Νέα στοιχεία για το χτύπημα στο νοσοκομείο: “Από 100 έως 300 οι νεκροί” σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

 Νέα στοιχεία για το χτύπημα στο νοσοκομείο: “Από 100 έως 300 οι νεκροί” σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι από την χτύπημα στο νοσοκομείο Al-Ahli Baptist Hospital στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν «πιθανότατα 100 έως 300 άνθρωποι» και ότι υπήρξαν «μόνο ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», σύμφωνα με μια μη διαβαθμισμένη αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Η μη διαβαθμισμένη αξιολόγηση που εστάλη στο Καπιτώλιο από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες στην αρχική εκτίμηση της αμερικανικής κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι «το Ισραήλ δεν ήταν υπεύθυνο για το χτύπημα στο νοσοκομείο».

«Το Ισραήλ πιθανότατα δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας: Κρίνουμε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη που σκότωσε εκατοντάδες πολίτες χθες [17 Οκτωβρίου] στο νοσοκομείο Al Ahli στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην αξιολόγηση. «Η εκτίμησή μας βασίζεται στις διαθέσιμες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, της πυραυλικής δραστηριότητας και των βίντεο και εικόνων ανοικτής πηγής από το περιστατικό».

Η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά επίσης τον αριθμό των νεκρών από το νοσοκομείο στο «χαμηλό άκρο του φάσματος 100-300», σύμφωνα με την αξιολόγηση, αριθμός μικρότερος από αυτόν που είχαν δηλώσει αρχικά οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, αλλά και πολύ υψηλότερος από την εκτίμηση που έδωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε αν η έκρηξη προήλθε από έναν αποτυχημένο πύραυλο της PIJ», αναφέρει η αξιολόγηση του ODNI.

Η αξιολόγηση αναφέρει ότι η κοινότητα πληροφοριών «παρατήρησε μόνο ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», χωρίς να παρατηρηθούν ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου και χωρίς κρατήρες πρόσκρουσης. «Βλέπουμε μόνο ελαφρές ζημιές στις στέγες δύο κατασκευών κοντά στο κύριο κτίριο του νοσοκομείου, αλλά και οι δύο κατασκευές παρέμειναν άθικτες», αναφέρει η αξιολόγηση.

«Εξακολουθούμε να εκτιμούμε τον πιθανό αριθμό των θυμάτων και η εκτίμησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει μια συγκλονιστική απώλεια ζωής», αναφέρει η εκτίμηση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα, εν μέσω κατηγοριών ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την έκρηξη, σημειώνει το CNN.

«Θα μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με τους φίλους και τους εταίρους μας στην περιοχή έχουμε μοιραστεί όσες περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες μπορούμε δημόσια», δήλωσε την Πέμπτη στο CNN ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ.

Σχετικά Άρθρα