Γάζα:Παγκόσμιος τρόμος με τη χερσαία επέμβαση – Ολοκληρώνεται η ανθρωπιστική καταστροφή, καθυστερεί η βοήθεια – Επικίνδυνη κλιμάκωση

 Γάζα:Παγκόσμιος τρόμος με τη χερσαία επέμβαση – Ολοκληρώνεται η ανθρωπιστική καταστροφή, καθυστερεί η βοήθεια – Επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται με χτυπήματα σε κατοικίες ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. Η συμφωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα ενεργοποιείται σήμερα Παρασκευή, και αναμένεται να περάσουν 20 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς την περιοχή. 

Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στη Haaretz ότι την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για το άνοιγμα της Ράφα, χωρίς να διευκρινίζει εάν τα φορτηγά θα περάσουν αύριο ή το Σάββατο. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, πάντως, υπογραμμίζει ότι για τη Γάζα απαιτούνται 100 φορτηγά την ημέρα προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στα ισραηλινά στρατεύματα και τις δηλώσεις ετοιμότητας για χερσαία επέμβαση στην πολιορκημένη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια στο Τελ Αβίβ ύψους 14 δισ. δολαρίων για τη στήριξή του στον πόλεμο.

Ισραηλινές επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Παράλληά «φωτιά» έχουν πάρει τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ με τις συγκρούσεις να αυξάνονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera η Χεζμπολά χτυπά με ρουκέτες ισραηλινές θέσεις τόσο προς τα βόρεια όσο και προς τα ανατολικά. Οι επιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές τις τελευταίες ημέρες, ενώ η ισλαμιστική οργάνωση στοχεύει και σε συσκευές όπως κάμερες που παρακολουθούν τις κινήσεις στα σύνορα.

Δεν αποκλείεται, άλλωστε, η Χεζμπολά να επιχειρεί να τραβήξει προς τον Βορά περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις.

Τρόμος κλιμάκωσης με τη χερσαία επέμβαση

Από το απόγευμα της Πέμπτης άρχισαν να πληθαίνουν οι πολεμικού τύπου δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων σηματοδοτώντας πως πλησιάζει επικίνδυνα η χερσαία επιχείρηση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και διπλωματία.

Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρέθηκε κοντά στα σύνορα της Γάζας με την απαραίτητη στρατιωτικού τύπου περιβολή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνομίλησε με στρατιώτες και στελέχη επίλεκτων μονάδων για να δηλώσει ότι «θα πολεμήσουμε σαν λιοντάρια προκειμένου να πετύχουμε τη νίκη».

  • Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα: «τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί».

Σε ανάλογο τόνο και τα λόγια του νότιου διοικητή του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγου Γιαρόν Φίνκελμαν: «αυτός ο πόλεμος μας επιβλήθηκε από έναν ανελέητο εχθρό που μας έδωσε ένα σημαντικό πλήγμα. Τους σταματήσαμε και τους εμποδίσαμε. Τους χτυπάμε με σκληρά χτυπήματα και η μάχη μεταφέρεται στην επικράτειά τους. Είμαστε αποφασισμένοι να επικρατήσουμε στο δικό τους γήπεδο».

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν τα λόγια το υπουργού Οικονομίας, Νιρ Μπαρακάτ, ο οποίος επιβεβαίωσε μεν ότι ο στρατός έχει το πράσινο φως για να εισβάλει, αλλά έσπευσε να τονίσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι όμηροι και οι άμαχοι είναι σε δεύτερη μοίρα και πως προτεραιότητα είναι η καταστροφή της Χαμάς.

  • Σχετικά με τους ομήρους, πάντως, σήμερα το Τελ Αβίβ έδωσε επικαιροποιημένα στοιχεία κάνοντας λόγο για 203 Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες που κρατούνται στη Γάζα, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας υποστηρίζουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν 30 παιδιά και περίπου δέκα ηλικιωμένοι.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, εμφανίζεται φειδωλή στις δηλώσεις για τους ομήρους, όμως ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης, Χάλεντ Μεσάλ, υποστήριξε ότι ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται είναι τόσο μεγάλος που δίνει τη δυνατότητα για διαπραγμάτευση και απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές του Ισραήλ.

Προ ημερών, ο  Μεσάλ είχε δηλώσει ότι μεταξύ των αιχμαλώτων της Χαμάς είναι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της λεγόμενης Μεραρχίας της Γάζας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Μιλώντας στο δίκτυο Al Araby TV, είχε τονίσει πως η Χαμάς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους ως μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση περίπου 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σχετικά Άρθρα