ΕΕ: συνεδρίασαν οι υπουργοί Μετανάστευσης – Ταχύτερες απελάσεις-ευρωπαϊκός συντονισμός

 ΕΕ: συνεδρίασαν οι υπουργοί Μετανάστευσης – Ταχύτερες απελάσεις-ευρωπαϊκός συντονισμός

Συνεδρίασαν σήμερα οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην ΕΕ μετά τις φονικές επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία αλλά και για τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι πρώτες αποφάσεις
Ταχύτερες αλλά και συντονισμένες απελάσεις παράτυπων μεταναστών, ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και συνεργασία των 27 κρατών – μελών της Ένωσης για την αποτελεσματικότερη εσωτερική ασφάλεια, ήταν οι πρώτες αποφάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση.

Σε πρώτο πλάνο στην ατζέντα ήταν φυσικά το ζήτημα της απέλασης των παράτυπων μεταναστών, με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης Ίλβα Γιοχάνσον, να δίνει συγκεκριμένους αριθμούς που αφορούν στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια, από τις 400.000 αποφάσεις απελάσεων μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσαν το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει άμεση θέση για τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», την οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμα οι ευρωβουλευτές λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Απανωτά περιστατικά – Ανησυχία στην Ευρώπη
Την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία ένας καθηγητής δολοφονήθηκε σε επίθεση που ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ισλαμική τρομοκρατία», ενώ τη Δευτέρα ένας Τυνήσιος τζιχαντιστής του ISIS, η αίτηση του οποίου για άσυλο είχε απορριφθεί, σκότωσε δύο Σουηδούς τουρίστες στις Βρυξέλλες.

Οι επιθέσεις συνέβησαν σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη, που συνδέεται με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και ορισμένοι στην ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, περισσότερους επαναπατρισμούς και νέες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής για να περιοριστούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά στην κατάσταση, όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης.

Πιθανές νέες μεταναστευτικές ροές λόγω του Μεσανατολικού
Οι υπουργοί δεν αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα συζητήσουν θέματα, όπως ποιες συγκεκριμένες εξελίξεις θα ωθούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μαζικά τη Λωρίδα της Γάζας ή θα πυροδοτούσαν βίαιες ενέργειες εντός της ΕΕ.

Παρόμοιες ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για αύξηση των μεταναστευτικών ροών μετά την επιστροφή προ διετίας των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν δεν υλοποιήθηκαν, αλλά η ΕΕ ανησυχεί αφότου αιφνιδιάστηκε το 2015 με τις αθρόες αφίξεις άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, κυρίως από τη Γάζα.

Η δολοφονική επίθεση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τις αποτυχίες των προβληματικών συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κενών ασφαλείας και των αναποτελεσματικών επαναπατρισμών, καθώς μόνον το ένα πέμπτο περίπου των αιτούντων άσυλο, που δεν εγκρίνονται τα αιτήματά τους, επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους.

Οι υποστηρικτές μιας επικείμενης αναθεώρησης των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ – που αναμένεται να οριστικοποιηθεί φέτος – λένε ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τον ταχύτερο επαναπατρισμό αλλοδαπών με ποινικό μητρώο. Υπάρχει επίσης μια νέα ώθηση για συμφωνίες με αφρικανικές χώρες – όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο – παρόμοια με αυτή που υπέγραψε πρόσφατα η ΕΕ με την Τυνησία.