Πώς οι κοριοί της Γαλλίας έφθασαν στη Νέα Μάκρη – Σύνδεση της έξαρσης με τις… κατσαρίδες

 Πώς οι κοριοί της Γαλλίας έφθασαν στη Νέα Μάκρη – Σύνδεση της έξαρσης με τις… κατσαρίδες

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο Εργαζομένων Επισιτισμού, μια πτέρυγα γνωστού ξενοδοχείου της Νέας Μάκρης σφραγίστηκε εξαιτίας της εμφάνισης κοριών. Στο ξενοδοχείο επικράτησε πανικός, οι πελάτες μεταφέρθηκαν σε άλλα δωμάτια και η πτέρυγα απολυμάνθηκε. Ωστόσο, με τους κοριούς δεν ξεμπερδεύεις έτσι απλά και για αυτό στο ξενοδοχείο βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν εξάπλωσή τους.

Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί είναι η περίπτωση οι κοριοί να έχουν εισέλθει στα στρώματα και να έχουν γεννήσει, γεγονός που κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και κοστοβόρα καθώς τα στρώμματα πρέπει να αντικατασταθούν.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι κοριοί έφτασαν στη Νέα Μάκρη από μια παρέα Γάλλων συνταξιούχων τουριστών, όπου το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Μάλιστα το πρόβλημα μετανάστευσε στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία σε μικρότερο μέγεθος.

  • Οι λόγοι πάντως της εξάπλωσης των κοριών τόσο στη Γαλλία, όσο και τη Βρετανία είναι η μείωση των πληθυσμών της κατσαρίδας, οι οποίες θεωρούνται ο φυσικός εχθρός τους. Ταυτόχρονα, οι κοριοί έχουν γίνει επίσης ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα, γεγονός που καθιστά την εξόντωσή τους ακόμα πιο δύσκολη.

Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

Σχετικά Άρθρα