Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε ο ασκός της διάσπασης μετά την παραπομπή Τζουμάκα – Οργισμένη αντίδραση Φίλη, Τσακαλώτου – Σκληρή απάντηση από την Κουμουνδούρου

 Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε ο ασκός της διάσπασης μετά την παραπομπή Τζουμάκα – Οργισμένη αντίδραση Φίλη, Τσακαλώτου – Σκληρή απάντηση από την Κουμουνδούρου

Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, ο κ. Κασσελάκης έδειξε τα όρια των αντοχών του, παραπέμποντας τον κ. Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με αφορμή τα όσα δήλωσε το στέλεχος και ένας από τους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται σήμερα, πραγματοποιώντας επαφές με ομογενειακούς φορείς την επόμενη του γάμου του, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του:

«Τιμώ τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα τόσο κατά την περίοδο της Χούντας όσο και στη Μεταπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως “ολιγαρχικό” και “διαπλεκόμενο”».

«Ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω. Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ» προσέθεσε ο κ. Κασσελάκης, καθώς η αποστροφή του πρώην υπουργού περί κόμματος «ολιγαρχικού» και «διαπλεκόμενου» υπήρξε η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την αποπομπή του κ. Τζουμάκα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συζήτησε σήμερα το πρωί το ζήτημα της τοποθέτησης του κ. Τζουμάκα με ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος σε έναν κλειστό κύκλο συνομιλητών, καταθέτοντάς τους την έντονη δυσφορία του και τις σκέψεις του, για να πατήσει στη συνέχεια το κουμπί της ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, με την οποία γνωστοποιούσε τις προθέσεις του.

Το κλίμα για τον Στέφανο Τζουμάκα είχε βαρύνει ήδη από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο κ. Τζουμάκας υπερέβη κατά πολύ το διαθέσιμο χρόνο για την τοποθέτηση του. Κινούμενος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, προειδοποίησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν συνεχίσει με τη ίδια αντιπολιτική τακτική και με επιλογές πολιτικής ανεπάρκειας, θα έχει ακόμα πιο αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα».

Τζουμάκας: Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια

Τη δική του απάντηση για τη διαγραφή του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη δίνει ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Τζουμάκας υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζει στην πολιτική του διαδρομή, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» υπογραμμίζει ο Στέφανος Τζουμάκας, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια».

Αναλυτικά η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα:

Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή.

Πρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το Καταστατικό, ανακοίνωσε ότι «έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχος του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του.

Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είναι η νέα αρνητική εκδοχή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας.

Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια, είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση, συγκρούονται όντως, «δύο κόσμοι».

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα και με συνέπειες ποιοι έχουμε αγωνιστεί για αξίες και πολιτικές νίκης και ποιοι είναι οι εκφραστές μεθοδεύσεων, πολιτικών ήττας και εκφυλισμού.

Οι πολίτες μας κρίνουν.

Αντιδράσεις και “παγωμάρα”

Η κίνηση Κασσελάκη με την παραπομπή του κ. Τζουμάκα στο Πειθαρχικό, φέρεται να πάγωσε πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν ο κ. Κασσελάκης είχε προ ημερών προειδοποιήσει τους κορυφαίους με το «τελεσίγραφο» του για την ενότητα του κόμματος, μετά τα 16 «λευκά» στην ψηφοφορία για το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ακόμη περισσότερο, αιφνιδιασμένα από τις εξελίξεις δηλώνουν στελέχη που μετείχαν στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης, καθώς -παρά τους υψηλότατους τόνους και τις αιχμές- ο κ. Κασσελάκης άκουγε με ψυχραιμία τις τοποθετήσεις, διατηρώντας ψηλά «τα επίπεδα ευγένειας», όπως περιγράφουν.

Έντονη ήταν η αντίδραση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, στη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη. Σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια, που βαθαίνει την κρίση», στο εσωτερικό του όμματος.

Ο ίδιος κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη πως «προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματος» και συνεχίζει: «Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση».

Η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη “αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση” των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πως εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και κάνοντας αναφορά για «σημεία των καιρών», ήταν και το μήνυμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Υπάρχει το “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”. Υπάρχει επίσης η “παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας”. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό», έγραψε στο Facebook ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγές της Κουμουνδούρου, απαντώντας στις βολές του Νίκου Φίλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη, δείχνουν το δρόμο της εξόδου στο Νίκο Φίλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά «γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν συμφωνεί με τον Στέφανο Τζουμάκα;»

«Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι «έχει εγκατασταθεί η «ολιγαρχία» και η «διαπλοκή» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν:

  • «Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;»

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο Φίλης συμφωνεί με τον Τζουμάκα, τότε γιατί παραμένει στο κόμμα;

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή διαρροή, πηγές της Κουμουνδούρου, απάντησαν στις βολές του Νίκου Φίλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη, μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. Επί της ουσίας, από την Κουμουνδούρου, δείχνουν το δρόμο της εξόδου στο Νίκο Φίλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά «γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν συμφωνεί με τον Στέφανο Τζουμάκα;»

«Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι «έχει εγκατασταθεί η «ολιγαρχία» και η «διαπλοκή» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν:

«Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».

Τι προοιωνίζεται η συνέχεια

Ουσιαστικά τρεις ημέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας που αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, η ηγετική ομάδα δείχνει να υιοθετεί προτάσεις στενών συνεργατών του προέδρου Στ. Κασσελάκη που διατυπώθηκαν δημόσια στα social media σχετικά με την ανάγκη ξεκαθαρίσματος στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι κινήσει αυτές, που γίνονται στις συνθήκες πολιτικού διχασμού, είναι εμφανές ότι πολώνουν πολύ περισσότερο το κλίμα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μίας διάσπασης. Αυτά ενώ εκκρεμούσαν συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η πρώτη στις αρχές Νοεμβρίου και η δεύτερη στις αρχές Δεκεμβρίου με αντικείμενο την προετοιμασία του εκτάκτου συνεδρίου.