Fake video: Το “κενό” που οδήγησε στην αποκάλυψη – Το Ισραήλ κατέβασε το αρχικό βίντεο με το οποίο κατηγορούσε την Ισλαμική Τζιχάντ για τον βομβαρισμό του νοσοκομείου

 Fake video: Το “κενό” που οδήγησε στην αποκάλυψη – Το Ισραήλ κατέβασε το αρχικό βίντεο με το οποίο κατηγορούσε την Ισλαμική Τζιχάντ για τον βομβαρισμό του νοσοκομείου

Το Ισραήλ επιχειρεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί Αλ Αραμπί στη Γάζα με τουλάχιστον 500 νεκρούς, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό. Από την πρώτη στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις αρνούνται την ευθύνη και ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για λανθασμένες εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που έπεσαν στο νοσοκομείο.

Μάλιστα αμέσως μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκέτας προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου, όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο».

Μάλιστα, στην ανάρτηση υπήρχε και βίντεο με ρουκέτες που φέρεται να είχαν εκτοξευτεί από την πόλη της Γάζας. Μια από αυτές διακρίνεται να βγαίνει εκτός πορείας σε καθοδική τροχιά, και ακολουθεί μια λάμψη μετά από έκρηξη που σημειώνεται.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος των New York Times, Aric Toler, που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους έρευνες, στην εικόνα αναγράφεται πάνω αριστερά η ώρα. Έτσι, διακρίνεται το ρολόι στη Γάζα «όταν πραγματοποιείται η επίθεση» να δείχνει 19:59. Ωστόσο, οι πρώτες δημόσιες αναφορές για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου έγιναν περίπου στις 19:20 (τοπική ώρα).

Το βίντεο διεγράφη από τους διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ισραηλινών δυνάμεων, που φαίνεται ότι εντόπισαν επίσης τη διαφορά που διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους.

Την ίδια ώρα, πέρασαν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας διεθνή δίκτυα ενημέρωσης ότι «υιοθέτησαν ισχυρισμούς της Χαμάς χωρίς να ελέγξουν τα γεγονότα». Παρέθεσαν δε νέο βίντεο (με νέα ώρα) του Al Jazeera, προτρέποντας τα μέσα ενημέρωσης να ελέγξουν τα πλάνα αυτά πριν κατηγορήσουν το Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα