Βομβαρδισμός ελληνορθόδοξης εκκλησίας: Στους 18 οι νεκροί – Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ και οι δικαιολογίες του Ισραήλ

 Βομβαρδισμός ελληνορθόδοξης εκκλησίας: Στους 18 οι νεκροί – Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ και οι δικαιολογίες του Ισραήλ

Στους 18 αυξήθηκε ο αριθμός των χριστιανών Παλαιστινίων, που σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή ισραηλινή επιδρομή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς. Επικεφαλής του υπουργείου Πληροφοριών στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς κατηγόρησε χθες το Ισραήλ για την επίθεση σημειώνοντας ότι στον ναό είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες οικογένειες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Να γίνει σεβαστή η προστασία των αμάχων

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως από τον βομβαρδισμό καταστράφηκε η πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε το παρακείμενο κτίριο. Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι δικαιολογίες του Ισραήλ – Παραδέχεται το χτύπημα αλλά ρίχνει ευθύνες στην Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. «Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ» υποστήριξε εκπρόσωπος του στρατού.

«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος, όπως επίσης ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Έγκλημα πολέμου καταγγέλλει το πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε σθεναρά την επίθεση τονίζοντας ότι η στοχοποίηση εκκλησιών, στις οποίες καταφεύγουν συχνά άμαχοι και κυρίως γυναικόπαιδα που χάνουν τα σπίτια τους, «αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Παρά την προφανή στόχευσιν των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων Εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου της Επισκοπής Εκκλησίας εις Ιεροσόλυμα, άλλων σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων– το Πατριαρχείον, μετά των άλλων Εκκλησιών, παραμένει προσηλωμένον εις την εκπλήρωσιν του θρησκευτικού και ηθικού καθήκοντος παροχής αρωγής, υποστηρίξεως  και καταφυγίου προς τους εμπεριστάτους, εν μέσω των συνεχών Ισραηλινών απαιτήσεων δι’ εκκένωσιν των  Ιδρυμάτων από τους αμάχους και εν μέσω των πιέσεων, αι οποία ασκούνται εις τας Εκκλησίας διά το ζήτημα τούτο» αναφέρει το Πατριαρχείο.

Ιερά Σύνοδος: Να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε ανακοινωθέν για την Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου που βομβαρδίστηκε στη Γάζα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «εύχεται και προσεύχεται στον πανοικτίρμονα Θεό να επικρατήσει η σύνεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταματήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με βαθύτατη λύπη παρακολουθεί τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες τις βάναυσες εχθροπραξίες που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, τις οποίες και απερίφραστα καταδίκασε στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την 11η Οκτωβρίου ε έ., μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη αυτών, ευχόμενη μεταξύ άλλων ”στον Θεό να φωτίσει τους επιτετραμμένους να βρουν βιώσιμες λύσεις για τη συνύπαρξη των λαών, με ειρήνη και δικαιοσύνη”.

Δυστυχώς όμως χθες το βράδυ, ένας εκ των στόχων των ανελέητων βομβαρδισμών υπήρξε και η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Πορφυρίου στην πολύπαθη Γάζα, όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 αθώων θυμάτων και τον τραυματισμό πολλών άλλων εκ των εκατοντάδων Χριστιανών Ορθοδόξων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταφύγει και διαμένουν στις εγκαταστάσεις αυτής.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει για μια ακόμη φορά την αδελφική συμπαράσταση και αγάπη Αυτής στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιβεριουπόλεως κ. Αλέξιο και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, οι οποίοι συνεχίζουν ανύστακτα εν μέσω των φοβερών εχθροπραξιών που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής και τον τραυματισμό χιλιάδων αμάχων, να επιτελούν το ιερό καθήκον τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την διακονία του ποιμνίου τους, παρέχοντας σε αυτό πνευματική και υλική βοήθεια, καθώς και στέγη.

Επίσης εύχεται και προσεύχεται στον πανοικτίρμονα Θεό να επικρατήσει η σύνεση στις αντιμαχόμενες πλευρές και να σταματήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία.

Καταδικάζουν και ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε επίσης τον βομβαρδισμό κάνοντας λόγο για προδιαγεγραμμένη τραγωδία, που «αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο και τον φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις απόλυτα καταδικαστέες ενέργειες της Χαμάς, αφήνοντας πίσω νεκρούς αμάχους, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για κατάπαυση πυρός, για την οποία αγωνίζονται οι προοδευτικές δυνάμεις.

»Ειδικά μετά από αυτό το περιστατικό, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να περιορίζεται σε γενικόλογες δηλώσεις για “προστασία αμάχων και τόπων λατρείας”. Ας πάψει πλέον ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από την άβουλη στάση της ΕΕ και ας επιχειρήσει την άσκηση ενεργητικής πολιτικής, στηρίζοντας την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για προστασία των αμάχων, κατάπαυση του πυρός, επιστροφή απαχθέντων και αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «λίγες μέρες πριν το χτύπημα, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση “έχει έρθει σε επαφή” με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η συγκεκριμένη Μονή. Αποδεικνύεται και από αυτό η μηδαμινή αξία που έχουν τα υποκριτικά ευχολόγια της κυβέρνησης περί “προστασίας των αμάχων” και “σεβασμού του διεθνούς δικαίου”, την ώρα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρεται σε “χτύπημα”, χωρίς καν να αναφέρει ποιοι το έκαναν και χωρίς -πολύ περισσότερο- να τους καταδικάζει. Ίσως σε επόμενη ανακοίνωση μας ενημερώσουν ότι, τελικά, πάλι βομβάρδισαν οι Παλαιστίνιοι τους εαυτούς τους» καταλήγει το σχόλιο.

Σχετικά Άρθρα