαρτογραφημένος από τις Αρχές ως επικίνδυνος και όμως βρέθηκε μέσα σε μία εκκλησία με μαχαίρι».

Σχετικά Άρθρα